Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Zambezia 3D

Zambezia 3D

Gullig film för de små

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Animerade filmer har på senare år explosionsartat tagit över en stor del av marknaden genom jättar som Disney Pixar, DreamWorks och Illumination Entertainment. Filmer som Shrek, Dumma Mej och Toy Story 3 toppar listor tack vare sin briljanta kombination av gulliga sagor och fyndig humor vilket har gjort den animerade filmen till den optimala Familjefilmen med någonting för alla. Den enorma populariteten har lett till att flera animationsstudios poppar upp runt om i världen med varierade resultat och senast ut på marknaden finner vi Sydafrikanska Triggerfish Animation Studios som med sin Zambezia inte når riktigt hela vägen trots ett värdigt försök.

Kai, en ung falk som bor ensam tillsammans med sin överbeskyddande pappa, Tendai, i ödemarkerna kring Ketungu-området har på grund av faderns försiktighet och stränga hållning aldrig upplevt världen. Hans världsbild är begränsad till hemmet och faderns skräckhistorier om ilskna Marabustorkar. För att fördriva tiden i vardagen tränar Kai aktivt med diverse luftövningar som att släppa en ödla från hög höjd för att sedan försöka fånga upp den i luften innan ödlan tar mark. Märkbart rastlös över sin tillvaro stöter Kai en dag på en stork med fågelägg på ryggen i full färd med att fly från hungriga Marabustorkar. Storken berättar att han är på väg till Zambezia, platsen vid det stora vattenfallet där allehanda fåglar lever i lyx, frid och harmoni skyddade av Zambezias tuffaste fåglar som ingår i gruppen tordönfåglarna. Kais pappa känner dock storken sedan förut och ger Kai en helt annan bild av Zambezia som platsen där de stora och starka blir lidande.

Trots att pappan inte har ett gott ord att säga om Zambezia kan Kai inte släppa tanken på detta fåglarnas paradis och beslutar sig för att trotsa faderns order och flyga till Zambezia på egen hand med målet att själv bli medlem i tordönfåglarna. När han kommer fram visar det sig att Zambezia verkligen var paradiset på jorden och hans skicklighet i luften belönar honom med ett lärlingskap hos tordönfåglarna. Han finner nya vänner, inte minst i det vackra flygfät Zoe och kommer väl överens med platsens envingade ledare som verkar veta mer om Kai än han själv gör. Samtidigt ångrar Tendai att han lät sin son flyga iväg och ger sig av för att hämta hem honom. På sin flygtur snubblar han dock över ett möte mellan marabustorkarna och den fruktade jätteödlan Budzo. Budzo har fått marabustorkarna på sin sida i en plan som går ut på att störta Zambezia. Om marabufåglarna hjälper Budzo att kidnappa ett gäng vävarfåglar från Zambezia som i sin tur ska tvingas bygga en bro åt jätteödlan så ska marabustorkana få fri lejd i Zambezia medan Budzo glatt får mumsa i sig alla okläckta ägg. Tendai blir förskräckt av det han hör men innan han hinner fly fältet blir han tillfångatagen av Budzo själv.

Ovetande om farorna som lurar lever Kai livet i Zambezia men trotsar sina befogenheter som lärling när han ger sig av efter marabustorkarna som kidnappat vävarfåglarna. I sin jakt får han reda på att något hemskt är på väg att hända i Zambezia men tordönfåglarnas ledare vägrar lyssna på hans bud då han gått emot order vilket leder till att Kai själv tillsammans med Zoe måste agera för att rädda Zambezia från den stundande faran.

Zambezia 3D

"jag ömkar de föräldrar vars barn i Zambezia får en ny favoritfilm"


Zambezia är alltså produktionsbolaget Triggerfish Animation Studios första långfilm och resultatet blir lite därefter. Av förklarliga skäl har nykomlingen inte lyckats pumpa in alls lika mycket pengar i projektet som Pixar eller DreamWorks hade gjort i en motsvarande film. Detta leder till att filmen ser ganska dassig ut i förhållande till den standard vi kommit att vänja oss vid när det gäller animerade långfilmer. Zambezias animationer är ganska platta och saknar i mångt och mycket den detaljrikedom vi förväntar oss vilket gör att den påminner mer om animerade filmer från 90-talet än en film från 2010-talet. Trots detta är Zambezia alls inget hastigt hopsatt projekt då den legat under produktion sedan 2008 och blev klar först i fjol vilket ändå påvisar en viss ambition och en gång för alla dödar stämpeln av att Triggerfish Animation Studios med Zambezia försöker efterlikna filmen RIO från 2011.

Filmens handling är i enklaste laget och följer en mall vi sett så många gånger förut. Upplägget med att ungen lämnar boet för att söka sig liv och spänning är knappast nyskapande, allra minst i Barn & Familj-genren. Till detta stör jag mig en aning på bihandlingen med jätteödlan Budzo då den är galet orealistisk och ödlan i sig är lite malplacerat otäck för filmens målgrupp. Zambezia är nämligen en film som till skillnad från många andra animerade filmer av idag har en ganska tydlig målgrupp. Det är en film för de små barnen och eventuellt deras tålmodiga föräldrar. Vi bjuds inte på skämt och figurer som tilltalar både vuxen och barn utan humorn i filmen är en väldigt visuell sådan med knasbollar till fåglar. Moraldängor finns här även om de kan vara svåra att ta till sig genom alla färgglada fjäderfän men budskap om allas lika värde och att man inte ska döma boken efter omslaget finns och det är ju fint.

Trots en lägre budget och ganska dåligt med reklam för filmen (i USA släpptes filmen bara som en Wallmart-release) så har bolaget lyckats knyta ganska intressanta skådespelare till filmen. För att nämna några så infinner sig både Jeff Goldblum och Samuel L. Jackson bakom mikrofonerna för att låna ut sina röster. Alla röstskådespelare gör hyfsade insatser men känns ibland lite trötta och oengagerade. Detta är dock inte heller något som spelar någon större roll för den målgrupp filmen är ute efter. Zambezia är en trevlig liten film för barnen men jag ömkar de föräldrar vars barn i Zambezia får en ny favoritfilm för se om filmen, det vill man inte.

Zambezia 3D

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

Som sagt finns det en hel del att önska när det kommer till animeringarna då filmen inte alls ser ut som det vi väntar oss av genren anno 2013. Det vi ska ha i bakhuvudet är dock att ett nytt bolag ligger bakom projektet och således ligger långt efter jättarna vad gäller ekonomiska resurser vilket självfallet avspeglar sig i animeringarna. Med det sagt så presenterar utgåvan en mycket bra bildtransfer som gör vad den kan med materialet den har att tillgå. Då detaljrikedomen är undermålig i animeringarna kan man knappast skryta med en hög detaljrikedom men de detaljer som finns presenteras för oss med önskvärd skärpa. Färgpaletten är vild och livlig och även de återges trovärdig till källan med för det mesta en väldigt god lyster och skarpa kontraster. Här och var kan färgerna liksom svärtan upplevas som ganska matt men jag misstänker att även det är relaterat till källmaterialet.

Utgåvan är belönad med två versioner i filmen, 2D och 3D. Då bilden saknar de häpnadsvärt skickliga animeringarna lyckas 3D versionen inte med den primära uppgiften att skapa något större djup i bildupplevelsen. Däremot skapas det ganska fina effekter när man återspeglar de stora landskapen och Zambezia ur ett bredare perspektiv. Man tar en hel del billiga poäng genom enkla pop-up effekter vilket gör sig väl med de färggranna fåglarna men samtidigt känns ganska givna. Å andra sidan är filmens huvudsakliga målgrupp den yngre publiken som högst troligt kommer låta sig imponeras även av det.

Ljudspår: Engelska, Svenska (DTS-HD MA 5.1)

Ljudbilden är en relativt stabil historia även om man har kommit att förvänta sig mer av en animerad film som till stor del äger rum i luften. Filmens kommer med både svenskt och engelskt tal varav det är det engelska talet som bedöms i denna recension. Dialogen är mestadels tydlig och klar med ett fåtal brister här och var där den liksom drunknar i effekter. Surroundsystemet får arbeta en hel del, inte minst med de svischande lätena som uppstår när en fågel av valfri sort, ofta Kai själv, flyger förbi bilden i en ruskig hastighet. I övrigt arbetar de bakre högtalarna på en ganska medelmässig nivå då de för all del återger Zambezias alla ljud, vilket såklart till stor del handlar om fågelkvitter, men också porlande vatten och Afrikas bongotrummor. Baskanalen finns där och sticker vid tillfällen ut men jag hade helt klart väntat mig mer tryck vilket för all del gäller för hela ljudspåret. Dock är det som med bilden en helt OK presentation.

Extramaterial:

Vi får inget extramaterial till utgåvan

Aktuella priser för Zambezia 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMZambeziaZambezia hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 54  av 100.

Zambezia 3D


Zambezia 3D blu-ray cover

Filmbolag: Scanbox
Genre: Familj & Barn
Region: B
Releasedatum: 2013-04-24
Antal skivor: 1
Speltid: 83
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska, Svenska (DTS-HD MA 5.1)
Skådespelare: Leonard Nimoy, Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson, Jim Cummings

Omdöme

Filmen:
50%
3D:
60%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
54%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser