Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

X-men: First Class

X-men: First Class

Den femte filmen i serien om Marvels mutanter.

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Efter en lyckad trilogi (nåja, mer eller mindre i alla fall) samt en film som lät oss följa Wolverines ursprung har nu X-men franchisen nått fram till sin femte del. Den här gången får vi veta mer om Magnetos och Charles Xaviers ursprung, de båda ärkefienderna som faktiskt var allierade en gång i tiden. Enligt min mening gick serien utför efter 2a filmen så förväntningarna var höga och kraven högt ställda på denna femte film. X-Men: First Class infriade förväntningarna med råge!

Filmen inleds med en välbekant scen som vi känner igen från den första X-men filmen. Unga Erik Lehnsherr skiljs från sina föräldrar på väg mot koncentrationslägren i Tyskland. I vrede avslöjar han sin hemliga mutation som går ut på att han med blotta tanken kan ta kommandot och styra över metall. Han blir slagen medvetslös och förd till den hänsynslösa Doctor Schmidt (Kevin Bacon) som visar ett väldigt stort intresse för hans gåva. Genom att framför Eriks ögon ha ihjäl hans moder får han erfara att det är ilska och vrede som triggar den unga mutantens krafter.

Dr. Schmidt som själv visar sig vara en väldigt kraftfull mutant byter efter krigets slut namn till Sebastian Shaw och har nu bestämt sig för att utrota mänskligheten och bana väg för den nya människan: mutanten. Han utnyttjar spänningarna som finns under kalla kriget och står som ansvarig för det vi idag kallar för Kubablockaden då han övertyger ryssarna att slå upp kärnvapen på Kuba. Erik Lehnsherr (Michael Fassbender) som nu har vuxit upp har dock inte glömt vad som hände i Tyskland utan är ständigt på jakt efter Shaws huvud och de gamla nazister han stöter på i sin jakt går en plågsam död till mötes.

Samtidigt har CIA fått nys om ryssarnas planer och att mutanten Shaw arbetar på deras sida. För att komma ur sitt underlag anlitar de den nyutexaminerade mutationsforskaren Charles Xavier (James McAvoy) som snart också visar sig vara en mutant vars styrka ligger i telepatiska förmågor. I en första konfrontation med Shaw räddar Xavier Lehnsherr från att gå en säker död till mötes och lyckas därefter övertyga Lehnsherr att också arbeta för CIA. CIAs forskare tillika mutanten Hank McCoy (Nicholas Hoult) har byggt en maskin som med hjälp av Xaviers förmågor kan lokalisera mutanter världen över. Maskinen kallas Cerebro och med hjälp av den samlar Xavier och Lehnsherr på sig en egen armé av mutanter som ska hjälpa dem att stoppa Shaw innan hela världen utplånas.

Mutanterna antar kodnamn och påbörjar sin träning i Xaviers gamla härgård. Charles Xavier blir Professor X, Erik Lehnsherr blir Magneto, Hank McCoy blir Beast, Raven blir Mystique osv. Shaw får dock reda på vad som håller på att hända och gör vad han kan för att locka över så många mutanter som möjligt på sin sida innan den slutliga striden står för dörren.

X-men: First Class

"Trots att man dragit serien så pass långt är denna femte film helt klart den bästa hittills."


X-men: First Class är den femte filmen i serien om Marvels mutanter och den andra filmen i de spinn-offs som till en början gick under namnet X-men Origins. Trots att man dragit serien så pass långt är denna femte film helt klart den bästa hittills. Här mer än någonsin tidigare drar man parallellerna tydligt mellan nazitysklands förakt mot Judar och människornas rädsla för mutanter och vice versa. Diskussionen är lika viktig idag fast nu är det inte ryssen eller juden vi ska frukta utan muslimen.

Filmen har ett djup och en svärta som man saknar framförallt i de senare X-men filmerna och här har man i väldigt stor utsträckning skalat bort serietidningskänslan från filmen vilket verkligen är ett vinnande koncept. Man lägger inte lika stort fokus på effekter och coola mutanter som tidigare (även om det såklart finns där det också) utan låter intrigen och karaktärerna stå mer på egna ben, vilket de klarar utan problem.

Vad gäller skådespelarnas insatser så är det helt klart Michael Fassbender som överraskar mest. Personligen hade jag lite svårt för hans stela karaktär i Inglorious Basterds men här känns han självklar i sin roll som Magneto. Kevin Bacon har jag tidigare berömt för sina skurkaktiga karaktärer och detta är inget undantag då han övertygar något makalöst som människoföraktande mutant. Något som kryddar filmen lite extra är att Hugh Jackman som Logan gör en kort cameo i filmen och även om han bara har en replik denna gång så gör han en minnesvärd insats även här. James McAvoy gör ett bra jobb som en lite väl självgod Charles Xavier även om jag kan störa mig lite på att det vid flera tillfällen passas mot att han en dag ska bli flintskallig, första gången är det kul men sen kan vi det där.

X-men: First Class

Givetvis har Fox satsat stort på ett av årens största släpp och det märks på bildåtergivningen av denna blu-ray utgåva. Bilden är lysande rakt igenom vilket känns som ett måste i filmen. Värmen och dynamiken är ständigt närvarande i filmen och ansiktstonerna är skarpa och naturliga. Mystiques vackra kroppsmålningar och Beast håriga anlete återges glasklart in i minsta detalj. Miljöerna är ofta mörka och dystra men lika skarpa i de mörkare scenerna som i de ljusa. Detta, mina vänner, är referensmaterial som heter duga.

Ljudet skäms inte heller för sig och bortresta grannar är att föredra då filmen mår bäst när vi får utnyttja högtalarna till max. Metall vidgas och böjs, explosioner och maffiga ljudeffekter avlöser varandra stup i kvarten som sig bör i en superhjältefilm som denna. Soundtracket är magnifikt och ståtligt och dialogen blir aldrig lidande trots mycket i miljön som lätt hade kunnat störa.

X-men: First Class

Vi blu-ray nissar hoppar högt av extramaterialet på blu-ray utgåvan som är väldigt heltäckande. På DVD-utgåvan (som också följer med) bjuds vi på ett gäng förlängda scener medan blu-ray skivan är fullmatad med godsaker. Som stort Marvelfan är jag möjligen lite färgad men en sådan sam som Cerebro Mutant Tracker där vi med hjälp av Cerebro kan få ihopklippta scener med valfria mutanter från de fem filmerna är ögongodis rakt igenom.

Children of the Atom är en matnyttig dokumentär bestående av åtta stycken featurettes som man kan välja att se i ett race eller dela upp på åtta olika tittar. Sammanlagt klockar de in på ca 70 minuter och är överlag intressant. En fördel är att extramaterialet återges i HD. Vi får även en digital kopia av filmen.

* * *

Jag hoppas och tror att vi kommer få se mer av X-men på vita duken framöver och då får man mer än gärna behålla denna yngre uppsättning av mutanterna som lyckats få en redan inarbetad franchise att kännas fräsch och spännande på nytt. Nu ser vi fram emot rebooten på Spider-man som dyker upp under nästa år och hoppas att man lyckas fräscha upp även den filmserien.

Aktuella priser för X-men: First Class

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMX-Men: First ClassX-Men: First Class hos CDON.COM79krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 92  av 100.

X-men: First Class


X-men: First Class blu-ray cover

Filmbolag: Fox
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2011-10-19
Antal skivor: 2
Speltid: 132
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Second Genesis, Band of brothers, Transformation, Suiting up, New frontier: A dose of style, Pulling off the impossible, Sound and fury, Deleted and extended scenes, and more...

Skådespelare: Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, January Jones, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Zoë Kravitz, Kevin Bacon, Jason Flemyng, Lucas Till

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
100%
Ljudet:
95%
Extramaterialet:
80%
Totalt:
92%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser