Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Unknown

Unknown

Mannen utan minne...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

En riktigt tät mystisk thriller slår det mesta på filmfronten. Tyvärr är vi inte särskilt bortskämda vad gäller den varan nu för tiden men ibland dyker det upp ett litet guldkorn där man minst anar det. När Liam Neeson, som från att ha varit en av de riktigt stora skådespelarna till att mer och mer dalat i mina ögon, slår sig ihop med regissören Jaume Collet-Serra, som tidigare har gett oss mysrysaren Orphan, i thrillern Unknown tvingas jag dock lyfta lite extra på ögonbrynen för detta kan bli riktigt bra.

Den framstående forskaren Martin Harris (Liam Neeson) beger sig till Berlin tillsammans med frugan Elisabeth (January Jones) för att medverka på en stor konferens om bioteknik. När de väl anlänt till hotellet finner Harris dock att han glömt sin portfölj med pass och pengar på flygplatsen så det blir till att kasta sig i första bästa taxi medan fru Harris checkar in på hotellet. På vägen till flygplatsen inträffar dock en olycka som får taxibilen att köra av vägen och sjunka till botten av en flod. Harris räddas med nöd och näppe utav taxichauffören som sedan flyr platsen.

Ett par dagar senare vaknar Harris upp på ett sjukhus i Berlin med noll minne av olyckan. Han vet dock vem han är och vad han gör i Berlin men blir förvånad när han får reda på att ingen sökt honom på sjukhuset och att han inte är anmäld saknad. Förvirrad letar han sig tillbaks till det hotell där frun checkade in men när han stöter på henne ger hon inget tecken av att känna igen sin make. Harris som först tror att hon är arg på honom för att han varit försvunnen tvingas snart inse att hon talar sanning när hon presenterar sin make sedan fem år, doktor Martin Harris.

Förvirrad och smått panisk flyr Harris ut i Berlin för att försöka få reda på vad som har hänt. Är det hela en stor konspiration? Har en annan man stulit hans liv? Har han blivit galen? Frågorna hopar sig och i sin jakt på svar finner han till sist hjälp hos sjuksköterskan Gretchen (Eva Löbau) som tipsar honom om den före detta Stasiagenten Ernst Jürgen (Bruno Ganz) som gärna hjälper till att få ihop pusselbitarna. En viktig pusselbit är taxichauffören Gina (Diane Kruger) som var med vid bilolyckan men när Harris finner henne är hon inte särskilt samarbetsvillig. Motvilligt dras hon ändå in i Harris problem och hennes tvivel skall visa sig vara befogat när män med ytterst ont uppsåt börjar dyka upp i jakt på Harris och de som är honom nära.

Unknown

"Bruno Ganz besitter en självklarhet och karisma som få skådisar når upp till."


Unknown bjuder inte på någon särskilt originell handling vilket ni säkert förstår av ovan text. Storyn känns igen från actionfilmer som The Long Kiss Goodnight och filmserien om Jason Bourne. Inte desto mindre är det en bra story som absolut fungerar i detta fall och den inledande halvan av filmen är riktigt nervpirrande. Framförallt är det Liam Neeson som övertygar i sin desperation. Man lider med hans karaktär där han oviss glider runt i en okänd stad i jakt på svar som till synes inte finns där. Även om vi är införstådda med att han talar sanning så tyder allting annat på att så inte är fallet.

Vad gäller andra halvan av filmen så händer dock någonting. Jag ska inte avslöja för mycket men samtidigt som tempot höjs och mängden action trappas upp tappar man en hel del av känslan som gjorde första halvan så bra. En ganska så otrolig upplösning där Harris förvandlas från nervvrak till actionhjälte sätter så punkt för mina drömmar om den perfekta thrillern. Med detta sagt så menar jag inte att filmen är dålig, tvärtom är den bra, men från att byggt upp en nervpirrande thriller planar filmen ut till en helt godkänd actionrulle vilket är helt OK underhållning.
Rollistan är intressant då många nationaliteter blandas in. Liam Neeson står helt klart i fokus och gör ett bra jobb då han hanterar både thriller och action utan några större svårigheter. Diane Kruger har inga problem att övertyga som illegala invandraren Gina men den som stjäl mest strålkastarljus är den briljanta Bruno Ganz som den pensionerade Stasiagenten. Ganz besitter en självklarhet och karisma som få skådisar når upp till och rollen passar honom som handen i handsken även om man hade önskat ännu mer utrymme för hans karaktär.

Unknown

Bildkvaliteten står sig bra i dagens blu-ray klimat. Vi pratar kanske inte om referensmaterial men är inte heller några långa avstånd därifrån. Berlin skildras som en grå, regnig och kall stad som sig bör och känslan tränger utan problem in i vardagsrummet. Skärpan är glasklar och svärtan är djup och behaglig liksom närbilderna.

Ljudet däremot är av allra högsta klass. Till en början möts vi av en nedtonad ljudbild som ter sig lika grå och kall som Berlins gator men i takt med att tempot trappas upp får anläggningen betydligt mer att göra. Alltifrån vilda biljakter till lågmälda viskningar tränger igenom systemet med bravur och det hela är en magnifik fröjd för öronen. Dialogen är glasklar och Neesons djupa stämma kommer helt klart till sin rätt vilken miljö han än befinner sig i. Möjligt är att det blir lite väl overkill i vissa biljakter men ingenting som stör.

Unknown

Extramaterialet består av två korta dokumentärer som inte är något särskilt att hänga i granen. Den ena fokuserar på Liam Neesons medverkan i filmen där vi får höra hur stolta alla är att få arbeta med honom och hur duktig han är på att agera och utföra fightingscener. Den andra fungerar lite som reklam för filmen där vi får många sekvenser ur filmen, korta kommentarer från de inblandade däribland (tyvärr) vissa kommentarer som redan nämnts i tidigare dokumentär. Som sagt är det inget märkvärdigt med extramaterialet men det är alltid kul med något.

* * *

Unknown lyckade tyvärr inte leva upp till de förväntningar jag fick när filmen damp ner i brevlådan men likväl är den ett styck godkänd kvalitetsunderhållning. Bra skådespelare, en bra regissör och en schysst miljö räddar upp mycket av det filmen tappar av genrebytet som sker någonstans i mitten utav filmen. Neeson och Ganz är själva värda att ge filmen en chans då de här verkligen poängterar faktumet att äldst är bäst.

Aktuella priser för Unknown

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 73  av 100.

Unknown


Unknown blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
65%
Bilden:
85%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
30%
Totalt:
73%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser