Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Trance

Trance

Genomarbetat hypnotiskt drama

En filmrecension av G. Svantesson , publicerad

"Det vi är, är summan av allt vi har sagt, gjort och känt. Allt vävs till en unik tråd som ständigt förändras och dyker upp i minnet. Det är vad vi är. För att vara sig själv, måste man alltid minnas sig själv. Det är ett heltidsjobb, men det är så det fungerar." –Elisabeth Lamb

Det som konsumerar dina tankar kontrollerar ditt liv. Men vad händer då någon annan kontrollerar dina tankar?

Simon (James McAvoy) arbetar på en auktionsfirma specialiserad på konst, och han kan den väl inövade proceduren gällande hur de ska agera om en tavla är på väg att bli stulen. Detta gör Simon till en specialist på området, vilket leder till att han själv ger sig i lag med andra kriminella för att stjäla en värdefull tavla. Under rånet slår Simons kumpan Franck (Vincent Cassel) honom i huvudet, som planerat, men tanken var nog inte att det skulle bli en sådan kraftfull smäll. När James vaknar upp har han tappat minnet, och har inte en aning om vart han gömt den stulna tavlan. James tar hjälp av hypnosterapeuten Elisabeth Lamb (Rosario Dawson) för att lösa upp knutarna och få minnet tillbaka, och därmed svar på alla frågor. Problemet är bara att med svaren kommer det också fler och fler frågor.

Trance

"Läser du min text nu, eller drömmer du bara att du gör det?"


Danny Boyle är minst sagt en mångfacetterad regissör. Han gör filmer som utspelar sig i rymden och på bortglömda stränder, för att sedan växla över till zombiefilmer och musikaler. Och förresten: ni har väl inte glömt OS-invigningen i London? I och med detta är mina förväntningar höga när jag bänkar mig framför teven och slår på ”Trance”, och de blir inte mindre högra efter att ha sett vilket betyg IMDB:s användare har givit filmen.

Med ”Trance” tar Boyle oss till människans inre, och vill att vi ställer oss frågan vad som är verklighet och vad som är fiktion. Läser du min text nu, eller drömmer du bara att du gör det? I och med detta levereras en enkel sanning i filmens början, vilken sedan snärjer ihop sig till en salig röra och gör tittaren förvirrad. Men till skillnad från ett klassiskt upplägg där pusselbitarna faller på plats en efter en, plockar Boyle även bort några pusselbitar under vägens gång, för att istället lägga dit nya bitar som passar bättre. Låter det invecklat? Bra, för det är hela syftet.

Manuset är ingen halvmesyr. Det märks tydligt att det ligger ett enormt arbete bakom det hela, men det betyder inte att det inte finns brister. Det jag finner något irriterande är att karaktärerna i början av filmen agerar helt ologiskt. Visst får jag svaret på varför, men det hjälper inte. Logiken blir ändå smått osannolik trots att jag numera har facit i hand. Jag kommer också på mig själv tycka bättre om filmen efter att jag sett intervjuerna med Boyle i extramaterialet, men det är sannerligen inget bra betyg. Håller inte filmen ståendes på egna fötter vete katten om det inte är något som inte står rätt till ändå.

Skådespelarinsatserna vågar jag påstå också är en bidragande faktor till att jag känner som jag gör. De tre huvudpersonerna agerar bra, men någonting fattas ändå. James McAvoy i roller som Xavier och Tumnus visar tydligt upp att han är en kapabel skådespelare, men även om hans prestation är anständig i ”Trance” klarar han inte att täcka upp för Cassel och Dawson. Jag kan inte släppa tanken på att Michael Fassbender var tilltänkt att spela rollen som Franck, för jag tror att han och McAvoy helt klart hade blivit en klart mer kompetent gangsterduo.

Men, trots mitt lamenterande måste jag ändå rekommendera er läsare att se denna film, trots att den kanske lovar mer än vad den kan hålla. Se den för McAvoy, eller kanske för det faktum att man aldrig får missa en film regisserad av Danny Boyle.

Trance

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Denna transfer är helt okej, och erbjuder riktigt fin skärpa och detaljrikedom. Ur ett mer konstnärligt perspektiv svävar inte bilden ut på något sätt, utan vilar på en färgskala som är standardiserat realistisk. Fotot spelar mycket på mörka scener där kontrast och svärta verkligen sätts på spel, men även här levereras ett fullgott resultat.

Ljudspår: DTS 7.1 HD MA

Det viktigaste för mig i en film av detta slag är att dialogen vilar snyggt i centerhögtalaren, och ”Trance” levererar ett resultat som klingar bra i mina öron. Surroundhögtalarna används sparsamt, men det är inte heller i detta läge nödvändigt för att sätta extra krydda till filmen, då fokus på denna film ska ligga på dialogen och inte de få explosioner och skottlossningar som äger rum. I sin tur medför det att det känns smått ”overkill” att de mixat ett 7.1-spår, men samtidigt ska man inte klaga när det satsas stort på den här biten. Det kan också ses som att subens funktion inte heller spelar så stor roll, men den tillför en perfekt utfyllnad när musiken från den gamle Underworld-medlemmen Rick Smith svävar ut från högtalarna.

Extramaterial:Borttagna scener, featuretter och trailer

De borttagna scener som finns med finner jag ärligt talat inget nöje med alls. Sedan borde de i stället klassas som alternativa och förlängda scener, då de egentligen bara går lite djupare och ger mer förklaring än nödvändigt, vilket i sin tur hade förstört stor del av filmens mystik.

The Power of suggestion – Making Trance, är fyra featuretter där Boyle och skådespelarna diskuterar filmen och lägger fram sina syner på det hela. Då jag själv fann att filmen blev bättre efter att Boyle här förklarat hur han tänkt kring projektet tvingar jag samtliga läsare att lägga tid på dessa filmer. Svaren finns i djupet.

Danny Boyle Retrospective är inget annat än en genomgång av Boyles filmer, och hur han tänker kring dessa. Personligen trodde jag detta mer skulle vara som reklam för hans tidigare alster, men mitt intresse fångas ändå, då jag inser att jag missat två pärlor i hans samling, samt att det är intressant att höra hur han tänker kring sina filmer.

Innan alternativet ges att se en trailer för ”Trance” kan man välja att se den smått knäppa kortfilmen ”Eugene”. Jag finner inte någon som helst logik till varför den finns med som extramaterial, men då den visar sig vara ganska smårolig gör det mig heller inget att jag inte kan knyta den samman med varken Boyle eller ”Trance”.

Ingen märkvärdig mängd extramaterial medföljer, men det som faktiskt finns har absolut något att tillföra, vilket medför att betyget blir något högre än vad som kanske var väntat.

Aktuella priser för Trance

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMTranceTrance hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seTrance Trance  hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seTrance Trance  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comTrance (2013) Trance (2013)  hos WEBHALLEN.com199krFraktinfo
Discshop.seTrancers III (Import)Trancers III  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seTrancers III (Import)Trancers III  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seTrancers II (Import)Trancers II  (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seTrancers (Import)Trancers  (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seTrancers II (Import)Trancers II  (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seTrancers (Import)Trancers  (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent G. Svantesson, betyget 68  av 100.

Trance


Trance blu-ray cover

Filmbolag: Fox
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-10-23
Antal skivor: 1
Speltid: 101
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: DTS 7.1 HD MA
Extramaterial: Borttagna scener, featuretter och trailer

Skådespelare: James McAvoy, Vincent Cassel, Rosario Dawson

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
68%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser