Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Thor

Thor

Åskguden får liv...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Så var det dags för ännu en karaktär ur Marvels Universum att leta sig upp på vita duken. Under de senaste åren har vi fått se seriefigurer som X-men, Spider-man, Daredevil, Iron Man & Hulk få liv i överlag riktigt lyckade filmatiseringar. En film om superhjältegruppen Avangers är på gång och i den gruppen ingår förutom ovan nämnda Hulk och Iron Man även Captain America och Thor, superhjälten hämtad ur den nordiska mytologin.

Filmen inleds när ett forskarteam bestående av Jane Foster (Nathalie Portman), Erik Selveig (Stellan Skarsgård) och Darcy Lewis (Kat Dennings) åker runt i öknen och får syn på ett märkligt naturfenomen. De sätter ivrigt fart mot platsen men fastnar i sin iver mitt uppe i stormen där de kör på en man som dyker upp från ingenstans. Det ska visa sig att mannen inte är någon mindre än självaste Thor (Chris Hemswort) men det känner vi ännu inte till.

Efter kollisionen kastas vi bakåt i tiden och befinner oss i Asgård, asagudarnas hem. Vi får stifta bekantskap med den mäktiga åskguden Thor, självsäker och arrogant, som väntas ta över styret över Asgård när hans fader Oden (Anthony Hopkins) inte längre klarar av sitt ämbete. Samtidigt vilar det ett hot mot kungariket i form av frostjättarna som sedan urminnes tider hållits på avstånd av Oden. För stunden är allting lugnt men Thor inser vilket hot de utgör och ger sig tillsammans med ett gäng lojala krigare av för att sätta jättarna på plats. Det hela spårar ut och när Oden får reda på sonens olydnad förvisas Thor till jorden och berövas alla sina krafter. Även hans hammare droppas ner i öknen med orden att bara den som är värdig Thors krafter kommer kunna lyfta hammaren.

Det är här våra forskare bokstavligt talat stöter ihop med Thor för första gången. Till en början tror de att han är galen då han genast reser sig och skriker till sin far uppe i himlen. Ju längre filmen går börjar dock Jane tro på hans historia och så småningom blir det omöjligt för resterande medlemmar i teamet att blunda för Thors berättelse. Det hela blir en svår resa då Thor kämpar för att komma åt sin hammare igen samtidigt som han slits med de känslor som uppstår för Jane. Det hela blir inte lättare när dödliga bud skickas ner från Asgård för att förgöra Thor.

Samtidigt i Asgård har Thors elaka bror Loke nämligen fått storhetsvansinne då Oden sjunkit ner i sömn. Han styr nu Midgård med järnhand och har slutit ett avtal med de onda frostjättarna. Hans stora rädsla är att Thor någon gång skall återvända till Midgård och gör därmed allt som står i hans makt för att se till att så inte blir fallet.

Thor

"Man men man lyckas likväl fånga serietidningskänslan och klämmer ur sig en riktigt skön popcorn rulle i sann matinéanda."


Som serietidning vill jag minnas att Thor var en smula mer barnanpassad än övriga superhjälteserier, kanske mest beroende på att hans motståndare till större del består av gamla sagomonster, och det har man tagit vara på även i filmen. Man håller in på blod och svordomar vilket gör att den känns betydligt mer öppen för de yngre åldrarna än exempelvis de senare Batmanfilmerna.

Thor är regisserad av den smått briljanta Kenneth Branagh som de flesta av oss känner igen som Wallander i den amerikanska versionen av filmserien. Här agerar han dock bara bakom kameran men han gör det med all heder. Trots amerikanarnas ganska vaga uppfattning om den nordiska mytologi vi i Sverige känner till från barnsben så har han verkligen tagit åt sig de gamla historierna och med hjälp av dagens teknik målat upp en helt fantastisk bild av de gamla sagorna.

Efter de inledande 30 minuterarna får vi så följa Thors anpassning till människornas samhälle och vi ställs inför betydligt mer välkända miljöer. Samtidigt hålls vi hela tiden uppdaterade om vad som händer i Midgård. Det hela blir aldrig riktigt lika gripande och actionfyllt som exempelvis Spider-man eller Iron Man men man lyckas likväl fånga serietidningskänslan och klämmer ur sig en riktigt skön popcorn rulle i sann matinéanda. Mycket av matinékänslan kommer genom den goda mixen av action och komik.

Vad gäller skådespelarnas insatser finns det inte någonting att klaga på i denna uppsättning. Gudarna är lagom högtravande och överspelade medan människorna på jorden är mer nedtonade. Främst utmärker sig Anthony Hopkins som Oden och såklart den briljanta Nathalie Portman som nu har visat att hon mästerligt hanterar de flesta roller. Det är ett ganska stort hopp från Black Swan till det här men hon glänser i båda rollerna.

Thor

Thor är en fröjd för ögat, speciellt för oss som sitter på hemmabiosystem. Mycket mer referenskvalité än så här blir det inte och det känns viktigt i en film som denna där man öser på med specialeffekter framförallt i Asgård. Stora vackra byggnader i ett dunkelt landskap bryts då och då av bländande blixtar som vid blotta åsynen framkallar en smula gåshud på undertecknad. När vi senare landar i New Mexicos ökenområde blir det en fin kontrast utan att bildkvalitén blir lidande.

Ljudbilden är minst lika vacker som det visuella och vi bjuds på mäktigt 7.0 ljud med en bas som får det att vibrera ända in i märgen, om man så vill. Blixtar och dunder får det att skallra i porslinsskåpen samtidigt som man inte en enda gång låter dialogen bli lidande. Nej mycket bättre än såhär blir det faktiskt inte.

Thor

Ett släpp som Thor motiverar inte bara bild och ljudmässigt till ett givet köp på blu-ray utan även på grund av extramaterialet. Man håller inte igen då vi får en inblick i vartenda matnyttigt ögonblick av filmen. Dessutom får vi extramaterialet i HD för en gångs skull. DVD’n innehåller tre blygsamma spår av extramaterial men det återfinns även på blu-ray skivan tillsammans med mycket mer. Som Marvel fantast uppskattar jag Vägen till Avangers som dokumentär och jag ser än mer nu än tidigare fram emot den kommande filmen. Man får hoppas att de lyckas få med samtliga skådespelare ur de fristående filmerna om superhjältarna.

* * *

Thor överraskade egentligen inte då jag var inställd på en magisk och färgsprakande film. Det som dock överraskar är klockrena prestationer från alla inblandade och att man lyckats få med så pass många komiska inslag. Serietidningskänslan finns med från ruta 1 och i detta fall är det inga problem då det är precis vad vi är ute efter.
Uppföljare? Ja tack!
Avangers film? Åja!

Aktuella priser för Thor

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
CDON.COMThor 2: The Dark World - SteelbookThor 2: The Dark World - Steelbook hos CDON.COM79krFraktinfo
CDON.COMThor And Loki: Blood BrothersThor And Loki: Blood Brothers hos CDON.COM89krFraktinfo
CDON.COMThorThor hos CDON.COM99krFraktinfo
CDON.COMThor 2: The Dark WorldThor 2: The Dark World hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seThor 2 - The Dark World Thor 2 - The Dark World hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seThor Thor hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seHobbit - Smaugs ?demark - Extended Edition: The key of Thorin Oakenshield limited giftbox Hobbit - Smaugs ?demark - Extended Edition: The key of Thorin Oakenshield limited giftbox hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comThor (BD + DVD) (2011) Thor (BD + DVD) (2011) hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
WEBHALLEN.comThor (2011) Thor (2011) hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
Discshop.seThor 2: The Dark World Thor 2: The Dark World hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seThor Thor hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seThor (Blu-ray 3D + Blu-ray + DVD)Thor (Blu-ray 3D + Blu-ray + DVD) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seBlackthorn (Import)Blackthorn (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seBlackthorn (Import)Blackthorn (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThor (Blu-ray 3D + Blu-ray + DVD)Thor (Blu-ray 3D + Blu-ray + DVD) hos Discshop.se149krFraktinfo
WEBHALLEN.comThor 2 The Dark World (2013) Thor 2 The Dark World (2013) hos WEBHALLEN.com169krFraktinfo
CDON.COMThor 3: RagnarokThor 3: Ragnarok hos CDON.COM179krFraktinfo
CDON.COMThor 3: RagnarokThor 3: Ragnarok hos CDON.COM179krFraktinfo
Discshop.seThor 2 - The Dark World (Blu-ray 3D + Blu-ray)Thor 2 - The Dark World (Blu-ray 3D + Blu-ray) hos Discshop.se199krFraktinfo
WEBHALLEN.comThor 3D (2011) Thor 3D (2011) hos WEBHALLEN.com199krFraktinfo
Discshop.seThor 2: The Dark World (Blu-ray 3D + Blu-ray)Thor 2: The Dark World (Blu-ray 3D + Blu-ray) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seThor (Blu-ray 3D + Blu-ray)Thor (Blu-ray 3D + Blu-ray) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seLighthorsemen (Import)Lighthorsemen (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seGeorge Thorogood - Live At Montreux 2013 George Thorogood - Live At Montreux 2013 hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seLighthorsemen (Import)Lighthorsemen (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seGeorge Thorogood - Live At Montreux 2013 George Thorogood - Live At Montreux 2013 hos Discshop.se249krFraktinfo
CDON.COMThor 3: Ragnarok - Limited SteelbookThor 3: Ragnarok - Limited Steelbook hos CDON.COM249krFraktinfo
WEBHALLEN.comThor 2 The Dark World 3D (2013)Thor 2 The Dark World 3D (2013) hos WEBHALLEN.com269krFraktinfo
Discshop.seKing of Thorn (Blu-ray + DVD) (Import)King of Thorn (Blu-ray + DVD) (Import) hos Discshop.se299krFraktinfo
Discshop.seKing of Thorn (Blu-ray + DVD) (Import)King of Thorn (Blu-ray + DVD) (Import) hos Discshop.se299krFraktinfo
CDON.COMThor 3: RagnarokThor 3: Ragnarok hos CDON.COM299krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 88  av 100.

Thor


Thor blu-ray cover

Filmbolag: Paramount
Genre: Action, Äventyr
Region: B
Releasedatum: 2011-09-14
Antal skivor: 2
Speltid: 115
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA)
Extramaterial: Commentary by director Kenneth Branagh, Marvel one-shot: The consultant , 7 featurettes, Road to The Avengers, 11 deleted scenes,

Skådespelare: Natalie Portman, Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Kat Dennings, Idris Elba, Ray Stevenson, Rene Russo, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Jaimie Alexander, Colm Feore, Tadanobu Asano

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
80%
Totalt:
88%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser