Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The World´s End

The World´s End

Hur man avslutar en trilogi

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Avslutande delen i den helt och hållet fristående Cornettotrilogin (tidigare Shaun of the Dead och Hot Fuzz) är visserligen kanske inte riktigt lika bra som sina föregångare, men likväl en av årets absoluta höjdpunkter i filmsoffan. Får inte missas.

Baksidestext:
En natt, fem vänner, tolv barer – det var meningen att det skulle bli den ultimata återföreningen för Gary King (Simon Pegg) och Andy Knightley (Nick Frost). Ett onyktert uppdrag för att nå puben “The World´s End” som endast de starkaste klarar av. Med humöret på topp känner de sig redo att ta sig an världen … men inatt måste de kanske också rädda den. Regissören av “Shaun of the Dead”och “Hot Fuzz”, Edgar Wright, har skapat en vansinnigt underhållande film med galen humor och fartfylld action. Så höj ett glas för jordens undergång.

"från början till slut är det här en upplevelse i filmsoffan som jag inte missunnar någon, trots att det i mångt och mycket är Shaun of the Dead ännu en gång"


Omdöme:
Jag snubblade på Cornetto-sviten av misstag. Shaun of the Dead hade passerat under min radar och på min födelsedag i juni 2007 var ett biobesök inplanerat. Just denna eftermiddag visades bara en enda film när vi dök upp på biografen, så det var bara att välja på att se den för oss helt okända Hot Fuzz, eller ändra våra planer. Vi valde det förstnämnda och hamnade helt ensamma i en salong med, skulle det visa sig, kanske den största filmupplevelsen någonsin. Kombinationen av att filmen var något man verkligen inte väntade sig och att ha en hel biosalong för sig själv (naturligtvis kryddat med att Hot Fuzz är en grym film) har placerat filmen mycket högt upp på min lista, och är en av de titlar jag kan se på hur många gånger som helst.

...och då är Shaun of the Dead till och med antagligen snäppet bättre.

Det är mot denna bakgrund The World´s End ställer sig och det är verkligen på gott och ont. Gott för att den levereras i samma stil och känsla som sina föregångare, ont för att den i jämförelsen framstår som nummer tre i trilogin, trots att det är en av årets bästa filmer på blu-ray så här långt. Min egen näst intill besatthet av Shaun och Hot Fuzz färgar så klart mitt omdöme här - och omöjliggör att se The World´s End som en helt egen film - men från början till slut är det här en upplevelse i filmsoffan som jag inte missunnar någon, trots att det i mångt och mycket är Shaun of the Dead ännu en gång, fast med bodysnatchers istället för zombies.

Kemin mellan Simon Pegg och Nick Frost är oklanderlig, och det är en fint sammansatt ensemble de fått ihop där namn som Martin Freeman och Pierce Brosnan kanske utmärker sig en aning. Effekterna är i vanlig ordning tarvligt underbara, när de utbytta människornas armar slits av är den gore-sekvens man kunde väntat sig härligt avdramatiserad, och tankarna för en snarare till hur det kan se ut i en låda blandade barbiedockor. Det är en viktig del i filmens och trilogins charm, inte att det görs med en klackspark, utan att det görs med hjärta och humor.

Så trots att The World´s End är kedjans svagaste länk håller den alldeles ypperligt, och den är bara svag för att den har Shaun of the Dead och Hot Fuzz att leva upp till. I jämförelse med nästan vilken annan film som helst hade ingen kallat den svag.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

The World´s End ser fantastisk ut på blu-ray. Det finns inga större artefakter eller misstag i transfern, detaljriekdomen är mycket god och skärpan problemfri. Filmkornen är på plats och svärtan härligt bläckig, samtidigt som hudtonerna ser naturtrogna ut. Färgpaletten är medvetet en aning blek, vilket bidrar till att skapa stämning. Nästan full pott och en klart värdig paketering av en filmsvit som kommer stå sig länge.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Komedier har ofta en nedprioriterad ljudbild, men så är verkligen inte fallet här, och det beror inte bara på alientemat. Varje scen lyfts av ljudmixen, men självklart är det så att det är i de mest actionladdade sekvenserna som ljudanläggningen får bekänna färg. Dialogen är klar och tydlig och minsta viskning levereras klockrent även om våldsamma ljudeffekter dundrar på samtidigt. Välprioriterat och imponerande från ruta ett.

Extramaterial:
Deleted Scene, Completing The Golden Mile - The Making Of The Worlds End, Audio Commentary

Aktuella priser för The World´s End

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMThe World's EndThe World's End hos CDON.COM79krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 87  av 100.

The World´s End


The World´s End blu-ray cover

Filmbolag: Universal
Genre: Sci-Fi, Komedi, Action
Region: B
Releasedatum: 2014-04-02
Antal skivor: 1
Speltid: 109
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Deleted Scene, Completing The Golden Mile - The Making Of The Worlds End, Audio Commentary

Skådespelare: Pierce Brosnan, Simon Pegg, Paddy Considine, Rosamund Pike, Martin Freeman, Rafe Spall, Nick Frost, Eddie Marsan, Reece Shearsmith, Greg Townley, Alice Lowe, Luke Scott

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
87%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser