Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Two Faces of January

The Two Faces of January

Stilrent triangeldrama

En filmrecension av F. Raupach , publicerad

The Two Faces of January är en sevärd men lättglömd historia - en snyggt filmad katt-och-råtta-lek i 60-talsförpackning där ständigt samma fråga återkommer: vem kan man lita på?

Baksidestext:
År 1962 reser att amerikanskt par, Chester MacFarland (Viggo Mortensen) och hans hustru Colette (Kristen Dunst), runt i Grekland och besöker Akropolis i Aten. Där träffar de Rydal (Oscar Isaac) som jobbar som reseguide, men som också lurar turisterna. Paret MacFarland bjuder in Rydal på middag och hänförd av deras pengar och skönhet accepterar han deras inbjudan. Medan Rydal besöker paret MacFarlands hotell övertalar Chester honom att hjälpa till att flytta en medvetslös kropp. Rydal hjälper till, och blir då insyltad I händelserna som följer. Han blir även förälskad i Colette, vilket kan komma att provocera Chester.

"vem kan du lita på?"


Omdöme:
The Two faces of January är en avskalad och vacker film. En modern film noir, där färgerna är dämpade, karaktärerna är mångbottnade och känslan av oundviklig katastrof är lika krypande som en begynnande halsfluss. Skådeplats är Grekland, vilket känns passande i en film som flörtar med grekisk tragedi och kryddar med oidipus komplex. Den karga grekiska naturen och skönheten i den klassiska historiska arkitekturen skapar en renhet som nästan gränsar till teater.

Viggo Mortensen, Kirsten Dunst och Oscar Isaak gör alla starka rolltolkningar i denna thriller. Filmen är smått klaustrofobisk, en otäck känsla av att vara någonstans där man inte kan göra sig förstådd och inte kan styra vad som ska hända genomsyrar handlingen. Som tittare blir den ständiga frågan – vem kan du lita på? De tre huvudkaraktärerna är i totalt fokus, alla andra människor i filmen är inte stort mer än kulisser. Detta är långt ifrån en actionfilm, är du sugen på biljakter och pang pang bör du välja något annat. Den här filmen bjuder istället på möjlighet att sjunka in i karaktärerna.

Är filmen bra då? Jag gillar stilen och stämningen. Jag älskar 60-talet som verkligen får blomma ut med kläderna och de vackra fordonen. Och det är sympatiskt med lite mer lågmälda filmer där man får möjlighet att fundera lite själv. Men den får mig ändå inte riktigt att gå igång, det är lite för förutsägbart, lite för enkelt. Sevärt – ja, oförglömligt –nej.

Övrigt värt att kommentera är att filmens menysystem är onödigt krångligt, då menyvalen saknar beskrivande text.

Extramaterialet består av borttagna scener och ”Bloopers”. ”Shooting the Odyssey” är ett kort inslag som berättar om inspelningsmiljöerna och i avsnittet ”Twist on the Classic Thriller” får vi korta intervjuer med skådespelare och regissör.Som helhet är extramaterialen tämligen blekt, intervjuerna är slätstrukna och korta, man förstår verkligen varför de extra scenerna blivit just borttagna och tabbarna är inte speciellt roliga.

Bildformat: 1080p High-Definition Widescreen 2.40:1

Bildkvalitén är riktigt bra, bilderna är skarpa. En stor behållning i filmen är den vackra miljön och Akropolis ruiner riktigt skimrar i de inledande scenerna. Filmen i stort är dock i tämligen dämpade färger.

Ljudspår: DTS-HD Master Audio 5.1

Ljudet i filmen består till allra största del av dämpat tal vilket inte medför alltför stor utmaning för ljudsystemet.

Det talade språket är engelska och textning finns på svenska, norska, danska, finska och spanska. Det finns även en dubbad version på spanska.

Extramaterial:
Deleted Scenes, Shooting The Odyssey, Twist On The Classic Thriller, Bloopers

Aktuella priser för The Two Faces of January

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMThe Two Faces of JanuaryThe Two Faces of January hos CDON.COM99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent F. Raupach, betyget 66  av 100.

The Two Faces of January


The Two Faces of January blu-ray cover

Filmbolag: Universal-Sony
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2015-01-26
Antal skivor: 1
Speltid: 96
Bild: 1080p High-Definition Widescreen 2.40:1
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Extramaterial: Deleted Scenes, Shooting The Odyssey, Twist On The Classic Thriller, Bloopers

Skådespelare: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac, Daisy Bevan, David Warshofsky

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
90%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
40%
Totalt:
66%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser