Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Texas Chain Saw Massacre

The Texas Chain Saw Massacre

Skräckklassikern i lyxförpackning...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Så var det dags för skräckklassikern The Texas Chain Saw Massacre att dammas av, piffas upp och släppas i restaurerad, oklippt version på Blu-ray. Filmen i sig är det svårt att inte ha hört talas om då få filmer orsakat sånt ramaskri i världen som just The Texas Chain Saw Massacre eller Motorsågsmassakern som vi döpte den till i Sverige. Men hur hemsk är filmen egentligen och hur står den sig idag?

Sally och Franklin åker tillsammans med de tre vännerna Jerry, Kirk och Pam genom Texas för att besöka kyrkogården där morfadern ligger begravd. De beslutar sig för att stanna till vid morfaderns numera fallfärdiga hus. Väl framme upptäcker de att bensinen är slut. Två personer ur sällskapet ger sig då på jakt efter mer bensin och finner till sist ett annat gammalt hus där de hoppfullt bankar på dörren men möts till sin stora fasa av en kraftigt byggd man med en mask av människohud över ansiktet och med en hammare i näven..

The Texas Chain Saw Massacre

"Till skillnad från många av dagens skräckproduktioner är det aldrig visuellt obehagligt."


Ja mycket mer komplicerad än så behöver inte en skräckfilm vara. Vi känner till storyn och vi har ganska klart för oss vad som kommer hända och kan ganska snart även räkna ut i vilken ordning våra huvudpersoner kommer stupa. Det stora med The Texas Chain Saw Massacre är att den var en av de allra första filmerna med den här storyn och till skillnad från många utav efteraparna lyckas filmen hålla uppe spänningen från scen 1 till eftertexterna och vid det laget är obehagskänslan så hög att man faktiskt drar en lättnadens suck när de väl börjar rulla.

När filmen kom 1973 blev den kraftigt censurerad och folk skrek i högan sky över hur obehaglig den var, men till skillnad från många av dagens skräckproduktioner är det aldrig nånsin visuellt obehagligt då man aldrig visar några detaljer och är väldigt sparsam med blodet. Ibland är det läskigare att inte se vad som händer.

Ska man kika på skådespelarna så finns det mycket att önska. Filmen hade ingen stor budget och ungdomarna har antagligen valts därefter. Det är i stort sett ingenting som stör men jag kan gladeligen erkänna att det inte tog lång tid innan jag började hoppas att Leatherface skulle dyka upp och göra slut på Franklin, icke briljant spelad av Paul A. Partain.

The Texas Chain Saw Massacre

Att recensera bild och ljud på en film som snart fyller fyrtio år är en otacksam uppgift. Filmteamet har ingen stor budget att arbeta med och tekniken fanns inte då. Man har ändå lyckats filma filmen snyggt och effektfullt och bilden är idag restaurerad till HD men att hoppas på någon vidare skärpa är dömt. Det funkar fint på dagen men scenerna i skogen under natten är väldigt mörka och dunkla. Det är dock inget som stör särskilt mycket då det bidrar till känslan av obehag och ovisshet.

Ljudet är jag inte alls imponerad av trots remastring. Inledande scenerna i bilen är väldigt surriga och blandas alltför mycket med billjudet.. Det håller OK klass men inget man behöver vrida upp högtalarna åt iallafall.

The Texas Chain Saw Massacre

Extramaterialet skall höjas till skyarna därmed är det första gången jag ger 5 discar till en Blu-rays extramaterial. Vi får nästan 4 timmar extramaterial på denna utgåva. 4 stycken dokumentärer som inte bara behandlar denna filmen utan även de otaliga uppföljare som har gjorts (inga remake). Vi får även lite borklippta scener/Bloopers och den obligastoriska trailern.

* * *

Som svar på min fråga: Ja The Texas Chain Saw Massacre håller än idag och sopar mattan med allt vad remakes heter.

Aktuella priser för The Texas Chain Saw Massacre

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 64  av 100.

The Texas Chain Saw Massacre


The Texas Chain Saw Massacre blu-ray cover

Filmbolag: Atlantic
Genre: Skräck
Region: B
Releasedatum: 2011-05-04
Antal skivor: 1
Speltid: 83
Bild: 1080p Widescreen 1.77:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: 4 dokumentärer, Bortklippta scener, Props, Trailers

Skådespelare: Edwin Neal, Gunnar Hansen, Jim Siedow, Marilyn Burns, Paul A. Partain

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
25%
Ljudet:
20%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
64%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser