Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Purge

The Purge

Något för Beatrice Ask?

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Om mindre än tio år från idag, år 2022, är USA ett fredligt land med god ekonomi, harmoniska medborgare och en i det närmaste obefintlig brottslighet. Vändningen kom när de nya landsfädren kom till makten och la konstitutionen åt sidan för att ersätta den med The Purge, utrensningen. Under en natt om året gäller inga som helst lagar vilket leder till att amerikanerna kan gå banans utan några som helst påföljder och på så vis få utlopp för all frustration de burit inom sig det gångna året. Kan en film ha ett mycket bättre upplägg?

Baksidestext:
Om det fanns en natt om året då du skulle kunna begå vilket brott som helst utan att få några konsekvenser, vilket brott skulle det då vara?

Platsen är USA inom en nära framtid och regeringen har utsett en 12-timmars period då all kriminell verksamhet tillåts, inklusive mord, den s.k the Purge. Under denna våldsdrabbade natt som domineras av en ofattbar brottsvåg kommer en familj att sättas på prov för att se hur långt de är beredda att gå för att skydda sig själva när grymheterna från omgivningen bryter sig in i deras hem.

"det står snart klart att The Purge är ute efter att ge oss en psykologisk terror tillsammans med en slags tankeställare snarare än direkt skräck"


Omdöme:
När man först hör talas om The Purge och dess något vrickade upplägg är det svårt att inte bli intresserad av filmen då en hobbyfilmvetare som undertecknad kan klura ut hur många intressanta och obehagliga vinklar som helst bara genom att försöka föreställa sig dekadensen en konsekvensfri natt torde innebära. När jag läste på mer om filmen och till slut slog mig ner framför den så visade det sig att filmskaparna tagit en helt annan väg än den råa och våldsamma variant jag till en början tog för givet att jag skulle få se. Det olycksbådande anletet på filmens omslag vittnar om något gastkramande vilket understryks av att bolaget stoltserar med att producenterna är desamma som gav oss de två nagelbitarna Insidious och Sinister men det står snart klart att The Purge är ute efter att ge oss en psykologisk terror och kanske en slags tankeställare snarare än direkt skräck.

Istället för att följa de människor som tar vara på utrensningen får vi följa med en familj som liksom många andra väljer att avstå genom att låsa in sig i sina hem. Familjens olika syn på utrensningen leder dock till att deras hus inte längre är så säkert och snart är hemmet invaderat av till vardags reko medborgare som just denna natt är ute efter blod. Vi får följa familjens kamp för överlevnad i en film som till vissa delar kan liknas vid Panic Room då den bjuder på samma obehagliga känsla av otrygghet i det egna hemmet men samtidigt snart urartar i någonting helt annat.

Filmen har fått komma till liv med en synnerligen låg budget vilket kanske märks mest i att historien känns ganska begränsad och krystad men samtidigt har man lyckats få med sig bra skådespelare, inga stora namn men likväl skickliga aktörer. Jag är personligen mer förtjust i själva grundidén med The Purge än den historia vi här får följa och det beror på att upplägget är så pass vansinnigt och otroligt att jag får svårt att relatera till det i formatet psykologisk thriller. Det hade blivit en mer effektiv och minnesvärd film om man valt att följa de stackare som genomförde utrensningen, deras dagar innan och deras dagar efteråt men med det sagt vill jag ändå mena att The Purge är en småtrevlig och spännande liten söndagsthriller som kanske tar sig själv på lite större allvar än den borde.

En uppföljare är på gång och vi kan väl hoppas att den utforskar andra sidor av The Purge, för då kan det bli riktigt bra.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Då The Purge är en film som till större delar utspelar sig på natten har man också valt att göra den till en visuellt mörk historia där svärtan och skuggspelen är det dominerande tillsammans med blåaktigt mörka nyanser. Övriga färger är nedtonade och ofta dolda i mörka skuggor. Ljussättningen är minimal vilket passar filmen väl då familjen som stänger in sig såklart vill dra så lite uppmärksamhet till sig som möjligt samtidigt som det även lämnar oss åskådare i ett kusligt mörker. Det mörka temat är dock inget som drar ner detaljrikedomen då närbilder och skuggspel är knivskarpt återgivna och vi tillåts se allt det som filmskaparna önskar att vi ska få se utan svårigheter.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudspåret passar också filmen som handen i handsken då den spelar på alla de klassiska strängar som finns på den psykologiska thrillerns lyra. Rörelser i huset kommer från rätt kanaler och närmar sig effektivt åhöraren samtidigt som de andra kanalerna är helt tysta. Dialogen i fjärran är tunn och avlägsen och känns således lika naturlig som den centrerade dialogen. När filmen kräver effekt drar högtalarna sitt strå till stacken med högljudda skottsalvor och andra företeelser. Som i så många andra filmer i genren blir dock tystnaden nästan lika viktig som ljuden och man lyckas balansera dessa två komponenter på ett skickligt sätt.

Extramaterial:
Surviving the night: The making of The Purge

Aktuella priser för The Purge

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-09-13  
Discshop.seThe Purge - Anarchy The Purge - Anarchy hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seThe Purge The Purge hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seThe Purge - Anarchy The Purge - Anarchy hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMThe Purge The Purge  hos CDON.COM79krFraktinfo
Discshop.seThe Purge - Election Year The Purge - Election Year hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seThe Purge The Purge hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seThe Purge - Election Year The Purge - Election Year hos Discshop.se99krFraktinfo
CDON.COMThe Purge 1+2The Purge 1+2 hos CDON.COM149krFraktinfo
Discshop.seThe Purge 1+2 Box (Blu-ray 2-disc)The Purge 1+2 Box (Blu-ray 2-disc) hos Discshop.se149krFraktinfo
WEBHALLEN.comThe Purge The Purge hos WEBHALLEN.com149krFraktinfo
Discshop.seThe Purge 1+2 Box (Blu-ray 2-disc)The Purge 1+2 Box (Blu-ray 2-disc) hos Discshop.se149krFraktinfo
CDON.COMThe Purge 1+3The Purge 1+3 hos CDON.COM199krFraktinfo
Discshop.seThe Purge 1-3 Box (3-disc) The Purge 1-3 Box (3-disc) hos Discshop.se299krFraktinfo
Discshop.seThe Purge 1-3 Box (3-disc) The Purge 1-3 Box (3-disc) hos Discshop.se299krFraktinfo
Discshop.seThe Purge 1-3 Box - 4K Ultra HD Blu-rayThe Purge 1-3 Box - 4K Ultra HD Blu-ray hos Discshop.se599krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 62  av 100.

The Purge


The Purge blu-ray cover

Filmbolag: Universal
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2013-11-27
Antal skivor: 1
Speltid: 85
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Surviving the night: The making of The Purge

Skådespelare: Lena Headey, Ethan Hawke, Edwin Hodge, Max Burkholder, Tony Oller, Rhys Wakefield

Omdöme

Filmen:
50%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
10%
Totalt:
62%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser