Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Mechanic

The Mechanic

Lönnmördaren personifierad...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Jason Statham har under de senare åren seglat upp som en av nutidens stora actionhjältar. Han får idag rollerna som Arnold eller Van Damme hade fått på 90-talet och han klarar av dem bättre än vad någon av ovan nämnda herrar gjorde. Detta är antagligen en följd av att Jason Statham är skådespelare i första hand och muskelknippe i andra. Sedan debuten med Lock, Stock and Two Smoking Barrels har både muskelmassa och antalet roller ökat markant och 2011 medverkar han i inte mindre än fem filmer. En av dessa heter The Mechanic.

Arthur Bishop (Jason Statham) arbetar som mekaniker vilket i detta fall innebär att han är en skoningslös och kallblodig yrkesmördare. Han är den bästa i branschen och klarar av allt från att sända ut budskap via sina mord till att få dem att se ut som olyckshändelser. Uppdragen får han från en av firmans ägare, Dean (Tony Goldwyn) som är mycket nöjd med sin mekaniker. Firmans andra delägare är en rullstolsbunden man vid namn Harry (Donald Sutherland) som har en nära och bra relation med Arthur.

En dag beordrar dock Dean ut ett väldigt speciellt mord, nämligen mordet på Harry som enligt uppgift har förrått firman. Arthur tar motvilligt jobbet och gör pinan kort med Harry. I efterdyningarna till mordet möter han Harrys son Steve McKenna (Ben Foster) och tar honom under sina armar som lärling, mest på grund av dåligt samvete för att Harry spenderade betydligt mer tid med Arthur än med Steve under Steves uppväxt. Arthur och Steve genomför flertalet uppdrag ihop med varierande resultat och trots att firman inte är nöjd med att Arthur inte utför uppdragen på egen hand låter de honom hållas.

Det hela fortlöper ganska bra och Arthur lyckas hela tiden dölja att det var han som hade ihjäl Steves far. Snart visar det sig dock att det är Arthur som blivit förd bakom ljuset då Harry inte alls hade förrått firman. Ursinnig över faktumet att han haft ihjäl en god vän i onödan och att han blivit grundligt lurad sätter Arthur med hjälp av Steve efter Dean och ve dem som råkar komma i deras väg. Det hela blir en blodig jakt på upprättelse samtidigt som Arthur tvingas fortsatta invagga Steve i tron att han är oskyldig till Harrys död.

The Mechanic

"Det är högt tempo från början till slut och historien är lagom förutsägbar dock inte helt utan vissa kurvor och svängar längs vägen"


Jag gillar The Mechanic som den sköna actionrulle den är. Det är högt tempo från början till slut och historien är lagom förutsägbar dock inte helt utan vissa kurvor och svängar längs vägen. Vi inser ganska snart att Steve kommer fatta vem som mördade hans far och vi inser ännu tidigare att Dean kommer få det pisk han är så välförtjänt att få. Ändå håller filmen mig i ett järngrepp fram tills eftertexterna börjar rulla då detta faktum leder till en spänning och väntan och man vet aldrig vad som ska hända härnäst och på vilket vis. Under större delen av filmen får vi se hur Arthur drillar Steve att bli en lika blodtörstig mördare som han själv är och då kanske man kan fråga sig varför då han borde kunna tänka sig hur han kommer reagera när han får reda på sanningen.

Rollistan är klockren och då tänker jag mest på Jason Statham som Arthur Bishop och inte minst Ben Foster som Steve McKenna. Foster känner jag mest igen som pundig konstnärssjäl i Six Feet Under och han gör rollen som smått pyskotisk hämnare galant i denna film. Det är en snygg kontrast mellan Arthur Bishops sansade och professionella karaktär kontra Steve McKennas hysteriska yngling. Kemin sitter som handen i handsken och det är snyggt av regissör att låta Stratham kliva ner från tronen ett tag och ge Foster möjligheter att glänsa. Tony Goldwyn passar bra som filmens skurk och är sådär härligt sliskig att man räknar ner till sekunden då han till sist får vad han förtjänar. Likaså är det alltid kul att se Donald Sutherland på duken även om, som i detta fall, han bara har en biroll.

The Mechanic

Bilden är om inte fullt ut så väldigt nära referensmaterial. Man har medvetet grusat upp bilden en aning vilket gör sig snyggt i genren och man gör det utan att någon gång låta skärpan eller dynamiken bli lidande. Stör ni er på medveten bildjustering i form av smärre brus är detta dock inte referensfilmen för eder.

Ljudet sitter som handen i handsken vilket krävs för produktionen då den kryllar av mäktiga explosioner och våldsamma strider med pistol och gevär. Basen får dundra hål i golvet ner till grannen om man är oförsiktig och maxar den. Soundtracket är typiskt för genren och passar även det in fint i ljudbilden. Samtidigt blir aldrig dialogen lidande utan mixas in väl i helheten.

The Mechanic

Det enda extramaterial vi får är filmen på DVD

* * *

The Mechanic tillför inte någonting nytt till genren men den är likväl ett bidrag så bra som något till densamme. Adrenalinaction när den är som bäst och även fast de twistar filmen bjuder på inte kräver några större ansträngningar från hjärnbalken är de fräscha och välkomna inslag i filmen som helhet. Det finns gott om logiska luckor filmen igenom men det är lätt att ha överseende med sådant i en sån här produktion där logik uppenbarligen aldrig varit filmskaparnas ambition.

Det hade vart roligt att se Statham prova på lite andra genres nu då jag är säker på att han kan hantera det mesta och kanske karriärsmässigt inte mår bra av att fastna i detta fack. Jag tackar dock inte nej till en uppföljare på samma tema.

Aktuella priser för The Mechanic

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 74  av 100.

The Mechanic


The Mechanic blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
70%
Bilden:
95%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
74%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser