Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Last Stand

The Last Stand

En medioker western i moderna kläder

En filmrecension av G. Svantesson , publicerad

Avhållsamhet är en dygd, sägs det. Nu relaterar vi ofta uttrycket avhållsamhet till sexuella aktiviteter, men när det kommer till Schwarzenegger gäller det hans yrke som skådespelare. Var det nödvändigt att sätta tänderna i en huvudroll, Arnold, nu när vi sluppit se dig i den kostymen på över tio år?

Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) har lämnat livet som storstadspolis i L.A. bakom sig, för att på en betydligt lugnare nivå hålla den lilla gränsstaden Sommerton Junction i schack som sheriff. Friden verkar dock på väg att rämna när en ledare för en stor drogkartell har flytt från fängelset för att söka säkert och evigt liv i Mexico, med 400 miljoner dollar i baggaget, och på sin resa måste passera Sommerton. Den förrymda fången, Gabriel Cortez (Eduardo Noriega), och hans armada av medbrottslingar demolerar allt i sin väg, och det är upp till Owens och hans stab av kollegor att sätta stopp för honom en gång för alla.

The Last Stand

"Det blir lite som att sätta sig i en tidsmaskin och hoppa tillbaka till 90-talet, då detta är en actionfilm som osar krutdoft från filmer som Die Hard och True Lies"


Det slår mig ganska snart att upplägget för denna film liknar vilken gammal westernfilm som helst. Byt bara ut Cortez och hans fräsiga sportbil mot en bandit med snusnäsduk framför munnen, ridandes på en häst. Att sedan denne rider in i staden för att göra upp med dess sheriff andas heller inte speciellt mycket nytänk, även om sheriffen i detta skådespel har tunna bomullsbrallor och skjorta.
Jag vågar påstå att filmen är så pass förutsägbar att du, kära läsare, redan nu kan redogöra för filmens milstolpar, utan att ha vigt en endaste minut åt den.

Jag trivs inte det minsta med valet av skådespelare. Arnold försöker spela trött och avdankad, men hans minspel och fantastiskt opassande brytning slår sönder det upplägget efter bara ett par uselt formulerade meningar. Huvudrollen i den här filmen kräver mer än putslustiga punch-lines, och det klarar österrikaren helt enkelt inte att leverera. Forest Whitaker är ett säkert kort däremot. Även om han sällan briljerar med enastående rolltolkningar sköter han sitt jobb som FBI-agent i The Last stand. Att Johnny Knoxville får göra rollen som en ”trigger happy hillbilly” är inte ett dugg förvånande, då det är type-casting på högsta nivå.

Oavsett prestation får inte allas vår Peter Stormares insats i den här filmen gå oomnämnd. Är han bäst på plan, eller sköljer den patriotiska stoltheten ånyo över mig och gör mig så pass blind att jag inte kan bedöma hans skådespelarinsats på korrekt sätt? Ja, jag vet faktiskt inte. Det är i alla fall alltid lika roligt att se honom på vita duken, och en man tuktad av Ingmar Bergman lämnar sällan spår av besvikelse hos tittarna.

Ja, jag vet. Nu har jag klagat så det räcker, och ni undrar säkert om det inte finns något positivt alls med den här filmen, men det kan jag meddela att det gör. Det blir lite som att sätta sig i en tidsmaskin och hoppa tillbaka till 90-talet, då detta är en actionfilm som osar krutdoft från filmer som Die Hard och True Lies. Den känslan och det faktum att ljudspåret är mixat som en riktig actionfilm ska mixas gör att filmen ändå blir sevärd. Även om det inte är min typ av underhållning är den just det – underhållning. Har du som jag några år på nacken, och var med på den tid det begav sig (se: 90-talet) är denna film en klockren söndagsunderhållning, men absolut inte mer än så.

The Last Stand

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Jag vet inte om ett formatskifte har skett, för på bio presenterades denna film med en ratio på 2.35:1. Nej, det ska till mycket för att se någon skillnad, men ändå värt att nämna. Oavsett är denna transfer ren och snygg, med en riktigt trevlig detaljrikedom och skärpa. Kontrasten känns något i överkant, men absolut inget som man märker om man inte bestämt sig för att finna just det felet. Färgerna är naturliga utan blödningar och andra artefakter, och jag gillar den gula ton som sänker sig över bilden i vissa miljöer. Den passar in och kläder filmens känsla.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Som jag nämnde tidigare är denna films ljud mixat med omsorg, och hela systemet används fullt ut. Skottlossningar med rejäla salvor sprider sig genom hela rummet, vilket medför att actionscenerna får ett eget liv, och man fullkomligt smälter in i filmen. Jag gillar också att man valt att låta pistoler, gevär och andra vapen avfyras med lite mer tryck i de lägre frekvenserna än vad verkligheten säger. Det skapar inte trovärdighet, men det är inte det jag vill ha i det här ljudspåret. Dialogen vill jag nämna som ett av ljudspårets minus. Den kunde ha varit betydligt klarare, men samtidigt har jag genom åren inte heller stött på så många helt klockrena dialoger i centerhögtalaren.

Extramaterial:Inget

Inget sådant finns att tillgå på denna utgåva.

Aktuella priser för The Last Stand

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMX-Men 3: The Last StandX-Men 3: The Last Stand hos CDON.COM79krFraktinfo
Discshop.seThe Last Stand (Import)The Last Stand  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThe Last Stand (Import)The Last Stand  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent G. Svantesson, betyget 59  av 100.

The Last Stand


The Last Stand blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Action, Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-07-10
Antal skivor: 1 (+filmen på DVD)
Speltid: 107
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Inget

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Johnny Knoxville, Arron Shiver, Peter Stormare, Luis Guzmán

Omdöme

Filmen:
50%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
59%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser