Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Iceman

The Iceman

Trovärdigt, spännande och alldeles sant

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Den beryktade lönnmördaren Richard Kuklinski även kallad The Iceman utmärker sig i amerikansk rättshistoria då han under närmare 40 års tid hade ihjäl över 100 personer åt maffian och för sitt eget höga nöje samtidigt som han levde ett normalt familjeliv i en förort, utanför polisens radar. När han slutligen greps 1986 började han erkänna sina brott och det är genom dessa förhör samt polisens material som filmen The Iceman tar avstamp och det med en mästerlig Michael Shannon i huvudrollen.

Baksidestext:
Oscarnominerade Michael Shannon gör huvudrollen i denna verklighetsbaserade maffiathriller om yrkesmördaren Richard Kuklinski. På den stjärnspäckade rollistan ser vi även Winona Ryder, Ray Liotta, James Franco och Chris Evans.

I New Jerseys lugna förort bor Richard Kuklinski - en hängiven make, familjefar och vår tids mest ökända yrkesmördare. I denna verklighetsbaserade maffiathriller följer vi honom från hans laglydiga dagar med frun Deborah till upptäckten av den lokala gangstern Roy Demeo som introducerade honom till yrkeslinjen som under 30 års tid skulle komma att kräva mer än hundra liv.

"Filmen når nämligen sina toppar när Kuklinski agerar vanlig familjefar och vi får följa den problematik som han ställs inför när de två världarna han lever i korsas"


Omdöme:
När en filmproduktion skyltar med att vara baserad på en sann historia bör man alltid ta det hela med en ganska stor skopa salt då det i många fall visar sig vara bara själva embryot till filmen som har en anknytning till verkligheten. Efter att ha sett The Iceman satte jag mig därför ner för att läsa på om huvudkaraktären Richard Kuklinski och efter att bland annat ha fastnat för en närmare två timmar lång intevju med mannen från youtube kan jag konstatera att The Iceman ligger bra mycket närmare sanningen än vad vi är vana vid. Vi bjuds en komprimerad version av hur livet såg ut för den polska mannen som växte upp och levde ett dubbelliv som mördaren vars metoder var så pass kyliga att pressen gav honom namnet The Iceman.

Filmen är inte bara skickligt och effektivt berättad utan presenteras även utav skådespelare av högsta klass och det gäller inte minst Michael Shannon som slagit igenom ordentligt med sin roll som tjurig och stel kommissarie i Boardwalk Empire och här gör en roll som passar hans kalla yttre som handen i handsken. Vid sin sida har han Ray Liotta som rå gangsterboss och Winona Ryder som älskvärd och tillitsfull fru och de liksom alla fina skådisar i birollerna levererar trovärdigt minnesvärda tolkningar som gör det lätt för oss åskådare att ta till oss berättelsen som sann, även fast det med dagens mått mätt känns osannolikt att Kuklinski fick härja fritt så länge som han gjorde. Bland birollerna ser vi blandannat James Franco och inte minst ett kärt återseende i David Schwimmer som oavsett stora skillnader i sin karaktär får oss att drömma om att ännu en gång återse honom i rollen som Ross i Vänner.

Filmen spänner över en ganska så lång tidsperiod och under resans gång får vi se många av de mord som Kuklinski själv beskriver i diverse intervjuer och förhör. Det hade lätt kunnat bli problematiskt att försöka skildra denna tidsrymd på lite drygt 100 minuter men det hela sköts snyggt och man får genom diverse collage uppfattningen om att antalet offer var högt även om vi inte får se upptakten till samtliga. Själva morden och den maffiavärld Kuklinski till och från arbetade för är dock bara en av filmens beståndsdelar och inte alls den mest intressanta. Filmen når nämligen sina toppar när Kuklinski agerar vanlig familjefar och vi får följa den problematik som han ställs inför när de två världarna han lever i korsas. Filmen får det tragiska slut man på förhand anar för Kuklinski är en ganska tragisk karaktär under alla lager av yta och detta tycker jag Michael Shannon fångar upp med bravur. När jag i efterhand såg intervjun med den riktiga Kuklinski kändes det som att jag kände honom även om han inte lyckades mana fram samma sympati i mig som Shannon vilket bara det får mig att lyfta på hatten för Michael Shannon, mannen som jag tror vi kommer se i otaliga lyckade produktioner framöver.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

När det kommer till The Icemans bildtransfer har man tyvärr medvetet gjort valet att försöka få filmen att se äldre ut genom att använda en viss mjukhet i scenerna och en dämpad färgpalett vilket i det här fallet drar ner stor del av själva vitsen med HD. Rent filmtekniskt är allt bra filmat och man gör en grej av att använda sig av naturligt ljus som sipprar in från fönster och så vidare så trots transferns brister så ser det ofta bra ut om än inte särskilt vackert. Klarheten och detaljnivån är helt OK men den dämpade färgpaletten spiller även över på svärtan som för det mesta bara upplevs som matt och grå utan att avslöja några detaljer i skuggorna. Ett exempel på detta finner vi under en middag då Winona Ryders mörka hår helt och hållet smälter in i den ljusfria miljön bakom henne. Jag förstår vad man har försökt göra med filmen rent visuellt men det leder till att många scener ser ut att vara saxade från en halvtaskig DVD.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudbilden kompenserar dock till viss del den något tarvliga bildpresentationen med en temat till trots ganska dialogdriven historia. Dialogen är ständigt nervig och tungt närvarande i de främre högtalarna vilket låter Shannons djupa stämma regera även ljudet. Även tyst och i det närmaste framviskad dialog kommer fram tydlig och klar. Surrounden arbetar mest med atmosfärerna och den mästerliga musiken men får även dra sitt strå till stacken i några lite mer actionladdade sekvenser. Även om filmen behandlar en lönnmördares vardag är det dock aldrig särskilt explosivt utan även skottlossningarna känns subtila och rappa snarare än högljudda och kaotiska vilket också passar in i den era filmen försöker placera sig i.

Extramaterial:


Aktuella priser för The Iceman

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seThe Iceman The Iceman  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMThe IcemanThe Iceman hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seThe Iceman (Import)The Iceman  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seThe Iceman (Import)The Iceman  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 70  av 100.

The Iceman


The Iceman blu-ray cover

Filmbolag: Noble
Genre: Thriller
Region: B
Releasedatum: 2013-10-16
Antal skivor: 1
Speltid: 103
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Michael Shannon, Winona Ryder, Ray Liotta, Chris Evans, James Franco, David Schwimmer, Erin Cummings, Robert Davi

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
60%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
70%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser