Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

The Breakfast Club - 30th Anniversary Edition

The Breakfast Club - 30th Anniversary Edition

Tidernas tonårsfilm fyller 30

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

The Breakfast Club är en tonårsfilm som numera räknas som en av de främsta highschoolfilmerna någonsin, och den räknas även som manusförfattaren och regissören John Hughes främsta bedrift. Så frågorna blir: hur väl fungerar den 30 år senare, och hur väl fungerar den på blu-ray?

Baksidestext:
Fem elever utan någonting gemensamt har fått kvarsittning och tvingas tillbringa en lördag tillsammans i skolans bibliotek. Vid 7-tiden på morgonen hade de inget att säga varandra men klockan 16 vet de allt om varandra, och har blivit riktiga vänner. John Hughes, mannen bakom kritikerhyllade Födelsedagen, har skrivit, regisserat och producerat denna dråpliga och ofta gripande komedi med Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald och Ally Sheedy. För världen utanför var de helt enkelt idrottskillen, geniet, värstingen, rikemansfickan och knäppgöken, men för varandra skulle de alltid förbli Breakfast Club.

"Det spelar ingen som helst roll att filmen är gjord på mitten av åttiotalet - den är lika relevant 2015"


Omdöme:
Fem elever som alla representerar en stereotypisk karaktär från valfri highschoolfilm har fått kvarsittning ihop. Här finns "the jock" Andrew Clark (Emilio Estevez), geniet Brian Johnson (Anthony Michael Hall), populära överklasstjejen Claire Standish (Molly Ringwald) "bad boy" John Bender (Judd Nelson) och "the weirdo" Allison Reynolds (Ally Sheedy). Gruppen får spendera en lördag ihop med att skriva en 1000-ordsuppsats om vilka de är under uppsikt av den tjurige rektorn Richard Vernon (Paul Gleason).

Gänget känner inte varandra sedan tidigare (även om de inte är helt främmande för varandra), men allt eftersom dagen fortskrider (och efter några jointar) och lite gnabb börjar de avslöja sina innersta känslor för varandra och upptäcker att de, trots alla olikheter, är betydligt mer lika varandra än vad de först trott. Till exempel har Bender det tufft hemma, Allison ljuger hela tiden och både Brian och Claire skäms över att vara oskulder. Gemensamt för dem alla är att de har dåliga relationer till sina föräldrar.

De fem knyter snabbt an till varandra och på bara en dag har de utvecklat starka vänskapsband - men de oroar sig ändå för att de, när dörrarna öppnas, ändå kommer återvända till sina respektive grupptillhörigheter för att aldrig mer prata med varandra.


Grundstoryn i The Breakfast Club känns knappas särskilt originell eller djup, men den har något annat, en äkta igenkänningsfaktor där man - oavsett om man är tonåring eller inte - lätt kan placera in sig själv. Det är riktiga människor med riktiga problem som alla bär upp en yta som till en början ser ointaglig ut, men som mjukas upp allt eftersom filmen rullar på.

Filmens främsta bedrift är kanske att oavsett vilket gruppering tittaren själv anser sig höra till (sportfånar, snillen, de populära, bråkstakarna eller de alternativa), kan alla relatera till drag hos samtliga i filemns fem huvudkaraktärer, och John hughes har dessutom lyckats göra denna bedrift till en helt tidlös sådan. Det spelar ingen som helst roll att filmen är gjord på mitten av åttiotalet - den är lika relevant 2015.

Den enda invändningen jag har är att det ibland blir lite för mycket, lite överspelande och lite väl melodramatiskt av och till - men det är en liten invändning då det numera, 27 år senare, "hör till" The Breakfast Club att det är så.

För de fem unga skådespelarna stod världen öppen efter The Breakfast Clubs stora succé, men faktum är att den här filmen antagligen kan räknas som alla fems största ögonblick i karriärerna. The Dead Zone är en stor favorit för min del, och Anthony Michael Hall har sina stunder där, men når ändå inte riktigt samma nivå som i The Breakfast Club.

De fem har helt enkelt aldrig hittat tillbaka till det där de hittade under inspelningen av The Breakfast Club, och samtidigt som det så klart i sig är tråkigt - skänker det ännu lite mer känsla till filmer, och får den att framstå som än mer speciell.

The Breakfast Club är filmen som definierar highschoolgenren, och som än idag, 30 år senare, är lika relevant som den gång den dök upp på biograferna.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85

The Breakfast Club - 30th Anniversary Edition är bildmässigt en klar förbättring jämfört med den tidigare utgåvan på Blu-ray och filmen har aldrig sett bättre ut än så här, men samtidigt har den fortfarande inte fått all den uppmärksamhet på restaureringsbordet som den gjort sig förtjänt av. Man har använt en ny master vilket ger många förbättringar, men en stor del av anledningen till att The Breakfast Club inte riktigt når upp till högre höjder är att den i grund och botten är en billig lågbudgetrulle och att källmaterialet därmed har sina brister.

Frånsett det är det en transfer som har ett fint lager korn för en bra filmkänlsa och i övrigt en klar skärpa med god detaljrikedom när det gäller objekt och bakgrunder, medan den kanske inte är lika god när det kommer till ansikten och närbilder. Riktigt bra svärta och över lag en bra färgpalett. Flera av de tidigare större problemen har förtjänstfullt rättats till.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Ljudanläggningen får inte särskilt mycket att jobba med när The Breakfast Club spelas upp, och konstigt vore annars - få andra filmer är så front- och talbaserade som The Breakfast Club. Inget surround att tala om, men den har ett bra dynamiskt omfång och ett soundtrack som låter riktigt bra. Dialogen har fullt fokus i fronthögtalaren och störs inte någon gång av musik eller ljudeffekter. Det lilla surround som ändå finns är av god klass, och ljudrörelserna i rummet är trovärdiga även utanför bild.

Extramaterial:
The Most Convenient Definitions: The Origins Of The Brat Pack, Accepting The Facts: The Breakfast Club Trivia Track, Sincerly Yours: A 12-Part Documentary

Aktuella priser för The Breakfast Club - 30th Anniversary Edition

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMBreakfast Club - 30th Anniversary EditionBreakfast Club - 30th Anniversary Edition hos CDON.COM99krFraktinfo
Discshop.seThe Breakfast Club - 30Th Anniversary The Breakfast Club - 30Th Anniversary  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comThe Breakfast Club - Universal 100th Anniversary Edition (1985) The Breakfast Club - Universal 100th Anniversary Edition (1985)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
Discshop.seThe Breakfast Club - 30Th Anniversary The Breakfast Club - 30Th Anniversary  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comThe Breakfast Club (1985) The Breakfast Club (1985)  hos WEBHALLEN.com155krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 86  av 100.

The Breakfast Club


The Breakfast Club - 30th Anniversary Edition blu-ray cover

Filmbolag: Universal-Sony
Genre: Komedi
Region: B
Releasedatum: 2015-05-25
Antal skivor: 1
Speltid: 97
Bild: 1080p Widescreen 1.85
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: The Most Convenient Definitions: The Origins Of The Brat Pack, Accepting The Facts: The Breakfast Club Trivia Track, Sincerly Yours: A 12-Part Documentary

Skådespelare: Ally Sheedy, Anthony Michael Hall, Emilio Estevez, John Kapelos, Judd Nelson, Molly Ringwald, Paul Gleason

Omdöme

Filmen:
95%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
86%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser