Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

Ett återuppståndet band i toppform

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Trots att Stone Temple Pilots utav många anses vara ett band vars musikaliska inflytande är i klass med Nirvanas har de inte nått ut till samma stora publik. En i stort sett enad kritikerkår har genom de verksamma åren på 90-talet trackat ner på deras produktioner och spelningar men i samma takt har bandets popularitet bland folket ökat. Nu, tjugo år efter bandets genombrott, dyker deras första officiella filminspelning upp i vilken vi får följa med på en utsåld konsert i Chicago från 2010.

Låtlista:
1. Vasoline
2. Crackerman
3. Wicked Garden
4. Hollywood Bitch
5. Between The Lines
6. Hickory Dichotomy
7. Big Empty
8. Sour Girl
9. Creep
10. Plush
11. Interstate Love Song
12. Bagman
13. Huckleberry Crumble
14. Sex Type Thing
15. Dead And Bloated
16) Lounge Fly
17) Piece Of Pie
18) Trippin On A Hole In A Paper Heart

Stone Temple Pilots bildades redan 1987 men slog igenom först 1992 med plattan Core. Plattan togs väl emot utav publiken som också tog bandet till sina hjärtan medan recensenterna var mer skeptiska till denna nya grupp och ansåg att de inte var grunge utan snarare grunge imitatörer. En skeptisk eller väldigt delad kritikerkår fick gruppen sedan leva med fram till sitt uppbrott men för varje platta lyckades de likväl locka mer och mer publik till spelningarna. Framgångssagan höll i sig fram till 2002 då det ryktades om att bandet var på gång att spela in sin sjätte CD. Som en blixt från klar himmel kom då istället beskedet att Stone Temple Pilots skulle splittras. Bandmedlemmarna gick ifrån varandra och spelade inte ihop förrän 2008 då det var dags för återförening.

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

"en guldgruva som ljudmässigt enkom kan överträffas om man själv vore på plats"


Gruppens frontman, den karismatiska Scott Weiland skapade kort efter uppbrottet en ny grupp, en så kallad supergrupp tillsammans med bland andra Slash från Guns N’ Roses. Gruppen tog namnet Velvet Revolver och rönte på egen hand rejäla framgångar fram till 2008 då Weiland bestämde sig för att gå tillbaks till Stone Temple Pilots. 2010 dök till slut gruppens sjätte och självbetitlade album upp. Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City spelades in under turnén som följde på skivsläppet, närmare bestämt på Riviera Theatre i Chicago.

Bandet som uppträder är originaluppsättningen utav Stone Temple Pilots vilket innebär Scott Weiland, Dean DeLeo, Robert DeLeo och Eric Kretz. I sammanhanget är det dock Weiland som är den stora stjärnan och allt man har hört om honom infrias under konserten. Uppträdandet är en uppvisning i spasmiska rörelser, Jagger-liknande danser och den karaktäristiska megafonen är såklart också med på ett hörn. Bandet är tight och bra vilket ger Weiland fullt utrymme att visa upp vad han går för och leva sig in i musiken. Säga vad man vill om privatpersonen vars liv kantats av sprit, droger och fängelsebesök men en förbaskat bra showman är han och pipan har han underhållit väl under åren med Velvet Revolver och låter kanske bättre än någonsin.

Konserten är rakt igenom en energikick då det för det mesta går väldigt fort och i stort sett alltid är riktigt tungt. Publiken är med på noterna och verkar trivas med det faktum att tid för eftertanke och andhämtning inte ryms under mer än ett par tre tillfällen under bandets setlist. Är man ett inbitet fan av tidiga Stone Temple Pilots men inte har alltför mycket till övers för 2010 års album bör man inte rädas något nämnvärt då bandet blandar det nya materialet friskt med låtar från hela karriären och de större hitsen finns såklart med. Musiken i sig kan kännas lite svårdefinierad då doften av grunge finns där men blandas upp med både rock’n’roll och vad som närmast kan liknas vid hårdrock. Ett grepp som får kritiker att stirrigt fladdra med blickarna och känna sig exakt lika odefinierbara men för oss som lyssnar bidrar det positivt till att hålla intresset uppe under hela konserten.

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

En mäktig och fartfylld konsert tappar ett par poäng på grund av en något bristfällig bildåtergivning för oss som upplever konserten hemma i soffan. Vi får en 1080i MPEG-4 AVC transfer som presenteras i 1.78:1 men kommer med en sådan mjukhet att man vid vissa unika tillfällen får DVD-vibbar utav det som spelas upp framför en. Kontrasten blir ibland något grötig och ljussättningen fångas inte upp på bästa sätt utan bidrar snarare till att vissa kantlinjer blir diffusa och oklara. Transfern är dock för det mesta bra med några ordentligt fina närbilder som upplevs skapligt skarpa men det som ger oss mest känsla för spelningen är när kameran tillåts fånga upp hela scenen och vi får följa Weilands spasmiska danser. En hel del videobrus i kombination med viss medveten grynighet gör dock att helhetsintrycket landar någonstans i mitten på skalan vad gäller bildåtergivningen.

Ljudbilden ger ett desto starkare intryck. Vi får välja mellan DTS-HD MA 5.1 och LPCM 2.0 men sitter du på hemmabioutrustning med surroundsystem råder det ingen tvivel om vilken variant du ska spela upp till konserten. Då konserten i stort sett rakt av är en tung och snabb orgie i grunge och rock, med undantag av ett par sällsynta tillfällen att hämta andan, krävs det ingen vidare vidd på det dynamiska omfånget men oavsett om bandet röjer järnet på scen eller lutar sig tillbaks mot något lugnare alster återges musiken superbt. Mixningen är utomordentligt gjord och det är sällan Weilands stämma försvinner under de tunga riffen eller de kaxiga solona och vid de tillfällen då ljudbilden faktiskt överröstar sångaren känns det bara naturligt och äkta. Kan man leva med att elgitarren ibland känns lite väl skarp så har varje Stone Temple Pilots fan här en guldgruva som ljudmässigt enkom kan överträffas om man själv vore på plats.

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

Det är sällan man blir bortskämd med något större utbud av extramaterial när det kommer till konsertfilmer av detta slag. På utgåvan medföljer en 15 minuter lång intervju där gruppen främst lägger fokus på deras egenproducerade, självbetitlade platta som låg som grund för turnén. Kul för de inbitna fansen men inget som medför något vidare mervärde för gemene man.

* * *

Stone Temple Pilots första konsertfilm är till innehållet en riktigt bra sådan som kommer få fans att drägla och enkelt locka nya fans till gruppen, om man ger den chansen. Jag är lite besviken över att gruppens debut på blu-ray inte ger ett fulländat intryck vad gäller det tekniska då bilden vid flera tillfällen mest liknar en schysst DVD-transfer men å andra sidan får vi ett ljudspår som visar upp bandet från den allra bästa sidan. Har du inte lyssnat på Stone Temple Pilots tidigare är det kanske dags att börja nu.

Aktuella priser för Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 74  av 100.

Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City


Stone Temple Pilots – Alive in the Windy City blu-ray cover

Filmbolag: Playground Music
Genre: Musik
Region: B
Releasedatum: 2012-06-26
Antal skivor: 1
Speltid: 92
Bild: 1080i Widescreen 1.78:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Interview with Stone Temple Pilots

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
70%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
20%
Totalt:
74%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser