Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Skönheten och Monstret i Paris 3D

Skönheten och Monstret i Paris 3D

Musikaliska löss i Frankrike

En filmrecension av J. Andervad , publicerad

Luc Besson är en klar favorit, huvudfiguren i en av de största rörelserna inom europeisk film under 1900-talets sista årtionden, upphovsmannen till otaliga fina filmer. En animerad sådan där han är inblandad, blir en första-gången för mig. Fast egentligen är det nog regissören själv, Bibo Bergeron man får ha i åtanke här.

Det är Paris under 1900-talets början. Floden Seine har svämmat över och förvandlat många gator till rena sjöar. Provisoriska broar och vägar byggs, medan invånarna väntar på myndigheternas agerande. Men frontfigurer som den pösige poliskommissarien Maynott drar ut på hjälparbetet i hopp om att snart kunna avleda parisarnas uppmärksamhet på annat håll för att slippa vidta för många åtgärder med vattnet.

Den blyge Emile jobbar här i Paris med att sköta projektorn till en biograf. Han är mycket förälskad i Maud som sitter i biljettluckan, men har ännu inte vågat närma sig. En dag åker Emile med sin vän Raoul efter jobbet för att skaffa nya delar till projektorn som gått sönder under Emiles dagdrömmande. Raoul jobbar som bud och kör runt med sitt hemmabygge till minibuss som han kallar Catharine. Under utflykten får de också tag på en kamera till Emile, som är mycket filmintresserad. Sedan stöter de ihop med Raouls barndomsvän Lucille. Lucille har blivit en av stadens kändisar för sitt cabarenummer på klubben L\'Oiseau Rare. Hon är på väg att bli en riktig stjärna, men riskerar samtidigt att bli ihopparad med poliskommissarien Maynott av sin förmyndare Charlotta.

Senare en kväll ska de två vännerna göra en leverans till en botanisk trädgård. Professorn som vanligtvis jobbar där är bortrest, så Raoul tar givetvis chansen att se sig om lite i laboratoriet där. Han hittar två roliga vätskor som han experimenterar med, men plötsligit fumlar han och de två flaskorna ryker ihop. Det hörs en knall. I röken som bildas ser Emile ett kort ögonblick en fasansfull skepnad som sedan flyr iväg. De vet inte riktigt vad de ska tro, men det visar sig senare att Emiles kamera fångat vad som ser ut att vara ett riktigt monster.

Snart kommer det in vittnesmål som talar om ett odjur löst i staden. Emile och Raoul inser att de är skyldiga, men Maynott ser sin chans att få invånarna på sin sida och kanske till och med bli hjälteförklarad på kuppen. Jakten börjar. Ungefär samtidigt, verkar klubb L\'Oiseau Rare ha fått ett magnifikt nytillskott som förgyller Lucills nummer om möjligt ännu mer.

Skönheten och Monstret i Paris 3D

"njutbart för barn och för vuxna, precis som det är och ska vara med de bästa familjefilmerna"


Uppenbara vibbar nås man av ganska snabbt: Fantomen på operan såklart, men även King Kong och Frankenstien, eller varför inte Skönheten och odjuret eller Ringaren i Notre Dame, som otvivelaktigt tycks ha inspirerat här. Inget fel i det, men historien är alltså i stort sett inte speciellt okänd. Cinema du look? Syns inte direkt, men det gör nog inte så mycket.

Ett monster i Paris är en söt och charmig liten tillställning om än en smula spretig. Miljön är ett snyggt animerat sagoretro av Frankrikes huvudstad, givetvis en perfekt värld att nyttja, med många möjligheter att frossa i fantasibilderboken om Paris. Helt förtjusande, även om filmens andra komponenter med skräck och musiknummer gör det hela lite svårt att greppa. Storyn är klassisk, men en del ingredienser bidrar till samma sak; det blir lite otydligt vilken känsla man egentligen vill hitta. Samtidigt är det charmigt med en film som blandar inslag av fransk tradition i ett format som inspirerats av och påminner om Disney.

Bortsett från att filmen vill dra iväg åt många håll, är det ändå en bra berättelse, delvis för att man lyckas undvika övertydlighet, och den är därmed njutbar även för en äldre tittare. I karaktärerna, men också i själva berättelsen finns också ett djup, större än man vanligtvis upplever i animerade filmer. Animeringen är förstås inte av samma storartade slag som de stora kanonerna i USA bjuder på, särskilt karaktärernas gester och rörelser når inte alltid perfektion. Men många gånger finns det rika färgexplosioner, inte minst till musiknummrena och arbetet med omgivningarna är fint detaljerat, vilket trots allt försätter dig i sann sekelskiftesnostalgi. Musiknumren är ofta rätt catchiga. Trevligt som omväxling, att de inte är inbakade i själva ploten i vanligt musikaltypsnitt.

Hur det än må vara tycks filmen ha styrkan i att hitta en väg som är väl balanserad – njutbart för barn och för vuxna. Precis som det är och ska vara med de bästa familjefilmerna.

Skönheten och Monstret i Paris 3D

Bildmaterialet ligger i en MPEG-4 MVC transfer med 1.85:1 ratio och 1080p HD-upplösning. Källmaterialet har inte den fantastiska detaljrikedom som man kan finna i de största produktionerna. Om karaktärerna har allra minst av detta, är miljön desto mer imponerande. Bilden är trots detta extremt snygg med livfulla och härliga färger. Paletten ter sig bra genom hela spektrumet och ger bilden den charm som är tänkt. Inga egentliga störningar dyker upp och vi ser fint avgränsade figurer mot bakgrunder som har bra textur.

3D versionen ger ingen större skillnad i upplevelsen mot det vanliga 2D-formatet (man kan välja vilket man vill ha). En aning mer djup kan man iaktta vilket gör det hela aningen mera effektfullt, särskilt mot det mer actioninriktade slutet. Men några hisnande ”pop-outs” eller extraordinär känsla av att komma närmre filmens händelser upplever man inte.

Denna utgåva innehåller bara svenska och övriga nordiska språk. Sången är inte översatt, utan istället används den engelska versionen här. Lite synd – hela filmen hade förmodligen gjort sig bättre i franska: bättre synkat med animeringen och ett extra plus till atmosfären; om sångerna ändå inte skulle göras om till svenska, hade orginalet suttit bättre. Ljudspåret i sig är av typen DTS-HD Master Audio 5.1 och passar filmen fint, med klara och störningsfria röster i tal och sång. Högtalarna utåt sidorna får chans att vara delaktiga, märks tydligt exempelvis när biljakterna tar fart genom den myllrande staden med flyende människor. Lägre tongångar finns med, likaså väl återgivna utan otydbart brusande.

Skönheten och Monstret i Paris 3D

* * *

Skönheten och monstret i Paris är sammanfattningsvis en trevlig animering som passar bra som familjeunderhållning. Handlingen refererar mer till tidigare verk än försöker skapa något nytt. De olika trådarna kan upplevas en smula trassliga. Men svårt att följa blir det egentligen inte, fast det är svårt att se denna film nå de riktigt stora höjderna i popularitet.

Aktuella priser för Skönheten och Monstret i Paris 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMA Monster In ParisA Monster In Paris hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Andervad, betyget 60  av 100.

Un monstre à Paris


Skönheten och Monstret i Paris 3D blu-ray cover

Filmbolag: Scanbox
Genre: Barn och Familj
Region: B
Releasedatum: 2012-08-08
Antal skivor: 1
Speltid: 89
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Svenska (DTS 5.1 HD MA)

Omdöme

Filmen:
65%
3D:
40%
Bilden:
80%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
60%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser