Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Robert Downey Jr. återvänder till paradrollen

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Sherlock Holmes har de senaste åren fått en renässans, både vad gäller film och TV. BBC:s TV-serie Sherlock har rönt extrema framgångar och satt iväg både Martin Freeman och Benedict Cumberbatch på en karriärressa modell större (okej, Freeman hade redan varit på toppen och vänt, men ändå). Skillnaderna på de två är kanske enklast beskrivet med att Cumberbatchs Sherlock är en klassisk Sherlock i en modern miljö, medan Robert Downey Jrs Sherlock är tvärtom - en modern Sherlock i en klassisk miljö.

Året är 1891 och Sherlock Holmes har svårt att komma till ro med det faktum att hans bästa (eller enda) vän, Dr. Watson ska gifta sig, och alltså ska lämna honom - för en kvinna!

Samtidigt som Sherlock Holmes (Robert Downey, Jr.) utkämpar en inre strid om hur han ska ta sig vidare utan Watson, pågår en yttre, mycket större strid. I flera europeiska städer har stora bombdåd utförts, med förödande resultat. Dessa gärningar hotar skapa en obaland mellan världens stormakter, och riskerar dra in hela världen i ett dittills oöverträffat krig.

Ingen utom Sherlock Holmes tycks se sambanden mellan dessa händelser, och hans iaktagelser och slutledningsförmåga leder honom till insikten att det hela är en ond komplott mästerligt orkestrerad av hans ärkefiende professor Moriarty (Jared Harris), som har en plan som går ut på att starta ett världskrig då det är han som sitter på nästan all världens vapentillverkning.

Sherlock konfronterar Moriarty och försöker få honom att låta det hela bli en kamp dem två emellan, men Moriarty har helt andra planer, och snart befinner sig en nygift Watson ombord med sin maka på ett tåg helt bemannat av Professor Moriartys lönnmördare...

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

"A Game of Shadows är en actionrulle i första hand och som sådan är den en av årets hittills bästa"


De båda versionerna av Sherlock Holmes som är aktuella för tillfället, Guy Richies Sherlock Holmes och Steven Moffats Sherlock är nästan varandras raka motsatser, men båda lyckas med konstycket att konstruera väldigt underhållande slutprodukter utifrån ett väldigt - jag vill egentligen inte använda ordet - uttjatat källamterial.

Guy Richies Sherlock Holmes är en actionman, men som ändå bevarat slugheten, uppmärksamheten och slutledningsförmågan hos originalet. Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows är en actionrulle i första hand och som sådan är den en av årets hittills bästa. Man kan ha invändningar mot en alltför stor kreativ frihet, men det går inte att argumentera emot att det här är en riktigt underhållande film som ändå håller sig någorlunda innanför Sherlock Holmes-ramarna.

Storyn är den klassiska The Final Problem, med en tvist, och den gör sig väldigt väl i händerna på Guy Richie och Robert Downey Jr. Till sin hjälp har man avänt Stephen Fry (som spelar Sherlocks bror Mycroft i filmen), som är något av en Sherlock Holmes-expert, och hans guidande hand har gett ett mycket gott slutresultat.

Noomi Rapace briljerar också som romsk spågumma som står för en bärande del av handlingen, medan en lite nedtonad Jude Law gör en av sina bättre insatser på länge. Att Robert Downey Jr. står för ännu en lysande presentation i titelrollen (nu ännu galnare) förvånar inte heller.

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Innan vi går in på detaljerna kan jag redan nu slå fast att Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows är en av de snyggast bildproduktionerna som hittills kommit ut på blu-ray i år, och att den har goda förutsättningar att ståta som nummer ett även när vi summerar hela 2012, och här är varför:

Undertiteln, "A Game of Shadows", kunde inte ha valts bättre. Transfern är mörk och lummig, och den vane blu-raybeskådaren vet av vana att sådant bildmaterial ofta genererar vissa problem, men inte här, perfekt detaljrikedom och färgbalans, full detaljriekdom i de allra mörkaste partierna och svärtan är så svart den någonsin kan bli.

Bra hudtoner som ser naturliga ut, inget videobrus så långt ögat kan nå och en naturlig grynighet.

Bildkvaliteten är referensmaterial rakt igenom, främst tack vare att man lyckas med konstycket att få med varenda liten detalj i full skärpa trots att här bara finns några få scener totalt genom hela filmen som är helt upplysta.

Filmens ljudspår (DTS-HD MA 5.1) är precis lika imponerande som bildkvaliteten, vilket ger en i stort sett perfekt blu-rayproduktion. Ett rejält tryck i basen från ruta ett, och inte minst i de mer actionspäckade scenerna tar basen tag i hela ljudrummet på ett förtjänstfullt sätt.

Det är såklart en hel del specialeffekter i Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows, så med all rätt ligger huvudfokuset på att få dessa att låta så bra som möjligt, och det har man verkligen lyckats med. De bakre högtalarna används flitigt och dialogen är fast förankrad i de främre regionerna, hur tydlig som helst.

Med ett sådant här ljudspår förstärker Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows sin position som en av årets bästa actionfilmer.

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Extramaterialet är intressant, men jag har aldrig riktigt begripit mig på det här med Maximum Movie Mode, där det då och då under filmens lopp dyker upp någon (i det här fallet Robert Downey Jr.) som pratar om scenen i fråga. Jag föredrar min film först, och mitt extramaterial därefter, inte samtidigt. Med ett givet undantag i kommentatorsspår så klart.

* * *

Årets actionfilm så här långt, mycket tack vare en för ändamålet perfekt blu-rayproduktion. Mer av denna vara, tack!

Aktuella priser för Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-05-12  
CDON.COMSherlock Holmes 2: A Game of ShadowsSherlock Holmes 2: A Game of Shadows hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 84  av 100.

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows


Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2012-06-13
Antal skivor: 1
Speltid: 128
Bild: Widescreen 2.40:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Inside the mind of Sherlock Holmes, PiP, Storyboards, Focus points, Stills gallery, Sherlock Holmes and Dr. Watson: A perfect chemistry, Moriarty's master plan unleashed, Holmesavision on steroids

Skådespelare: Robert Downey Jr, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Jude Law, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, William Houston

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
40%
Totalt:
84%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser