Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Searching For Sugar Man

Searching For Sugar Man

Storslagen berättelse om artisten som försvann

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

När Searching for Sugar Man släpptes tilltalade den mig inte något nämnvärt vilket brukar vara fallet när det kommer till dokumentärer om musiker varken jag eller folk i min närhet hört talas om. Efter att ha sett filmen är jag dock i det närmaste lyrisk då det inte rör sig om en ordinär musikdokumentär utan snarare om en tragisk saga som till skillnad från många andra tragiska livsöden faktiskt får ett lyckligt slut. På kuppen fann jag en artist som under sin korta karriär skrev låtar i klass med självaste Dylan och det är tamefan inget dåligt betyg.

Folkmusikern Rodriguez, eller Sixto Rodriguez som är hans egentliga namn upptäcktes i 1967 på en bar där han spelade med ryggen mot sina åskådare av den enkla anledningen att de skulle ta till sig texterna snarare än att fokusera på en show. Branschfolket föll som furor och när han 1970 släppte sitt debutalbum Cold Fact rosade kritikerna honom för de vassa texternas skull. Tyvärr föll musiken inte publiken i smaken, trots att både texterna och framförandet till stor del påminde om de tidiga Dylanplattorna som å sin sida sålde som smör. Året därpå fick Rodriguez ändå förnyat förtroende och släppte plattan Coming from Reality men när även den blev en kommersiell flopp fick han foten av skivbolaget och fick hanka sig fram bäst han kunde genom att spela på små hak för måttligt intresserad publik.

Vad Rodriguez inte visste var att medan han floppade i Amerika hade hans musik slagit igenom på bred front i Sydafrika där många av hans låtar figurerade i rörelsen mot Apartheid. Även om regeringen censurerade mycket av hans musik som berörde ämnen som sex och droger spred sig hans skivor som en löpeld med hjälp av kassettinspelningar och dylikt. På grund av att Rodriguez floppat så pass i hemlandet förblev Rodriguez dock ett mysterium för sina fans då ingen information om mannen bakom musiken fanns att tillgå och ironiskt nog hade Rodriguez inte heller en aning om att stora delar av Sydafrika såg honom som en stjärna större än Elvis. I och med den dåliga skivförsäljningen och de ljumma mottagningarna på spelningarna försvann Rodriguez mer och mer från musikscenen och när han var helt borta gick det rykten om att han tagit sitt eget liv. Ryktena som florerade var många och varierade då vissa menade att han efter att spelat sin sista låt slet upp en revolver och sköt sig i huvudet medan andra förklarade att han tänt eld på sig själv under en livespelning. Rockmyten växte sig stark och sanningen om Rodriguez försvinnande förblev länge ett mysterium tills den dag då Stephen 'Sugar' Segerman vädjade i konvolutet till återutgivningen av Cold Fact att en driven musikdetektiv skulle söka upp sanningen bakom Rodriguez död. Journalisten Craig Bartholomew Strydom nappade på utmaningen vilket utgör grunden för Searching for Sugar Man.

Searching For Sugar Man

"filmen är som bäst om man ser den såsom jag gjorde det, utan någon som helst förkunskap om Rodriguez"


Searching for Sugar Man är svenska Malik Bendjellouls regidebut och som om inte det vore nog står han även för manus och stor del av produktionen. Dokumentären har hyllats världen över och även om det tar emot att följa strömmen kan jag inte annat än att stämma in i lovsången för detta är utan konkurrens en av de bästa dokumentärerna sedan jag vet inte när. Att filmen också både berör och värmer på ett plan som få dokumentärer lyckas med är kanske inte direkt vad man väntar sig när det kommer till musikfilm men även där lyckas Searching for Sugar Man förvåna och förundra.

Bendjelloul sprang på berättelsen om Rodriguez när han resta runt i Sydafrika och föll pladask för dess sagolika skimmer. I en intervju menar han på att berättelsen är bättre än något en romanförfattare någonsin skulle kunna hitta på då många av de händelser som kantade musikerns liv om än utan hans eget medvetande är så pass fantastiska att de i fiktiv form inte hade varit det minsta trovärdiga och det gäller inte minst det sagolika slutet på berättelsen. Här har Bendjelloul en klar poäng då det man ser och hör är otroligt, inte minst med dagens samhällsbild i bakhuvudet. Att en artist kunde bli större än The Rolling Stones i vissa länder samtidigt som han ratades i sitt eget hemland och dessutom inte själv visste om sin egen succé känns befängt men då ska vi också ha med oss att detta hände innan myspace, facebook och Spotify samt att censuren tilläts stänga ut och stänga in på ett helt annat sätt än idag. Till det bjuds det på ett slut eller kanske snarare en avrundning som hade blivit sliskig och uppenbar i en Disneyproduktion men här bara är skimrande vacker och en slags käftsmäll till oss som inte trodde på att tragiska livsöden kan få upprättelse i verkligheten.

Liksom berättelsen i sig är en stark och gripande historia presenteras den här med värme och hjärta. En taskig budget ledde till att Bendjelloul fick göra mycket grovgöra själv men kanske är det till det bättre då vi bjuds på en professionell men samtidigt anspråkslös produktion som inte låter det visuella ta över berättandet utan snarare figurera som en ridå. Jag gillar upplägget med att filmen tar avstamp i Sydafrika så att vi när filmen börjar är lika ovetande om artisten Rodriguez som hans fans en gång var och därefter får följa med på resan genom hans musik. Precis som när Craig Bartholomew Strydom gav sig av på jakt efter att veta sanningen kring Rodriguez öde så får vi höra personer i Rodriguez närhet berätta om vad de känner till och sina relationer till artisten. Producenter, agenter, fans och skivbolagsägare kommer till tals och slutligen stöter vi på mannen som kan berätta vad som egentligen hände med Rodriguez. Jag tänker inte gå in mer i detalj på hur det hela artar sig då filmen är som bäst om man ser den såsom jag gjorde det, utan någon som helst förkunskap om Rodriguez, även om trailern nedan är lite väl avslöjande och vem som helst kan få fram sanningen genom en enkel sökning på google. Klart är att oavsett vad man vet innan så blir man både berörd, förvånad, glad och underhållen av Searching for Sugar Man.

Om man nu bortser från den briljanta berättelsen om Rodriguez så bjuder Searching for Sugar Man på en härlig bonus i och med det fantastiska soundtrack som präglar filmen. Är man vän av Dylan har jag svårt att se någon bli besviken då både text, musik och själva framförandet påminner starkt om tidiga Dylan. Musiken andas under stundom lite mer blues men å andra sidan har Dylan gjort en hel del musikaliska utsvävningar genom åren, däribland även alster åt det mer bluesiga hållet. Med tanke på det genomslag filmen har fått gläder det mig dock att Europa såväl som Rodriguez hemland börjat upptäcka musiken och förhoppningsvis får den nu drygt fyrtio år senare den uppmärksamhet den förtjänade från början.

Searching For Sugar Man

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

1080p transfern i format 1.85:1 är en ganska typisk sådan för en dokumentär som varvar arkivmaterial med nyinspelade intervjuer och filmklipp. Tanken med det bildmaterial som återges är inte att publiken ska trilla ur soffan för att det är så vackert utan snarare att Bendjelloul ska leverera berättelsen med trovärdighet. Inte desto mindre är det nyinspelade materialet av jämn blu-ray kvalitet utan vare sig toppar eller dalar. Intervjuerna är detaljrika med bra färgåtergivning och fina kontraster. Viss del av materialet har man medvetet gett en något gammalmodig touch vilket leder till ett visst brus och överdriven grynighet, men då detta är ett medvetet val av regissören och faktiskt ger en härlig retrokänsla så drar det inte när utgåvans betyg. Varvat med intervjuerna bjuds vi på gamla filmklipp från förr och en hel del hemmavideoinspelningar från Rodriguezfamiljen i samband med hans återuppståndelse 98. Detta material ser av förklarliga anledningar inte särskilt imponerande ut, men ändå fullt dugligt med tanke på källan.

Ljudspår: Engelska (Dolby Digital 5.1)

Ljudbilden är av solid karaktär i sin 5.1 mix och även om vi inte bjuds på särskilt många livespelningar hamnar hans musik till stor del i fokus. Även om versionerna av låtarna är samma som går att återfinna på plattorna Cold Fact och Comming from Reality så får de här ett helt nytt liv när de tillåts strömma ut ur anläggningens alla vinklar och vrår. Det låter helt enkelt fantastiskt bra och även den ganska taskiga liveinspelningen från spelningen i Kapstaden imponerar. Som i de flesta dokumentärer är det dock dialog som för berättelsen framåt och även den återges utan några som helst bekymmer. Varenda kotte som kommer till tals presenteras klart och tydligt utan att drunkna i några omständigheter i periferin. Bortsett från vid musikinslagen så lever surrounden till och från och bidrar till att skapa viss känsla med fina ljudeffekter.

Extramaterial:

Tyvärr bjuds vi inte på något extramaterial till utgåvan.

Aktuella priser för Searching For Sugar Man

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-30  
CDON.COMSearching For Sugar ManSearching For Sugar Man hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seSearching for Sugar man Searching for Sugar man  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comSearching for Sugar Man (2012) Searching for Sugar Man (2012)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
Discshop.seSearching for Sugar man (Import)Searching for Sugar man  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seSearching for Sugar man (Import)Searching for Sugar man  (Import) hos Discshop.se199krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 78  av 100.

Searching For Sugar Man


Searching For Sugar Man blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: Dokumentär, Musik
Region: B
Releasedatum: 2013-01-02
Antal skivor: 1
Speltid: 86
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (Dolby Digital 5.1)
Skådespelare: Clarence Avant, Malik Bendjelloul, Dennis Coffey, Rodriguez, Eva Rodriguez, Regan Rodriguez, Sandra Rodriguez-Kennedy, Steve Rowland, Mike Theodore

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
75%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
78%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser