Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Sade – Bring Me Home: Live 2011

Sade – Bring Me Home: Live 2011

80-tals ikon i en efterlängtad live-upptagning

En filmrecension av J. Andervad , publicerad

En av 80-talets främsta förenare av jazz och soul i ett poppigt format, inledde förr-förra året en comeback som hette duga, efter ett nästan helt tyst 00-tal. 2010 släpptes det fullkomligt välkomna albumet Soldier of Love, med samma gamla Sade, fast ändå på ett vis som stämmer och fungerar tio år efter sekelskiftet. Höga blev förväntningarna inför den turné som skulle följa och bandets Once in a Lifetime World Tour förra året gjorde inget annat än att toppa återkomsten till max. En av de spektakulära spelningarna som genomfördes då, finns nu på en välbehövlig bluray-utgåva.

Låtlista:
1. Soldier of Love
2. Your Love Is King
3. Skin
4. Kiss of Life
5. Love Is Found
6. In Another Time
7. Smooth Operator
8. Jezebel
9. Bring Me Home
10. Is It a Crime
11. Love Is Stronger Than Pride
12. All About Our Love
13. Paradise
14. Nothing Can Come Between Us
15. Morning Bird
16. King of Sorrow
17.The Sweetest Taboo
18. The Moon and the Sky
19. Pearls
20. No Ordinary Love
21. By Your Side
22. Cherish the Day

Mer nyligen besöktes vi av en annan drottning och ikon från kassettbandens 80-tal. Madonna, som drar ett lass med skandaler efter sig världen över, står i mångt och mycket som en rak motsatts till sångerskan Sade Adu. Visst har den senare alltid haft en mer sofistikerad väg, men den integritet som hon alltid verkat ha förbehållit sig, är antagligen nog så svår om man alls ska ta plats i pop-svängen. Om Madonnas stjärnglans börjat fana, vilket den kanske håller på att göra om man ska tro på vad det skrivs och talas om angående hennes turnerande detta år, lever Sade med en kvalitet som inte har försämrats, i så fall åldrats väl. Det verkar ligga nära till hand att göra enkel och svartvit analys: den mer ytliga vägen tappar det som gör den intressant med tiden och så omvänt, men det är också onödigt spekulerande här. Allt som behöver sägas är att Sades konserter förra året var av ett slag, som toppar hennes egen långa karriär och som hennes amerikanska kollega verkar ha svårt att skänka nu mera.

Sade – Bring Me Home: Live 2011

"En av de absolut snyggaste livespelningarna på bluray"


Sade är ju givetvis ett band och inte bara en sångerska och visst är det fint att se alla fyra originalmedlemmar på scen tillsammans, med drygt lika många övriga musiker till. I de inledande numren är hela bandet uppställt i ett nästan sci-fi-aktigt format, med sällan tidigare skådad strålkastaruppsättning och en gigantisk skärm bakom sig. Men det är dock Adu själv som blir mittpunkten på flera sätt, i början av spelningen står hon som en gudinna i centrum av scenen med en strålkastare alltjämt tänd och lysande i ryggen. Här blir det de mer poppiga låtarna som gör sig bäst, medan det kanske blir lite för stort och pompöst för soft jazz och vemod, som egentligen hör bandets bästa sida till. Lite senare kryper de dock lite närmre varandra in i en trevlig och storstads-cool stämning, som gör dessa nummer läskigt läckra. Uppsättningen genomgår många stilbyten genom hela konserten, men skulle detta tillfället vara det allra mest charmiga, hanterar de också resten av tiden på den väldiga scenen riktigt bra.

För man kunde tänka sig att bandet skulle vara vippen att hamna i bakgrund gentemot denna mastiga tillställning. De gör det också ibland bokstavligt talat, när transparenta dukar dimper ner, med rörlig bild projicerat på, som smälter in musikerna i den filmkonst som pågår samtidigt som konserten. Men ingen scenteknik tycks, hur ståtlig den är, ställa sig i vägen för Sade Adu. Hon utstrålar ett lugn som går helt i samklang med den minimalistiska, softa musiken. Hon verkar ödmjuk och tacksam över att få stå där på scenen och talar milt och hjärtligt till publiken, som ser överlycklig ut. Många låtar har linjer av djup melankoli, men det blir på ett sätt aldrig hopplöst utan snarare bejakande. Kallar hon sig själv Solider of Love? Det är kanske inte är den ytliga beskrivning man kan tro. Hur som helst blir det sen ett varmt avsked, från en solig scen, efter en skönt ljudande mastodontkonsert.

Sade – Bring Me Home: Live 2011

Denna spelning beskådas i bluray-format med en fenomenalt stark 1080p-upplösning. Hela uppvisningen är en fröjd för ögat och det finns egentligen få fel med hur den är återgiven i denna transfer. Man finner ofta att scenen på ett effektfullt sätt, titt som tätt släcks ner mellan låtarna i totalt mörker. Det är inget att klaga på dålig detaljrikedom här – det är meningen att inget ska synas. Hela filmen är upptagen på ett så säkert sätt att man kan bli osäker på om det inte rör sig om något regisserat i studio, den ser nästan alltid knivskarp ut och när färgerna dyker upp är de djärva och felfritt framtagna. Särskilt uppenbart blir just detta, vid det tillfälle som stjärnan svidat om till blodröd dress och står som ensam färgfläck mot en svartvit stads-bakgrund. Närbilder avslöjar fin och naturlig detaljrikedom i en bild som har rik svärta och bra balans mellan upplyst och skuggigt. Klagomål kan föras i så fall på projektionerna som inte ser fullständigt klockrena ut, i en annars felfri bild.

Som inte ovanligt är får vi tre valmöjligheter vad gäller ljudspår. DTS-HD Master Audio 5.1, LPCM 2.0 stereo och Dolby Digital 5.1. Det förstnämnda spåret ger konserten en extremt naturlig touch, med ljud som letar sig ut i hela systemet med rätt riktning och volym. Publiken kan man höra ut åt sidorna och man hör dem ofta sjunga med, men aldrig överrösta det som sker på scen. Det är ganska minimalistisk musik annars, det här och det är därför inte säkert att spelningen låter med allra största kraft och omfång. Men alla delar finns där - det går enkelt att urskilja de olika, klara instrumenten, samtidigt som alla klingar ihop på ett riktigt och ihopsatt sätt. Sångerskans otvivelaktiga förmåga, får aldrig några tydliga störningar och det tycks inte finnas något som kan förstöra detta ypperliga ljudspår.

Sade – Bring Me Home: Live 2011

Som extramaterial erbjuds:
How Do You Say Thank You? - Drygt 20 minuter långt hopklippt material från turnén. Bakom scenen, resorna och lite intervju. Ganska fragmentariskt och man får ingen större insyn, men ändock en riktig godbit för varje fan.

In The Trenches – Samma sak fast ännu mer jäktat klippande. Mer som en musikvideo till lite av vad som filmades på turnén.

Three Seconds – De tekniker som jobbar bakom scenen visar upp hur man, på ett minst sagt kreativt sätt kan lösa vissa komplikationer som kan uppstå vid spelningar!

* * *

Sade stod på scen igen, vilket förmodligen inte undgick något fan. Få saker kan vara så magiskt som att närvara vid en riktigt bra spelning, men med en sådan här utgåva kommer man så nära känslan det bara är möjligt utan att vara där. En av de absolut snyggaste livespelningarna på blu-ray, som kan hänföra både Sade-älskare och inspirera andra undrare!

Aktuella priser för Sade – Bring Me Home: Live 2011

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Andervad, betyget 89  av 100.

Sade – Bring Me Home: Live 2011


Sade – Bring Me Home: Live 2011 blu-ray cover

Filmbolag: Playground Music
Genre: Musik
Region: B
Releasedatum: 2012-06-13
Antal skivor: 1
Speltid: 154
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Extramaterial: How Do You Say Thank You?, In the Trenches, Three Seconds

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
89%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser