Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Paul McCartney - Live Kisses

Paul McCartney - Live Kisses

En inspirerad McCartney går tillbaks till rötterna

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

2012 gjorde den före detta Beatlesikonen Paul McCartney som så många andra musiker, stora som små, gjort före honom då han släppte plattan Kisses on the Bottom, ett album bestående av låtar från The great American songbook. Trots att konceptet numera nästan blivit mossigare än originallåtarna lyckades McCartney dock bättre än de flesta som gett sig på de gamla dängorna och albumet står ut som ett av hans mest inspirerande alster sedan Beatlestiden. För att promota plattan och ge en gåva till fansen fick Itunes användare möjlighet att streama en gratis, exklusiv livespelning från Capitol Studios i LA och det är denna spelning som ligger till grund för Jonas Åkerlunds dokumentär Paul McCartney Live Kisses.

Paul McCartney Live Kisses baseras helt och hållet på plattan Kisses from the Bottom och den spelning som genomfördes i efterdyningarna i den legendariska Captitol Studios. Låtarna från spelningen varvas med segment från inspelningen av plattan och intervjuer med producent Tommy LiPuma, de medverkande musikerna såsom Diana Krall, Eric Clapton och Stevie Wonder och självklart också med McCartney själv.

Låtlista:
• I'm Gonna Sit Right Down and Write Myself a Letter
• Home (When Shadows Fall)
• It's Only a Paper Moon
• The Glory of Love
• More I Cannot Wish You
• We Three (My Echo, My Shadow and Me)
• Ac-Cent-Tchuate the Positive
• My Valentine
• Always
• My Very Good Friend the Milkman
• Bye Bye Blackbird
• Get Yourself Another Fool
• My One and Only Love

Paul McCartney - Live Kisses

"Det blir intimt och varmt, avspänt och skojfriskt samtidigt som de alla är musikanter av världsklass"


Fröet till att göra sina versioner av låtar från The great American songbook har grott hos McCartney en längre tid men just det faktum att så många andra artister höll på med det ledde till att han gång på gång sköt upp projektet. När det så väl blev av var han fast besluten att försöka göra sin egen grej utav det genom att inte bara spela in välkända låtar utan istället fokusera på de låtar han själv hade med sig från barndomen, exempelvis den fina låten Home som hans far brukade klinka fram hemma vid pianot. Ganska snabbt övergav han också tanken på att göra det till en showig Vegasplatta för att istället satsa på en nedtonad skiva med ett, för all del, stort band. Med facit i hand kan man bara konstatera att det var ett genialiskt drag från Sir McCartney då han inte bara levererar låtarna med värdighet utan också ger hans åtskilliga fans som hängt med sedan Beatles tiden en inblick i den musik som format en utav vår tids största kompositörer.

Även gamla poprävar som McCartney hänger med i nymodigheter som internet och Itunes och att han marknadsförde plattan genom att spela live över webben måste ha varit väldigt uppskattat och faktiskt ett genialiskt drag som fler artister borde ta efter. När nu spelningen dyker upp på blu-ray gör den det under regi av vår egen Jonas Åkerlund, mannen som regisserat musikfilmer med allt från Madonna till Blink182 och nu också Paul McCartney. De dokumentära inslagen som varvar låtarna från spelningen är intressanta och kärleksfulla samtidigt som de ibland riskerar att bli lite väl sliskiga då intervjuerna förbehållslöst staplar superlativen om McCartney på hög. Likväl är det intressant att höra stora människor som Eric Clapton och Stevie Wonder komma till tals kring plattan och inspelningarna och de scener som är inspelade i studion är såklart välkomna inslag, inte minst med tanke på Capitol Records Studios genuinitet och digra historia.

Själva spelningen genomförs med McCartney, Diana Krall och hennes eminenta band samt en ordentlig uppsättning stråkar. Det är lätt att uppskatta konsertens upplägg då McCartney sitter på en stol, ytterst avslappnad mitt bland alla musiker med enbart ett fåtal åhörare på plats. Det blir intimt och varmt, avspänt och skojfriskt samtidigt som de alla är musikanter av världsklass som utstrålar en ofattbar professionalitet och inte minst musikalitet. Att McCartney åldrats med värdighet råder det inga tvivel om och hans röst håller bra även om man anar att den mattats en aning. Vår frontfigur sitter rakt upp och ner på sin stol och sjunger andra människors låtar, med undantag från My Valentine som är en egen komposition och faktiskt passar väl in bland alla gamla godbitar. Inte en enda gång under konserten lyfter han en gitarr eller klinkar på ett piano och bara det faktum att han vågar göra det efter åratal gömd bakom sitt instrument är ganska stort.


För de som inte vill se om hela spelningen utan avnjuta enskilda låtar finns det möjlighet att se låtarna live spår för spår.

Paul McCartney - Live Kisses

Bildformat: 1080i Widescreen 1.78:1

Bildåtergivningen är en 1080i transfer i skala 1.78:1 och går till större delen i gråskala även om vissa inslag av färgfilm dyker upp när vi befinner oss i inspelningsstudion eller i Captiol Studios övriga lokaler. Själva konserten liksom de flesta intervjuer går dock i gråskala och det passar musiken som handen i handsken. De gråa nyanserna är väl utformade och ger inspelningen en retro känsla av ålder och klass. Svärtan som omger musikerna är ruggigt och djup och passar bra som bakgrund till de bilder från McCartneys barndom som klipps in här och var under konsertens inledande skede. Detaljrikedomen är felfri i närbilderna och fokus känns för det mesta stabilt. Det källmaterial som spelats in under inspelningarna av plattan varierar i kvalitet och skärpa och likaså känns färgerna lite väl matta ibland men det är ett sekundärt problem då filmen till större delen går i grått.

Ljudspår: DTS-HD Master Audio 5.1

När det kommer till ljudet får vi välja på DTS-HD MA 5.1 och LPCM 2.0. Den variant som avnjutits är i 5.1 och resultatet är mäkta imponerande. Den stillsamma orkestern pulserar ut genom högtalarna med felfri precision. Samtliga instrument tränger igenom ljudbilden och är lätta att urskilja samtidigt som de fungerar i bra symbios med varandra. McCartneys något tillbakalutade och ibland nästan viskande sätt att sjunga låtarna på vävs läckert ihop med mattan av instrument utan att stämman någonsin riskerar att drunkna. De dokumentära inslagen filmade i inspelningsstudion är inte lika precisa men det väntar man sig inte heller då intrycket är att man övervakar inspelningarna snarare än att man är delaktig i dem. Dialogen är glasklar under intervjuerna så detta är på det stora hela det bästa sättet att avnjuta låtarna från plattan Kisses on the Bottom.

Extramaterial:Digibok, My Valentine Music Video, Kisses on the Bottom

Utgåvans kanske mest exklusiva extramaterial är den digibook som kommer med blu-rayskivan. Boken bjuder på lite bakgrundsfakta, bilder och allra bäst en nedskriven dialog mellan Paul McCartney och Elvis Costello där de samtalar om skivan, låtarna och produktionen. Det mer klassiska extramaterialet innehåller musikvideon till ett av McCartneys egna bidrag till skivan, My Valentine, och det måste röra sig om musikhistoriens mest ambitiösa inslag när det kommer till musikvideos. Inte mindre än 6 olika versioner bjuds det på och tyvärr blir det lite tjatigt både för öga och öra då de olika versionerna är exakt samma video i olika klippningar. Vi bjuds på den färdiga versionen, en version i splitscreen där vi får se Johnny Depp och Natalie Portman agera samtidigt, en hel tagning med Johnny Depp, en editerad version med Johnny Depp, en tagning med Natalie Portman och såklart också en editerad version med Natalie Portman. Som om inte detta vore nog bjuds vi också på en making of. Klart är att McCartney är övernöjd med sin låt och musikvideon men jag tvivlar på att någon orkar ta sig igenom samtliga versioner.

Till detta får vi två collage av promobilder och tagningar med musik i bakgrunden och en intervju med Tommy LiPuma och Paul McCartney. Mycket av det som sägs i intervjun har dock redan avhandlats i filmens dokumentära inslag.

Aktuella priser för Paul McCartney - Live Kisses

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 82  av 100.

Paul McCartney - Live Kisses


Paul McCartney - Live Kisses blu-ray cover

Filmbolag: Playground
Genre: Musik
Region: B
Releasedatum: 2012-11-12
Antal skivor: 1
Speltid: 75
Bild: 1080i Widescreen 1.78:1
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Extramaterial: Digibok, My Valentine Music Video, Kisses on the Bottom

Skådespelare: Paul McCartney

Omdöme

Filmen:
85%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
35%
Totalt:
82%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser