Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Mupparna

Mupparna

Mupparna är tillbaks, med råge!

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Mupparna har haft det svårt de senaste åren. Filmerna har blivit fånigare och fånigare och till slut verkade de upphöra att produceras. Ingen trodde väl att en återuppståndelse var nära förestående, men Jason Segel och Nicholas Stoller ville annorlunda, och knåpade ihop ett manus som inte bara räddade hela franchisen, utan även gjort den starkare än på väldigt, väldigt länge.

Bröderna Gary (Jason Segel) och Walter gjorde allting ihop som små, men allt eftersom tiden gick blev deras skillnader allt större och större. Medan Gary växte sig allt större år för år stod Walter kvar och stampade, inte en centimeter längre, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Walter är en mupp, medan hans bror en vanlig pojke, vilket av förklarliga skäl började få Walter att misströsta och känna sig utanför.

Allt det förändrades den dagen Kermit och The Muppet Show dök upp på TV, och inom mycket kort blev Walter deras största fan som såg allt han kunde och köpte på sig all merchandise som han fick tag i. Med tiden växte Gary upp, skaffade sig en stadig flickvän i Mary (Amy Adams), samtidigt som Walter krampaktigt höll sig fast vid Mupparna, trots att deras stjärnglans sedan länge försvunnit.

En dag bestämmer sig Gary och Mary för att åka på en tripp tillsammans till Los Angeles, men Gary kan inte låta stackars Walter bli kvar själv utan bjuder med honom också. Walter blir eld och lågor, för i LA ligger Mupparnas studio, där guidade turer anordnas. Väl på plats är dock ingenting som Walter förväntat sig. Studion är alldeles förfallen och där finns ingen skymt av någon mupp (hela gänget har varit ur blickfånget i många, många år).

Walter lyckas dock få höra en hemsk plan medan han är i studion - den väldigt elake oljemogulen Tex Richman (Chris Cooper) tänker lägga vantarna på marken studion är byggd på, för där under finns olja, mängder med olja. Det enda som kan hindra honom är om Mupparna lyckas samla ihop tio miljoner dollar och själva köpa studion de kontraktet säger att de har förtur, men det är bråttom och de känner inte ens till att studion är i fara...

...om det inte vore för Walter då, som hört Tex Richmans plan, och som nu tar saken i egna händer. Studion skall räddas, och om det ska fungera måste alla mupparna återförenas och anordna en till stor föreställning för att samla in de pengar som behövs. Tillsammans med Gary och Mary ger han sig av för att leta rätt på dem alla och rädda studion...

Mupparna

"den som är uppmärksam kan kanske räkna in alla 120 olika muppar som skymtar förbi i bild"


Nästan alla andra Mupparna-filmerna innan denna har fungerat enligt formatet stoppa-in-Mupparna-karaktärerna-i-en-befintlig-berättelse, och det är egentligen först när Jason Segel (lika briljant som vi är vana att se honom) tar sig an franchisen som man vänder på steken och skapar en berättelse åt de filtbeklädda dockorna. Det är verkligen en reboot, bort med det gamla och in med det ännu äldre, fast med en ny entusiasm, och själva titeln på filmen "Mupparna" utan någon undertitel stryker under på påståendet att vi börjar om på noll, börjar om från början.

Storyn är alltså ofantligt enkel, men den är egentligen oväsentlig, det är inte den som är fokus, den är bara ett svepskäl för att få till Mupparnas återkomst, och det är en av de starkaste återkomsterna på mycket länge. Reboots är väldigt vanliga i Hollywood just nu, knappt har Tobey Maguire kravlat sig ur den tajta spindelmannendräkten innan Andrew Garfield klämt sig i den samma och börjat om från början med The Amazin Spider-Man, och alldeles strax får vi se Henry Cavill som The Man of Steel, trots att bara sex, sju år förflutit sedan Brandon Routh hade problem att övertyga biobesökarna i Superman Returns. Mupparna då? Nå, det är en reboot! De har varit borta länge (eller har de det? Det finns visst ett gäng TV-filmer ingen sett), men nu är de tillbaka, och de är lika bra eller till och med ännu bättre än de var när Jim Henson drog i spakarna.

Här ges de utrymme att vara just muppar, en sorts kaotisk varelse med idéer ingen vanlig dödlig skulle kunna komma på, och Jason Segel har gett dem just den arenan de behöver för att visa sig från sin bästa sida. Bara en sån sak som att ingen i filmen kommenterar, eller ens sneglar undrande, kring det faktum att Gary är en man och hans bror Walter är en mupp - förutom då Bret McKenzie (Flight of the Conchords) Oscarsbelönade sång "Muppet or a Man", där just den frågan på sätt och vis behandlas. Här gestaltas Walter för övrigt av den alltid så underhållande Jim Parsons (Sheldon i The Big Bang Theory).

Det är förresten Bret McKenzies Flight of the Conchords-kollega James Bobin som står för regin, och sätter därmed en viss Conchords-känsla över hela produktionen.

Mupparna har alltid handlat om kändisar, de har genom åren haft många celebra besök, och den här filmen är inget undantag, även om det kanske är lite snopet att det är Jack Black som får representera Crème de la Crème av kändisar idag. Bland övriga cameos hittar vi (som nämnt ovan) Jim Parsons, Zach Galifianakis, Sarah Silverman, Emily Blunt, Whoopi Goldberg, Selena Gomez, David Grohl, Neil Patrick Harris, Mickey Rooney m.fl... I extramaterialet dyker dessutom Billy Crystal, Ricky Gervais, Kathy Griffin, Danny Trejo och Wanda Sykes upp. Deras scener lyckades inte filmmakarna passa in i klippningen, men å andra sidan har extramaterialet fått ett väldigt underhållande tillskott.

Man har inte sparat på något egentligen och den som är uppmärksam kan kanske räkna in alla 120 olika muppar som skymtar förbi i bild, även om det finns en fast kärna på kanske 10-20 stycken. Det är dock inte bara alla muppar som är filmens behållning, de mänskliga insatserna är även de högklassiska: Jason Segel och Amy Adams passar utmärkt ihop och det känns som att Adams kan ta till några moves hon lärde sig i "Förtrollad" även här, men det är Chris Cooper som stjäl föreställningen med sin härligt elake Tex Richman, samtidigt som alla tre håller sig snyggt i bakgrunden och låter mupparna ta den plats de förtjänar.

Det kom som en fullständig överraskning för mig, och väldigt otippat på förhand är det, men Mupparna är kanske den filmen som jag tycker bäst om hittills i år, och det är inte av nostalgiska skäl, utan för att man fått ihop en väldigt trevlig film med mycket hjärta, som överaskar och underhåller från ruta ett, och som dessutom begåvats med en blu-rayproduktion av allra högsta klass.

Mupparna

Disney har länge dominerat när det gäller bildkvaltitet på blu-ray, och Mupparna är inget undantag. Varje scen är helt perfekt, inte ett spår av minsta lilla defekt och det finns inte någon punkt där filmens transfer (1080p AVC) gör en besviken. Det här är referenskvalitet, till och med när de gäller de sekvenser när man medvetet dragit ner på bildkvaliteten för att till exempe ge materialet en arkivkänsla.

Det är en så detljrik föreställning som blu-rayformatet förmår prestera. Varenda noppra på Walters och de andra mupparnas filtbeklädda hud är fullt synlig, och detsamma gäller för varje linje i de mänskliga skådespelarnas ansikten, nästan ner på cellnivå, och ändå är det kanske färgpaletten som är den främsta fördelen med bildkvaliteten. Färgerna äger TV:n och mupparna har nog aldrig presenterats mer färggranna än så här. Bra svärta, perfekta hudtoner (trots den livfulla färgpaletten) och fin detaljrikedom även i de skuggigare partierna.

Ljudspåret, ett 7.1 DTS-HD Master Audio-spår, är kanske det enda som kan bräcka den perfekta bildkvaliteten. Surroundet utnyttjar hela anläggninen på ett sätt som jag inte hört ett 7.1-spår göra förut, och ljudet rör sig från en högtalare till en annan helt utan att man märker det, och i perfekt symbios med vad som händer på bilden.

Filmen har ett härligt soundtrack, innehållandes bland annat fyra låtar av Flight of the Conchords-Bret McKenzie, (varav en, Man or Muppet kammade hem en Oscarsstatyett för bästa sång) som på bästa sätt ges utrymme i ljudanläggningen. Mupparna är delvis en musikal, så att musikstyckena får stort spelrum rent ljudmässigt är helt rätt val mixmässigt, och varje ton får spelrum.

Spektakulära ljudeffekter förväntar man sig kanske inte av Mupparna, men här finns till exempel en explosion som får hela rummet att skaka, och andra, lite mindre kanske, som ger valuta för pengarna de med.

Mupparna

Extramaterialet består av en blooper reel som i sann Mupparna-anda döpts till "The Longest Blooper Reel Ever. At Least In Muppet History... We Think" som är klart underhållande, "Scratching the Surface" som ger en inblick bakom kulisserna, borttagna scener, hela Tex Richmans sångnummer, samt en stor mängd påhittade teaser trailers för Mupparna, den ena mer hysterisk än den andra. Hög klass med andra ord, men jag saknar verkligen kommentatorspåret som finns på den amerikanska utgåvan...

* * *

Mupparna är en feel-good-film utan dess like. Man blir helt enkelt glad av att se den, och trots ett mycket simpelt manus, med en story vi sett tusentals gånger blir det ändå något helt unikt, mycket tack vara att mupparna ges det spelrum de kräver för att bli underhållande. Mupparna på blu-ray är ett måste att ha i filmhyllan. Köp.

Aktuella priser för Mupparna

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMMupparna tar ManhattanMupparna tar Manhattan hos CDON.COM59krFraktinfo
CDON.COMMupparna i rymdenMupparna i rymden hos CDON.COM59krFraktinfo
CDON.COMMupparna på ManhattanMupparna på Manhattan hos CDON.COM79krFraktinfo
WEBHALLEN.comMupparna i rymden (1999) Mupparna i rymden (1999)  hos WEBHALLEN.com89krFraktinfo
WEBHALLEN.comMupparna på Manhattan (1984) Mupparna på Manhattan (1984)  hos WEBHALLEN.com89krFraktinfo
WEBHALLEN.comMupparna (2011) Mupparna (2011)  hos WEBHALLEN.com170krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 95  av 100.

Mupparna


Mupparna blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Komedi
Region: B
Releasedatum: 2012-07-18
Antal skivor: 1
Speltid: 103
Bild: Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA)
Extramaterial: The Longest Blooper Reel Ever Made (In Muppet History*) *We Think, Scratching The Surface: A Hasty Examination Of The Making Of The Muppets, Explaining Evil: The Full Tex Richman Song, A Little Screen Test On The Way To The Read Through, Deleted Scenes, Theatrical Spoof Trailers, Easter Eggs

Skådespelare: Jason Segel, Amy Adams, Neil Patrick Harris, Selena Gomez, Jack Black, Emily Blunt, Mila Kunis, Zach Galifianakis,

Omdöme

Filmen:
95%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
70%
Totalt:
95%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser