Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D

Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D

Monstererans sista triumf

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Creature from the Black Lagoon räknas av många som den sista filmen i Universals storslagna monstera som när filmen spelades in 1954 varat i över tjugo år. Filmen symboliserar också en vändpunkt eller utveckling i filmhistorien då monstret var annorlunda mot bolagets tidigare skapelser rent fysiskt men också på grund av det faktum att det var en av de första filmerna som spelades in i den nya och mycket spännande tekniken 3D. Fram till denna dag är varelsen, även kallad Gill-man, fortfarande en ikon och har levt vidare i otaliga medier utanför filmen.

Under en vetenskaplig expedition i Amazonas finner Dr. Carl Maia (Antonio Moreno) en fossil som inte liknar någonting han tidigare sett. Ur berget sträcker sig vad som verkar vara en mänsklig hand, fast onormalt stor och har både gälar och klor. Exalterad över fyndet uppsöker han sin vän och före detta student Dr. David Reed (Richard Carlson) som också blir fascinerad av Maias upptäckt. Tillsammans övertalar de Dr. Mark Williams (Richard Denning) att finansiera en ny expedition till Amazonas för att gräva fram resterande delar av kroppen vars märkliga hand de nu funnit.

De ger sig således av till Amazonas i samlad trupp tillsammans med Reeds flickvän Kay Lawrence (Julie Adams), ytterligare en vetenskapsman vid namn Edwin Thompson (Whit Bissell), och den kufiska sjömannen Lucas (Nestor Paiva) vars risiga skuta Rita ska frakta dem framåt under expeditionen. Väl framme vid Maias läger i Amazonas finner sällskapet till sin förfäran att hans kollegor blivit brutalt mördade av vad som verkar vara ett vilddjur. Trots den taskiga inledningen på expeditionen inleder sällskapet utgrävningarna för att finna ytterligare kvarlevor av den mystiska varelsen utan att nå önskvärt resultat. David misstänker att ytterligare kvarlevor eroderats och drivit iväg längs amazonasfloden varpå Lucas kommer fram till att de isåfall borde finna resterna där floden mynnar ut, i den Svarta Lagunen.

Trots Lucas olycksbådande beskrivning av Lagunen som ett paradis dit flera rest utan att någon lyckats komma tillbaks för att berätta om det beslutar sig sällskapet för att styra expeditionen mot den mystiska Lagunen. Föga anar de att Lagunen är bebodd av samma varelse som mördat Maias kollegor, en varelse av samma ras som den vars hand Maia funnit fossiler av i berget, en varelse som är en blandning av människa och vattendjur och således kan röra sig både på vatten och på land. När sällskapet väl lyckats ta sig till lagunen begår de misstaget att reta upp denna varelse som därefter inte har några intentioner att låta dem lämna lagunen levande.

Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D

"en tidlös film med ett tidlöst tema"


Creature from the Black Lagoon från 1954 inspirerades av en myt producent William Alland fått berättad för sig under en middagsbjudning mer än 13 år tidigare. Enligt myten var Amazonasfloden bebodd av en varelse till hälften människa, till hälften fisk. Alland ruvade på berättelsen fram tills han tio år senare fick idén till en film vid namn The Sea Monster där han dessutom lät sig inspireras av den klassiska Beauty and the Beast. Maurice Zimm fick i uppdrag att skriva ner berättelsen för att passa vita duken varpå Harry Essex och Arthur Ross arbetade fram ett manus som döptes till The Black Lagoon. Ambitionen var att göra filmen i det nya formatet 3D efter att ha uppmärksammat hypen kring skräckfilmen House of Wax från 1953. Man anlitade därför regissör Jack Arnold som året dessförinnan gjort succé med sci-fi filmen It Came from Outer Space, vilken var Universals första 3D titel någonsin.

Jakten på att fylla varelsens dräkt blev en intressant historia då det utan tvekan skulle vara en mycket krävande uppgift att timvis stappla runt i den tunga gummidräkten utan vidare bra sikt. Den okända och även sedan dess mycket passiva skådespelaren Ben Chapman fick slutligen ikläda sig dräkten men då scenerna under vatten krävde en helt annan talang castade man Ricou Browning för att man uppskattade hans teknik under vatten och för att han klarade av den nödvändiga ansträngningen att hålla andan i upp till fyra minuter, vilket krävdes för vissa av scenerna. Ricou Brownings insats uppskattade uppenbarligen då han repriserade sin roll i båda uppföljarna. Idag är Ricou Browning den enda av Universals monster som fortfarande är i livet.

Bland filmens övriga skådespelare bör Richard Carlson nämnas som en av tidens stora namn. Efter många både romantiska filmer och komedier fick han en ny publik då han medverkade i Jack Arnolds It Came from Outer Space och därför är det kanske inte så märkligt att han här återkommer till både genren och Arnold. Hans motspelerska i filmen, tillika varelsens motsvarighet till skönheten spelas av Julie Adams som än idag är aktiv inom branschen med diverse småroller i TV-serier.

Creature from the Black Lagoon är en tidlös film med ett tidlöst tema och man kan utan svårigheter urskilja berättelsen om Beauty and the Beast i handlingen likväl som man inser hur många filmer och filmskapare som inspirerats av filmen, Steven Spielberg och hans Jaws är en av dem. Liksom Frankenstein och The Phantom är varelsen i grund och botten inte ond men omgivningens reaktion på hans utseende och deras envisa förföljelser tvingar honom att reagera och gör honom på så vis till ett monster i människans ögon. Den ordlösa kemi som uppstår mellan varelsen och Kay är ofattbart laddad med så mycket nyfikenhet, spänning och lust att det oundvikliga slutet får en att känna sorg samtidigt som man tacksamt andas ut.

Succén blev ett faktum och man valde att smida medan järnet var varmt och gav ut två uppföljare under de följande två åren. Sedan 1982 har en re-make varit på gång vid flera tillfällen men den har hittills aldrig blivit av. Ryktet säger dock att Universal är i startgroparna för en re-make som ska släppas 2013 vilken vi med tillförsikt ser fram emot om så är fallet.

Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D

Bildformat: 1080p High Definition 1.85:1

Filmen går att avnjuta både i 2D och 3D. Båda versionerna är en fröjd för ögat även om jag starkt rekommenderar 3D versionen för att uppleva filmen såsom Arnold föreställt sig den.
• Bilden återges i originalratio 1.85:1.
• De defekter som går att urskilja i 2D versionen är ett visst kantbrus och en del ojämnhet i filmkornen. Inget av dessa inslag leder till nämnvärd distraktion.
• Svärtan är djup och stabil liksom de olika nyanserna av grått.
• För det mesta presenteras en önskvärd skärpa i texturer och detaljer med tydliga kantlinjer. Varelsens dräkt är ett bra exempel på denna goda detaljrikedom.
• Ett par av filmens scener, bland annat några av de många undervattensscenerna, tenderar att kännas något mjukare än andra vilket beror på begränsningar i källmaterialet.
• 3D effekterna är många och väldimensionerade både vad gäller pop-out effekter och mer subtila detaljer i omgivningarna.
• När monstrets hand sträcker sig ut mot en eller för all del när vi befinner oss under vattnet och växter, bubblor, simfötter eller andra företeelser letar sig ut i vardagsrummet förstår man 3D-teknikens storhet, vilket inte säger lite när det dessutom rör sig om en nästan sextio år gammal film.

Ljudspår: Engelska (DTS-HD MA 2.0)

• Kompositörerna Henry Mancini, Hans J. Salter och Herman Stein skrev ett klassiskt musiktema till filmen som kommer fram bra i mixen och fortfarande får håret att resa sig på armarna.
• Dialogen är välmixad och spröd och de få begränsningar som här går att finna är direkt spårbara till källmaterialets brister.
• Mycket god dynamik genom filmen då både höga toppar som djupa dalar återges med värme och tyngd.
• Ljudeffekterna är välplacerade i mixen och ger nu mer effekt än någonsin, lyssna exempelvis till monstrets ångestladdade vrål eller för all del Julie Adams blodisande skrik.

Extramaterial:Back to the Black Lagoon, Audio Commentary, 100 Years of Universal: The Lot, Production Photographs, Trailer Gallery

Extramaterialet som bjud är inte utav någon större dignitet men det är däremot väldigt informativt och målar upp en ganska komplett bild av filmens inspelning såväl som det arv den lämnat efter sig.
Back to the Black Lagoon: En dokumentär som klockar in på drygt en halvtimme där filmhistorikern David J. Skal är vår värd. Dokumentären visar upp filmens inspirationskällor och förser oss med intressant fakta kring inspelningen. Även de två uppföljarna behandlas i enkla drag. Många av filmens skådespelare är ännu i livet vilket ökar dokumentärens värde då såväl Ricou Browning som Julie Adams kommer till tals.

Audio Commentary: Filmhistorikern Tom Weaver laser här upp ett mycket informativt ljudspår efter ett färdigt manuskript som han dock tar sig friheten att sväva ut ifrån då och då. Bakgrundsfakta till filmen varvas med information om inspelningen och de spår Creture from the Black Lagoon lämnat i genren

100 Years of Universal: The Lot: En inblick i Universalstadens historia. Vi får se minnesvärda ställen såsom Norman Bates obehagliga hus från Psycho och Courtyard Square som vi mest känner igen från Tillbaka till framtiden trilogin. En liten featurette som trots att den är nyinspelad är svår att se utan lite nostalgiska ögon.

Production Photographs: Affischer och stillbilder som användes för att promota filmen när det begav sig.

Trailer Gallery: Filmens originaltrailer samt trailers till de två uppföljarna Revenge of the Creature och The Creature Walks Among Us.

Aktuella priser för Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-09-13  
Discshop.seCreature from the Black Lagoon Creature from the Black Lagoon  hos Discshop.se79krFraktinfo
Discshop.seCreature from the Black Lagoon Creature from the Black Lagoon  hos Discshop.se79krFraktinfo
CDON.COMCreature From The Black LagoonCreature From The Black Lagoon hos CDON.COM99krFraktinfo
WEBHALLEN.comCreature from the Black Lagoon (1954) Creature from the Black Lagoon (1954)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
CDON.COMCreature from the Black Lagoon - Limited SteelbookCreature from the Black Lagoon - Limited Steelbook hos CDON.COM129krFraktinfo
Discshop.seCreature from the Black Lagoon (Blu-ray 3D) (Import Sv.Text)Creature from the Black Lagoon (Blu-ray 3D) (Import Sv.Text) hos Discshop.se199krFraktinfo
Discshop.seCreature from the Black Lagoon: Ltd Steelbook (Blu-ray 3D + Blu-ray) (Import Sv.Text)Creature from the Black Lagoon: Ltd Steelbook (Blu-ray 3D + Blu-ray) (Import Sv.Text) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seCreature from the Black Lagoon: Ltd Steelbook (Blu-ray 3D + Blu-ray) (Import Sv.Text)Creature from the Black Lagoon: Ltd Steelbook (Blu-ray 3D + Blu-ray) (Import Sv.Text) hos Discshop.se249krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 82  av 100.

Creature From The Black Lagoon


Monsters Collection: Creature From The Black Lagoon 3D blu-ray cover

Filmbolag: Universal
Genre: Skräck
Region: B
Releasedatum: 2012-10-10
Antal skivor: 1
Speltid: 79
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS-HD MA 2.0)
Extramaterial: Back to the Black Lagoon, Audio Commentary, 100 Years of Universal: The Lot, Production Photographs, Trailer Gallery

Skådespelare: Richard Carlson, Julie Adams, Richard Denning, Antonio Moreno, Nestor Paiva, Whit Bissell, Bernie Gozier, Henry A. Escalante

Omdöme

Filmen:
85%
3D:
80%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
55%
Totalt:
82%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser