Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Modig 3D

Modig 3D

Björnen och bågen

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Pixars 13:e klassiker är kanske inte den starkaste i samlingen, men den är en spännande berättelse som kanske inte är vad den ser ut att vara, och dessutom kan den förmodligen kvala in prinsessan Merida som Pixars första bidrag till den ständigt växande skaran Disneyprinsessor...

I medeltida Skottland växer prinsessan Merida (Kelly Macdonald) upp tillsammans med sin mor drottning Elinor (Emma Thompson) och far kung Fergus (Billy Connolly) och sina tre småbröder. Modern försöker forma henne till en lika perfekt framtida drottning som hon själv är, medan Merida själv helst av allt vill träna på att skjuta båge från sadeln på hennes häst Angus (delvis påhejad av kung Fergus).

Åren går och till slut är dagen kommen för Merida att giftas bort till någon av de olika klanledarnas förstfödda söner, vilket Merida inte alls är särskilt intresserad av, och för att slippa detta deltar hon själv i tävlingen om hennes hand - och vinner, vilket leder till ett påföljande uppslitande gräl med mordern och Merida rymmer till skogs.

Mystiska saker är i görningen i skogen som hyser den gigantiska björn som tagit hennes fars ena ben i en kamp på liv och död när Merida var liten, och när hon är som mest förtvivlad dyker en liten häxa upp som verkar ha svaren på Meridas alla problem - en liten kaka med förmågan att ändra på hennes förutbestämda öde...

Modig 3D

"även om man inte har någon 3D-kompatibel TV eller blu-rayspelare ännu så är det värt att investera i den här utgåvan framför den vanliga - enkom för allt extra lull-lull i form av bonusmaterial som vi erbjuds här"


Modig känns mer som en Disneyklassiker än en Pixarproduktion - kanske för att den är ganska olik tidigare Pixarfilmer om så bara i den stämning man lyckas åstadkomma i denna keltiska miljö. För det är trots allt en Pixarfilm från ruta ett, i en lika stark produktion som vanligt med fantastiska animationer ackompanjerade av ett imponerande soundtrack.

Berättelsen blandar effektivt innehåll som lämpar sig både för barn och vuxna och man lyckas förmedla en handling som uppfattas lite olika beroende på mottagaren. Det är dock en lite rörig historia som inte helt verkar hållas samman, men samtidigt spårar den inte ut på något sätt. Grundberättelsen, den om Meridas önskan om ett annat liv än det som stakats ut åt henne av modern (och för all del även av den passive fadern) fungerar mer än väl som en röd tråd genom filmen, men legenden om Mor'du, den gigantiska björnen som har en central roll i filmens inledning och slut lyser med sin frånvaro filmen igenom - och blir istället en tvist i slutet trots att det faktiskt är den som är den mest centrala biten i filmen.

Det var också oväntat att filmen skulle utvecklas till ett, i brist på bättre ord, relationsdrama mellan Merida och hennes mor, om deras komplicerade förhållande som grundar sig i att Merida varit mer en äventyrslysten bågskytt än en prinsessa under sin uppväxt och moderns alla försök att göra henne mer prinsesslik har bara lett till att de kommit allt längre ifrån varandra (de ser inledningsvis ut att stå varandra mycket nära) och Modig är i stor utsträckning berättelsen om hur de två hittar tillbaka.

Det finns lite för enkla lösningar på svåra problem och en del tappade trådar längs med färden, men en underhållande berättelse är det och jag tror inte någon ur den yngre tittarskaran kommer brottas med liknande tankar. Där är nog frågan främst om det verkligen finns björnar i Skottland? (Svaret är ja, under den tidiga medeltiden fanns det faktiskt björnar i Storbritannien). ...och vem är det egentligen som är modig i "Modig"? Merida? Hennes mor? Mor'du? Det är en fråga som inte är helt självklar att svara på. Ursprungstiteln, Björnen och bågen hade kanske faktiskt varit en bättre titel, åtminstone mer förklarande.

Modig 3D

Bildformat: 1080p Widescreen 2.39:1

Precis som vi lärt oss att vi kan förvänta oss ser 2D-varianten av Modig helt fantastisk ut. Animeringar har en naturlig fördel att göra sig bra i HD, men Pixar tar ändå bildkvaliteten till en högre nivå. Ren, och fin transfer med perfekt färgpalett och livfulla, livfulla färger - man behöver bara kolla in Meridas hår för att imponeras - det ser på något sätt alltid upplyst ut, sprakande av oranga färgnyanser och mer verklighetstroliga rörelser än vi någonsin sett animerat hår förut - Trassel inkluderat.

Fantastisk detaljriekdom - även i mörkare scener (som det finns ganska gott om), utan att på något sätt bli "för detaljerat" - som animeringar ibland tenderar att bli. 2D-varianten av Modig är en av årets bästa bildupplevelser på blu-ray.

3D-animeringarna når nästan, men inte riktigt hela vägen fram. Det finns egentligen bara ett problem med Modig i 3D, och det problemet är att vissa av de mer händelserika scenerna i Modig helt enkelt är för snabba för att 3D ska fungera fullt ut, i alla fall om man har aktiva 3D-glasögon, TV:n hänger inte alltid med kort och gott. En stor fördel är dock att man valt att inte gå överstyr med pop-out-effekter bara för sakens skull, vilket gör att hela approachen känns lite mer mogen, och när de lite mer lugna scenerna infinner sig ser även 3D-versionen av Modig helt makalös ut.

Ljudspår: Engelska: Dolby TrueHD 7.1, Svenska: Dolby Digital 5.1

Filmer som i första hand riktar sig till barn har en tendens att inte lägga särskilt stor vikt vid ljudkvalitet. Kanske för att det sällan behövs något större fokus där då barnen oftast är fullt upptagna med det visuella, vilket genererar en smärre chock när björnen Mor'du från ingenstans dundrar in i filmens inledningsscen med ettlågfrekvenseffektljud som lyfter en ur fåtöljen. Det sätter tonen för resten av ljudspåret som alltså imponerar från början till slut, möjligtvis med undantag för att man medvetet verkar ha valt att inte lägga någon dialog i centerhögtalaren, vilket kanske man gjort för att försöka skapa ett lite mer levande ljudspår, men de allra flesta hemmabiosystem är ju trots allt konfigurerade för att ge bästa dialogljud just ur centerhögtalaren...

Riktningsverkan är perfekt och om ett ljud härstammar från något man inte ser till vänster så kan man vara säker på att ljudet också kommer därifrån. Surroundet placerar betraktaren tvärsäkert i händelsernas centrum och är en upplevelse - kanske särskilt för att man inte förväntat sig att ljudspårets skulle ha fått så stor fokus i produktionen.

Extramaterial:Månen 3D, Månen, Legenden om Mardu, Modig - den äldre världen, Fergus & Mardu - En alternativ början, Bildgalleri, Information, Och mycket mer..

Full pott! Nåja, nästan i alla fall... Den här 3-discsamlingen är fullsmockad med extramaterial, där två kortfilmer utmärker sig (varav en i 3D). Måhända saknas här en digital kopia (inget tittande i bilen med andra ord), men det är det enda som hindrar Modig 3D från att få full pott på extramaterialet, och även om man inte har någon 3D-kompatibel TV eller blu-rayspelare ännu så är det värt att investera i den här utgåvan framför den vanliga - enkom för allt extra lull-lull i form av bonusmaterial som vi erbjuds här.

Det finns en helt dedikerad skiva bara för bonusmaterial, men glöm inte av att kolla på de två andra också (de med 2D- och 3D-versionerna), för här finns ännu mer - även om det på 3D-skivan "endast" finns den trevliga tio minuter långa kortfilmen Månen i 3D. Samma kortfilm återkommer på 2D-skivan (då utan 3D-effekter så klart). På 2D-skivan och på 3D-skivan döljer sig ett väldigt stort utbud, och vi finner bland annat en alternativ öppningssekvens, kommentatorspår, flera bakomfilmer, förlängda scener, kortfilmen Legenden om Mar'du (rekommenderas!) och mycket mycket mer. Ta fram popcornskålen igen om du tänkt sitta ner och se allt på en gång!

Aktuella priser för Modig 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 83  av 100.

Modig 3D


Modig 3D blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Barn & familj
Region: B
Releasedatum: 2012-12-06
Antal skivor: 3
Speltid: 93
Bild: 1080p Widescreen 2.39:1
Ljud: Engelska: Dolby TrueHD 7.1, Svenska: Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Månen 3D, Månen, Legenden om Mardu, Modig - den äldre världen, Fergus & Mardu - En alternativ början, Bildgalleri, Information, Och mycket mer..

Skådespelare: Kelly Macdonald, Robbie Coltrane, Emma Thompson, Julie Walters, Craig Ferguson, Kevin McKidd, Billy Connolly

Omdöme

Filmen:
70%
3D:
90%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
95%
Totalt:
83%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser