Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Mandela - Vägen till frihet

Mandela - Vägen till frihet

Porträtt av en stor frihetskämpe

En filmrecension av M. Stedt , publicerad

En storlaget porträtt av en av historiens största frihetskämpar. En historielektion presenterad i ljud och bild av mycket hög kvalitet. En stark men ändå vacker film.

Baksidestext:
Det var inte politik som befriade en nation, det var kärlek.
En spännande och gripande historia om en vanlig man som antog sitt livs utmaning och segrade - ett intimt porträtt av en modern ikon. Nelson Mandela (Idris Elba), är en av vår tids största frihetskämpar. Hans livslånga kamp mot apartheid gav honom Nobels fredspris och presidentposten i sitt hemland. För första gången skildras även andra mer okända sidor av Mandela, som mannen som älskade snabba bilar, kvinnor och boxning.

"18 år på Robben Island stoppade inte en av världens frihetskämpar"


Omdöme:
Det har varit många filmer, TV-program och dokumentärer som har handlat om Nelson Mandelas liv. Det finns dessutom en stor mängd böcker, biografier och intervjuer att läsa och titta på, som berättar om hans tro på frihet och politik.

Justin Chadwicks film baseras på Nelson Mandelas bok med samma namn, och är lite av en historielektion, även om en del av det är fiction. Vi följer Nelson Mandela genom flera episoder av hans liv, från 40-talet och framåt. En stor del av filmen utspelar sig på Robben Island, där Mandela satt i 18 år av sina totalt 27 år i fängelse. Under tiden skildras de många grymheter som sydafrikas svarta befolkning utsattes för, innanför och utanför fängelsemurarna. Efter Mandelas frigivning 1990 fortsätter kampen mot orättvisorna och våldet och han blir till slut vald till president, och sitter på den posten mellan 1994 och 1999.

Skådespelarna är inte direkt några nybörjare och spelar mycket bra mot varandra. Idris Elba (Thor, Prometheus, Pacific Rim) gör en fantastisk tolkning av Nelson Mandela. Från de "unga" åren fram till slutet spelar han riktigt bra. Naomie Harris (Pirates of the carrabiean, Skyfall) spelar Winnie Mandela och även hon gör sin roll bra. Förutom dem är det mängder av skådespeare och statister som lyfter hela filmen.

Extramaterialet är intressant och innehåller bakom-kulisserna-material med god kvalitet.

Jag tycker att det var en mycket bra film på alla sätt.

Bildformat: 1080p widescreen 2.35:1

Detta är en mycket vacker film att titta på. Den är snyggt filmad och varma färger ger den en mycket fin känsla, trots dess ämne. Landskapen är vackra och här visas med varje detalj kristallklart, från varje grässtrå till varje sten på bergen. Detaljerna är mycket vassa och levande, med väldefinierade närbilder av skådespelarens ansikten som visar varje ärr, droppe blod, och sminkfläck mycket fint.

De större bilderna är lika skarp och detaljerad och ger filmen en hel del djup. Färgerna är mycket väl mättade. Hudtonerna är naturliga och de svarta nivåerna är djupa och gör att kontraster syns bra även i mörkare scener.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Ljudspåret håller mycket hög kvalitet. Dialogen är alltid kristallklar och lätt att förstå, även med deras vackra accenter. Det är alltid perfekt balanserat i centerkanalen. Ljudeffekter och de omgivande bullren är robusta och fylliga i scener med stora folksamlingar, till exempel när Mandela ger tal framför hundratals människor eller bland de många människor som sitter av sin tid i fängelse. Soundtracket är väl sammansatt och avslutas, till eftertexterna med U2 och Ordinary love.

Extramaterial:
Trailers, Music & Mix, Production Design, Costume & Prosthetics, Blue Bolt

Aktuella priser för Mandela - Vägen till frihet

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-05-30  
CDON.COMMandela - Vägen till frihetMandela - Vägen till frihet hos CDON.COM59krFraktinfo
WEBHALLEN.comMandela - Vägen till frihet (2014) Mandela - Vägen till frihet (2014)  hos WEBHALLEN.com159krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent M. Stedt, betyget 83  av 100.

Mandela - Vägen till frihet


Mandela - Vägen till frihet blu-ray cover

Filmbolag: Scanbox
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2014-05-28
Antal skivor: 1
Speltid: 143
Bild: 1080p widescreen 2.35:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Trailers, Music & Mix, Production Design, Costume & Prosthetics, Blue Bolt

Skådespelare: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto med flera

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
70%
Totalt:
83%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser