Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Känn ingen sorg

Känn ingen sorg

Underbar!

En filmrecension av S. Gustavsson , publicerad

En film som baseras enbart på låttexter kan ju tyckas märkligt, men när regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein har Håkan Hellströms texter som underlag framstår detta som den mesta geniala idén på bra länge.

Baksidestext:
I KÄNN INGEN SORG får vi följa med till Håkan Hellströms magiska värld. I ett färgsprakande Göteborg lär vi känna Pål och hans vänner Lena, Eva och Johnny, vilkas liv kommit fram till stunden då det inte längre finns någon väg tillbaka. Istället väntar ett känsloladdat sommaräventyr kantat av kärlek, vänskap, svek och fantastisk musik.

Påls största dröm är att hålla på med musik. Det vet barndomsvännerna Lena och Johnny, det vet också farfar Rolle även om han helst av allt skulle se att Pål skaffade sig ett redigt jobb. När Prinsessan Eva dyker upp som en virvelvind i sommarnatten och fångar Påls uppmärksamhet upptäcker hon att hon delar hans dröm. Problemet är att det enda som står mellan Pål och drömmen är hans egna tvångstankar som gång efter en annan får honom att spåra ur precis när som mest står på spel.

"det är som att älska hundar typ, över allt annat, men så fort man ska krama en hund så blir man så jävla allergisk så att man inte kan andas"


Omdöme:
För oss som hela tiden haft ett gott öga till Håkan Hellström och hans alster så var i alla fall mina förväntningar på den här filmen höga, men just därför vågade jag inte heller hoppas på för mycket. Det är svårt att i en recension få fram exakt den känslan som man själv har när eftertexten rullar, men här finns egentligen bara ett passande ord; Underbar!

Filmen bygger på Håkan Hellströms musik och texter, och handlar egentligen inte om honom själv som person, även om det är svårt att inte leta efter vissa likheter mellan honom och huvudkaraktären Pål. Men med den stora bredd Hellström har vad det gäller texter och dess karaktärer så kändes det även som en självklarhet att få träffa både Lena, Johnny med amfetaminet och Prinsessan Eva i nylackerade skor i den här härliga sommarvarma filmen. Och även om filmens handling räcker gott och väl, så blev det verkligen som grädden på moset att toppa med dessa fantastiska låtar i bakgrunden, och jag tror även att de som inte är så bevandrade i Hellströms alster kan hålla med i den frågan.

Huvudkaraktären Pål spelas av Adam Lundgren, som vi tidigare sett i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, och även om hans medspelare också hjälper till att framhäva den fantastiska känslan i filmen så vill jag ändå ge en guldstjärna till Lundgren. Man blir lite småkär i Pål och hans fumlighet och osmidighet, och man vill verkligen dra ur sången och musiken ur honom, men när han jämför sina tvångstankar med att vara allergisk; ”det är som att älska hundar typ, över allt annat, men så fort man ska krama en hund så blir man så jävla allergisk så att man inte kan andas”, förstår man ändå hur mycket han brottas med sina egna tankar.

Förutom fantastisk musik bjuds vi på vänskap, kärlek, äventyr, svek och en försvunnen katt. Det pendlar mellan allvar och humor och jag fäller flera tårar, både av glädje och av sorg. Som sagt, jag vill påstå att filmen är Underbar!

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

Känn ingen sorg är en av alltför få svenska filmer som fått en riktigt bra produktion vad gäller bild och ljud då filmen både låter och ser ut som den storfilm den faktiskt är. Detaljrikedomen är hög och det mesta levereras med glasklar skärpa vilket inte minst gör sig påmint när kameran går tätt inpå Tomas von Brömssens fårade anlete. Färgerna är varma och klara och skänker en härlig lyster till hela produktionen. Svärtan tenderar ibland att anta en lite för gråaktig nyans och det är i stort sett den enda anmärkning jag kan finna.

Ljudspår: Svenska (DTS 5.1 HD MA)

I en film där musik inte bara figurerar som bakgrundsmusik utan där den snarare bör ses som en av filmens viktigaste karaktärer ställs såklart höga krav på ljudbilden och Känn ingen sorg lever upp till allt. Dialogen är prioriterad i mixen både när den talas och när den sjungs. Surrounden kommer kanske mest till sin rätt i de fall då musiken figurerar som bakgrundsmusik men också vid de flertal tillfällen då man ser musiken spelas live eller när filmen antar musikalskepnaden som i den vackra Nu kan du få mig så lätt eller För sent för Edelweiss. Ja produktionen är nästan, men bara nästan lika perfekt som filmen.

Extramaterial:


Aktuella priser för Känn ingen sorg

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMKänn ingen sorgKänn ingen sorg hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent S. Gustavsson, betyget 79  av 100.

Känn ingen sorg


Känn ingen sorg blu-ray cover

Filmbolag: SF
Genre: Dramakomedi
Region: B
Releasedatum: 2013-11-20
Antal skivor: 1
Speltid: 120
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Svenska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Adam Lundgren, Disa Östrand, Jonathan Andersson, Josefin Neldén, Tomas von Brömssen, Marie Richardson, Reine Brynolfsson

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
79%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser