Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Jurassic Park 3D

Jurassic Park 3D

Äventyrsfilm nummer 1 nu i 3D

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Förra året firade Jurassic Park tjugoårsjubileum och många kunde med mig konstatera att filmen som redan gått till historien som den definitiva äventyrsfilmen inte haft några större problem att klara tidens tand. När den då dök upp på blu-ray såg den bättre ut än någonsin förut men det var framförallt ljudbilden som fick fantasterna att gå igång på alla cylindrar då den mäktiga filmen fått ett ljudspår som överträffade det mesta. Nu är det så dags för Jurassic Park att ta ytterligare ett steg i utvecklingen när den tillsammans med det mäktiga ljudspåret begåvas med en snygg 3D-konvertering som låter oss ta del av ännu en dimension av Steven Spielbergs mästerverk.

Baksidestext:
Upplev Steven Spielbergs fartfyllda actionäventyr och en av filmhistoriens största succéer, Jurassic Park, nu i 3D! 65 miljoner år efter dinosauriernas tid bjuder denna episka film på ren filmmagi med Oscar®-belönade och hyllade specialeffekter och nyskapande filmteknik.

Jurassic Park tar dig med till en makalös nöjespark på en avlägsen ö befolkad av levande dinosaurier och fem personers kamp för att överleva bland de förhistoriska rovdjuren. Följ huvudrollsinnehavarna Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum och Richard Attenborough på ett hisnande äventyr som du aldrig får nog av.

"fortfarande väldigt underhållande, spännande och inte minst jäkligt vacker"


Omdöme:
Steven Spielbergs Jurassic Park är och förblir den där äventyrsfilmen som alla bara måste ha sett och det är en utveckling jag tror kommer stå sig en lång tid framöver. Min kära kollega berättade i sin recension av 2D utgåvan om hur han fortfarande minns sitt biobesök som 13 årig parvel och på samma sätt minns jag hur jag som liten parvel smygtittade på filmen med en kompis för att sedan exalterat och i detalj berätta för våra klasskompisar om mannen som blev uppäten på toaletten. När man återser filmen såhär flera år senare finns samma fascination kvar och även om den till viss del är nostalgisk så upptäcker man hela tiden andra storheter med filmen som gör den till en fantastisk filmupplevelse än idag.

Skådespelarnas insatser är oförglömliga och det är befriande att se hur man i en storproduktion som denna ändå inte tog allt på för stort allvar. Jag som ständigt blir irriterad på barnskådespelares begränsade resurser måste säga att jag inte har något att klaga på här heller för trots att barnen i filmen spelar över då och då så känns det ganska naturligt i en film där även de vuxna kan få för sig att spela över med värdigheten i behåll.

Trots att många år har förflutit sedan Jurassic Park tog världen med storm är den fortfarande väldigt underhållande, spännande och inte minst jäkligt vacker. Miljöerna är sagolikt vackra och fungerar bra i kombination med de majestätiska dinosaurierna som ser väldigt bra ut trots dåtidens begränsade möjligheter till specialeffekter.

Uppföljarna som kom var helt OK även om de aldrig riktigt kom i närheten av denna styrkedemonstration i filmskapande. Det ska helt klart bli spännande att se vad man kan få till i kommande Jurassic World för även om den omöjligt kommer slå Jurassic Park på fingrarna så borde dagens specialeffekter och väl tilltagna budgetar kunna leverera en ännu större skönhet. Eller?

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

Denna utgåva av Jurassic Park innehåller både den lite drygt ett år gamla 2D versionen av filmen på en separat skiva samt en ny 3D version av klassikern. Glädjande nog kan man ganska snabbt konstatera att 3D versionen faktiskt är snäppet vassare än 2D vilket inte brukar vara fallet med äldre filmer som konverteras till 3D. Storheten med att just denna film fått en fin 3D konvertering är såklart alla de mäktiga och trots ett antal år på nacken snyggt gjorda dinosaurierna. Scenen där tyrannosaurus rex jagar den lilla bilen med Jeff Goldblum vänd mot odjuret är obetalbart intensiv och ett exempel på en scen som verkligen tjänar på 3D. I övrigt drar 3D effekterna sitt strå till stacken när det kommer till att förgylla de fina landskap som Spielberg med mannar byggde upp. Allting får verkligen ytterligare en dimension när bilden får större djup och man har gjort ett hästjobb med att få till alla olika inslag i önskvärt förhållande till åskådaren och till bakgrunderna. Det som håller 3D konversionen från toppbetyg är att det ibland blir lite väl publikfriande och uppenbart när något skjuter ut lite för mycket ur bild vilket sabbar enhetligheten och känslan i en annars riktigt fin konvertering.

Ljudspår: Engelska (DTS 7.1 HD MA)

Ljudbilden som bjuds är densamma och mycket tillfredsställande ljudbild i 7.1 som vi fick med föregående release av filmen. Då beskrev vi det som det bästa vi hört på blu-ray och det stämmer i mångt och mycket än idag även fast andra produktioner också börjat nå upp till dessa nivåer. Dialogen är ständigt klar och tydlig i fokus trots all aktivitet i övriga högtalare men höjderna uppnås såklart när de vrålande dinosaurierna fyller upp vardagsrummet från alla tänkbara vinklar och vrår. Precis som då får vi fortsatt ståpäls när T-rex närmar sig och ringar uppstår i vattenglaset samtidigt som det vibrerar olycksbådande i vardagsrummets vitrinskåp.

Extramaterial:
The World of Jurassic Park 3D, Return to Jurassic Park, Behind the Scenes, And Much More!

Aktuella priser för Jurassic Park 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seJurassic Park 3D (3D Blu-ray + Blu-ray)Jurassic Park 3D (3D Blu-ray + Blu-ray) hos Discshop.se99krFraktinfo
Discshop.seJurassic Park 3D (3D Blu-ray + Blu-ray)Jurassic Park 3D (3D Blu-ray + Blu-ray) hos Discshop.se99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 92  av 100.

Jurassic Park 3D


Jurassic Park 3D blu-ray cover

Filmbolag: Universal
Genre: Äventyr, Sci-Fi
Region: B
Releasedatum: 2013-12-16
Antal skivor: 2
Speltid: 127
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA)
Extramaterial: The World of Jurassic Park 3D, Return to Jurassic Park, Behind the Scenes, And Much More!

Skådespelare: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Joseph Mazzello, Joseph Mazzello, Bob Peck

Omdöme

Filmen:
100%
3D:
80%
Bilden:
70%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
90%
Totalt:
92%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser