Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Jönssonligan - Den perfekta stöten

Jönssonligan - Den perfekta stöten

Snabba cash möter Jönssonligan - och ljuv musik uppstår

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

En galen idé, ett oväntat val, men succé med en lysande plan. Att Jönssonligan skulle rebootas var den största överraskningen på år och dar inom svensk film, inte för att reboots är särskilt ovanligt, utan för att Jönssonligan var så djupt begraven nederst i projektplanerna en franchise kan vara efter utförsbacken som inleddes med Gösta Ekmans tack men nej tack efter fem filmer.

Baksidestext:
Charles-Ingvar Jönsson har en plan. Men hjälp av den charmerande bedragaren Vanheden, rutinerade sprängexperten Harry och fingerfärdiga låsspecialisten Rocky samlar han den ultimata ligan för att göra den perfekta stöten.

"Manuset är riktigt bra, väl genomtänkt och smart upprättat både som en klassisk Jönssonligan och något helt nytt, fräscht och underhållande"


Omdöme:
När Tre vänner annonserade att de tänkte reboota Jönssonligan efter succéerna med Snabba cash var det många som förundrat höjde ögonbrynen. Jönssonligan-franchisen var sedan länge död och begraven efter bottennapp på bottennapp sedan Gösta Ekman hoppat av och en serie "lilla Jönssonligan" som bara roade de små. De tidigare filmernas charm låg mycket i humorn och att de tilltalade hela familjen, men så här i efterhand är det bitvis svårt att förstå vilket fenomen de var eftersom tidens gång inte har varit alltför snäll mot dem, men så är det å andra sidan med mycket av det som producerades i svensk filmväg på 80-talet.

Så, in kommer produktionsbolaget tre vänner och ska Snabba Cash-ifiera det hela. Omöjligt sades det, och en del kritiker håller fast vid det, men personligen tycker jag att man hittat en närmast perfekt ton i filmen, en bra balans mellan den nya mörkare Jönssonliganvärlden som målas upp och gamla tidens mer humoristiska inslag. Manuset är riktigt bra, väl genomtänkt och smart upprättat både som en klassisk Jönssonligan och något helt nytt, fräscht och underhållande. En del reboots misslyckas genom att förändra alldeles för mycket och andra genom att vara allt för trogna originalet. Här har man gjort många och stora förändringar, och skickar mest små kortpassningar till källmaterialet, men det fungerar utmärkt.

Rollbesättningen är aningens ojämn, men på det stora hela är det här ett gäng man gärna följer framöver, och allt talar väl för att så också kommer ske, filmbolaget har rättigheterna till ett gäng ytterligare filmer och med en så här god start har det initiala frågetecknet rätats ut till ett rejält utropstecken och en spänd förväntan på hur de tänker ta det här vidare och om de kan hålla balansgången lika bra även fortsättningsvis.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

Det förekommer lite videobrus, men överlag håller Jönssonligan - Den perfekta stöten en riktigt hög standard vad gäller svensk blu-ray. Färgpaletten är något dämpad, men det finns scener med höga doser färgklickar som bryter av snyggt. Detaljrikedomen och skärpan är god om än inte fantastisk vilket dels beror på nämnda videbrus men också lite mindre stabila tagningar i källmaterialet. Svärtan är genomgående god och på det stora hela än väl godkänd transfer. Synd att man använder "skak-kamerateknik" lite väl mycket ibland bara, finns risk för illamående om man hakar upp sig på det.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Liksom bildkvaliteten håller filmens ljudspår en genomgående hög klass och ljudbilden är både dynamiskt och effektfull. Dialogen presenteras tydligt och klart och har tillsammans med övriga ljudeffekter en god riktningsverkan och en välbalanserad närhet i mixen.

Extramaterial:


Aktuella priser för Jönssonligan - Den perfekta stöten

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMJönssonligan - Den perfekta stötenJönssonligan - Den perfekta stöten hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 73  av 100.

Jönssonligan - Den perfekta stöten


Jönssonligan - Den perfekta stöten blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Action
Region: B
Releasedatum: 2015-05-25
Antal skivor: 1
Speltid: 91
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Skådespelare: Simon J. Berger, Alexander Karim, Torkel Petersson, Susanne Thorson

Omdöme

Filmen:
85%
Bilden:
75%
Ljudet:
75%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
73%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser