Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

I Spit on Your Grave 2

I Spit on Your Grave 2

Råare och mer brutal men knappast bättre

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Den numera klassiska Rape & Revengefilmen Day of the Woman eller I Spit on Your Grave från 1978 fick 2010 en remake som rent stämningsmässigt hade svårt att mäta sig med sin förlaga men samtidigt gick ett steg längre i den långa och visuellt obehagliga våldtäkt som skildrades. Regissör Steven R. Monroe dyker nu upp med en uppföljare till sin remake som bortsett från genren inte har mycket gemensamt med sin föregångare.

Baksidestext:
Jessica har flyttat till New York, där hon försöker försörja sig som modell. Men när en fotosesssion slutar med att hon, våldtagen och torterad, vaknar levande begravd i ett främmande land får modelldrömmarna ett abrubt slut. Nu handlar allt om hämnd. Och den kommer att bli brutal.

"filmen hade tjänat på att inte försöka överträffa föregångarens vidrigheter för nu blir det många gånger lite för mycket"


Omdöme:
När jag recenserade remaken av I Spit on Your Grave såg jag det som ett problem att få ihop den första akten där en kvinna blev brutalt våldtagen av en samling lantisar med den andra akten där samma kvinna utkrävde sin hämnd. Jag ansåg att filmen tappade sin nerv då vi till en början fick följa den utsatta kvinnan medan man mot slutet istället fick följa lantisarna på väg mot deras grymma öden. I denna uppföljare har man valt att gå den andra vägen och låter den utsatta kvinnan stå i fokus hela tiden vilket är ett grepp jag tycker bättre om då det ger oss mer känsla för kvinnans agerande och utveckling. Tyvärr är det bara just det valet som filmmakarna lyckas med i denna uppföljare då manus, dess presentation och skådespelarnas insatser knappast är något att hurra över.

Då föregångarens story inte kändes alltför otrolig, även om den var ytterst brutal, så känns denna uppföljare väldigt krystad i sitt upplägg och i sina försök att dra allting till sin spets. Situationen som leder till att huvudpersonen kommer i kontakt med våldtäktsmännen känns inte naturlig och att hon efter våldtäkten vaknar upp i ett helt annat land är uppenbart bara ett grepp för att dra ut på hennes plåga. I det främmande landet, Bulgarien, får kvinnan förutom upprepade våldtäkter också utstå ganska plågsam tortyr vilket även det känns som ett krystat sätt att överträffa det obehag som första filmen skänkte oss, som att en utdragen våldtäkt på film inte vore nog. Jag tror att filmen hade tjänat på att inte försöka överträffa föregångarens vidrigheter för nu blir det många gånger lite för mycket.

När kvinnan genomför sin hämnd får vi följa allt ur hennes perspektiv och det är som sagt bra då vi på så vis verkligen ser vilket brutalt monster förövarna skapade. Hennes hämndaktioner står i paritet till det hon själv har blivit utsatt för och för att göra detta ännu mer tydligt citerar hon ofta den aktuella gärningsmannen innan hon berövar honom livet. Tyvärr är skådespelarnas insatser inte sällan ganska så usla och karaktärerna ganska endimensionella vilket märks i förövarnas agerande när kvinnan utkräver sin hämnd men kanske framförallt i kvinnan, Jessicas, agerande.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

I Spit On Your Grave har av förklarliga skäl en ganska dunkel presentation då stora delar av filmen utspelar sig antingen i den jordiga källaren där Jessica får utstå allehanda hemskheter eller i kloaken där Jessica kämpar för sin överlevnad. Transfern i sig är dock inte lika murken som miljöerna den återger. De färggranna partierna bjuder på välkommen värme i den annars ganska mörkgråa filmen vilket inte minst visar sig i den kyrka Jessica besöker i Bulgarien. Detaljrikedomen är för det mesta god bortsett från i några mörka partier där ett visst brus dödar skärpan.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Filmen är i sig ganska tystlåten så till vida att vi inte får särskilt mycket stämningsmusik men för den sakens skull är ljudspåret inte anspråkslöst. Dialogen är väldefinierad i högtalarna och vi bjuds många isande skrik av både hat och smärta som skär genom ljudlandskapet på ett tillfredsställande sätt. Surrounden är mest aktiv i scener med musik, exempelvis inne på en nattklubb då hela anläggningen får spänna sina muskler. Med ljudspåret lyckas man fånga filmens känsla och då det inte heller bjuder några nämnvärda problem är det just vad man kan begära.

Extramaterial:


Aktuella priser för I Spit on Your Grave 2

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seI spit on your grave 2 I spit on your grave 2  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seI spit on your grave 2 I spit on your grave 2  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMI Spit on Your Grave 2I Spit on Your Grave 2 hos CDON.COM59krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 54  av 100.

I Spit on Your Grave 2


I Spit on Your Grave 2 blu-ray cover

Filmbolag: Atlantic
Genre: Skräck
Region: B
Releasedatum: 2013-11-20
Antal skivor: 1
Speltid: 106
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Jemma Dallender, Joe Absolom, Yavor Baharov, Aleksandar Aleksiev, Mary Stockley, Michael Dixon

Omdöme

Filmen:
40%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
54%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser