Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Human Planet – Människans planet

Human Planet – Människans planet

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Human Planet – Människans planet är en brittiskt dokumentärserie i åtta delar. Den är producerad av BBC tillsammans med Discovery och handlar om människan och människans förmåga att anpassa sig till livet i varje miljö på jorden – hur hård den än är.

Serien spänner av åtta avsnitt, varav sju handlar om för oss främmande livsmiljöer, medan det åttonde om hur man kan leva i en storstad och ändå klara sig.

Avsnitt 1: Ett liv i havet
Första avsnittet behandlar människor som överlever tack vare havet. Vissa genom att leva hela sina liv på husbåtar och andra som riskerar sina liv genom att dyka ned till hisnande djup utan tillräckligt bra dykarutrustning. Kanske seriens mest upprörande avsnitt samtidigt som det är det mest trollbindande.

Avsnitt 2: Ett liv i brännande hetta
I det andra avsnittet beskrivs hur tufft livet i öknen är, och hur en sådan sak som vatten för dagen kan resultera i veckolånga strapatser.

Avsnitt 3: Ett liv i strängaste köld
Vintern förra året var en av de strängaste på länge i Sverige, men trots att vi låg under ett snötäcke i fem månader och tvåsiffriga minusgrader nästan varje dag kommer vi inte i närheten av hur vissa folkslag lever. Inuiterna i norra Kanada, Alaska och Grönland lever under strängare förhållanden än så i princip året om, men de måste vara beredda på att freda sig mot isbjörnar…

Avsnitt 4: Ett liv i tropiska skogar
Jungelavsnittet är inget för äckelmagade. Eller spindelfobiker. Barnen i de delar av Venezuela som den här dokumentären täcker är helt beroende av regnskogen för att överleva. I brist på Dumle och Gott & Blandat har de här barnen en helt egen favorit, tarantlar. Fågelspindlar rostade över öppen eld. Får det att krypa i hela kroppen, samtidigt som avsnittet i övrigt kanske är det snyggaste i serien.

Avsnitt 5: Ett liv i tunn luft
Ett avsnitt om ”bergsfolk” behöver inte vara mer komplicerat än ett besök i de schweiziska alperna där myndigheterna bekämpar laviner genom att trigga dem med dynamit, men vi får även besöka mer tragiska omständigheter där gruvarbetare spenderar hela dagar i svavelgruvor och sliter sönder sina lungor för att ha råd med bröd för dagen.

Avsnitt 6: Ett liv i gräset
Livet på jordens stäpper och savanner handlar i stor utsträckning om arbete, frihet och framför allt boskapsskötsel. Ett lite ojämnt avsnitt med en del höjdpuntker som till exempel när vi får följa med de afrikanska bushmännen på jakt.

Avsnitt 7: Ett liv vid strömmande vatten
I det sjunde avsnittet får vi för första gången en liten touch av det moderna samhället då vi stiftar bekantskap med isbrytare i den kanadensiska huvudtaden Ottawa, som spenderar sina dagar med att hålla floden isfri. Bland de övriga historierna fastnar det samburiska folkets jakt på vatten under uttorkade floder i Kenya med hjälp av elefanter kvar på näthinnan.

Avsnitt 8: Ett liv i storstadsdjungeln
Som en sorts motpol till att man suttit och fascinerats över hur vi som art kan anpassa oss till alla tänkbara miljöer avslutas serien med konsten att överleva i en storstad. Att apor i Indien plågar handlarna genom att stjäla deras varor har man kanske sett lite av förut, men desto mer okände är kanske de män och kvinnor som nattetid rensar Manhattan på råttor…

Human Planet – Människans planet

"BBC har gjort det igen"


2007 meddelade BBC sina planer på en dokumentärserie om människans förmåga att överleva i alla miljöer, och under tre år spelades över 70 berättelser in från några av jordens mest svårtillgängliga områden i ca 40 länder. Varje avsnitt av serien fokuserar på olika bebodda miljöer, så som öknen, djungeln, arktiska områden, savannen, floder, berg, hav och städer.

Temat för dokumentären är den hopplöst komplicerade varelsen människan, och åtta timslånga avsnitt är så klart inte nog för att visa upp alla nyanser av hur vi människor lever, men BBC:s försök har ändock resulterat i något mycket, mycket vackert.

Som uppföljare till Planet Earth, Blue Planet och Life är förväntningarna kolossalt högt stälda, men ändå infrias de lekande lätt. Inspelningsteamet har rest jorden runt från omöjliga villkor i de arktiska områdena, till lika hopplösa förhållanden i de mest otillgängliga delarna av de varmaste öknarna och ändå hittat männsikor där som lever sina liv på helt olika vilkor och efter helt olika förutsättningar.

Human Planet – Människans planet

Bildmässigt kommer vissa av oss bli lite upprörda över att varenda avsnitt är i 1080i och inte i 1080p, men i det här fallet kan jag nog tycka att det är en ganska liten förlust. Kontentan är hur som helst att det inte riktigt är fråga om referenskvalitet då bilden inte är riktigt lika skarp som den hade varit i 1080p, men det ser ändå väldigt bra ut, precis som vi har kommit att förvänta oss av dessa BBC-dokumentärer. Det man kan anmärka på är kanske att detaljrikedomen inte når upp i Planet Earth-klass (som förvisso var något i hästväg).

Ljudspåret är riktigt välmixat med smart utplacerade musikstycken (om än i mitt tycke lite väl anspelande på våra känslor ibland), men framförallt överrumplande ljudeffekter av och till som sätter fart på ljudanläggningen. Berättarrösten (på engelska John Hurt och på svenska Henrik Ekman) är placerad i centerhögtalaren och den ligger alltid väl hörbar över allt annat. Mycket bra utfört, även om John Hurt inte är någon Sir David Attenborough.

Human Planet – Människans planet

Inget extramaterial, vilket är synd då det hade varit intressant att följa produktionen bakom ett sådant här massivt projekt.

* * *

Sammanfattningsvis kan man bara kort konstatera att BBC har gjort det igen. Det här är en fantastisk dokumentärserie som dessutom gör sig kalasbra på blu-ray och det borde vara krav på att ha den här serien i blu-rayhyllan!

Aktuella priser för Human Planet – Människans planet

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 82  av 100.

Human Planet – Människans planet


Human Planet – Människans planet blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
100%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
82%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser