Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Hugo 3D

Hugo 3D

Anledningen till att införskaffa en 3DTV

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Lagom till blu-rayutgåvan har man slopat tillägget Cabret efter Hugo i filmes svenska titel, och det kunde vi nog klarat oss utan från början då Hugo Cabret inte låter särskilt lockande. För en del gör kanske inte Hugo 3D det heller, men det här kan mycket väl vara den första filmen där 3D-effekterna tillför något som annars hade saknats.

Hugo utspelar sig i Paris på tidigt 30-tal, och titelrollen själv, Hugo Cabret (Asa Butterfield) är en 12-årig pojke som nyligen förlorat sin far och därmed blivit helt föräldralös. Han bor mellan väggarna i Paris tågstation där han tar hand om stationens klockor och stjäl mat för att överleva. Allt han har kvar efter sin far är en trasig autonom, en sorts robotaktig maskin som ska kunna skriva med en penna om den fungerat.

Hugo är säker på att det som autonomen kommer skriva - om han kan laga den - är ett meddelande från hans filmälskande far.

Den unge pojken Hugo har skickligt lärt sig undvika stationsinspektören Gustave (Sacha Baron Cochen), men han har inte räknat med att den gamle ägaren till den leksaksaffär där han stulit delar till autonomen skulle kunna upptäcka honom i akten. Ägaren Papa Georges (Ben Kingsley) har dock lagt märke till att någon stjäl från honom och lyckas greppa tag i Hugo under en av dennes stöldräder och konfiskerar hans anteckningsbok som innehåller detaljerade ritningar av autonomen och meddelar att han tänker bränna upp den.

I sina försök att få tillbaka den träffar Hugo på en föräldralös flicka, Isabelle (Chloë Grace Moretz), som är i hans egen ålder och som har Papa Georges som sin gudfar. Hon avslöjar att antecningsboken inte är förstörd, och försöker hjälpa Hugo få tillbaka den. Papa Georges ger till slut med sig, men först måste Hugo jobba av sin skuld i leksaksaffären.

Hugo 3D

"I och med Hugo kan vi utan problem utnämna en ny utmanare till tronen som den hittills bästa 3D-filmen"


Det finns en tvist i berättelsen om Hugo som är så stor att det inte vore riktigt fair att avslöja den i en recension, så mitt råd är att man genast bör införskaffa Hugo på blu-ray så snart som möjligt för att få reda på den istället. Det är värt det.

Oscarsstatyetterna vällde in över Hugo på den senaste galan, och tillsammans med The Artist blev den årets största vinnare (fem statyetter vardera), men där The Artist kammade hem några av de absolut tyngsta priserna - däribland bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll - och dessutom bästa filmmusik och bästa kostym, fick Hugo nöja sig med de mer tekniska priserna; bästa foto, bästa scenografi, bästa specialeffekter, bästa ljudredigering och bästa ljud.

Det råder ingen tvekan om att The Artist och Hugo var två av 2011 års bästa filmer, men fördelningen ovan antyder att Hugo inte är mycket mer än en sprakande föreställning av imponerande ljud och bild, och det är förvisso sant att den är en spetakulär visuell upplevelse ackompanjerad av ett ljud utöver det vanliga - men Hugo är betydligt mer än så och hade verkligen kunnat sno åt sig någon av The Artists lite mer förnäma vinster.

Martin Scorseses Hugo är en kärleksförklaring till den tidiga filmkonsten (vilket är lite paradoxalt med tanke på att The Artist är en hyllning till den lite ännu tidigare stumfilmen), och historien om den föräldralösa Hugo är egentligen sekundär till den om den bortglömde filmmakaren...

Sacha Baron Cohen överraskar alla som trott att han bara är en buskiskaraktär i olika tappningar (Ali G, Borat, Brüno och snart som diktatorn Aladeen) genom att stå för en fantasktisk insats som tågstationsinspektören Gustave och tillsammans med Ben Kingsley utgör han en bärande vägg i Scorseses mästerverk. Utan de två är det tveksamt om filmen rönt lika stora framgångar.

Hugo 3D

I och med Hugo kan vi utan problem utnämna en ny utmanare till tronen som den hittills bästa 3D-filmen, och frågan är om den faktiskt inte är den absolut bästa hittills. Den har filmats i Native 3D och det känns som att alla scener satts upp med 3D:n i åtanke, vilket ger oss en transfer som är fullständigt lysande, med ett 3D-renderat djup in i bilden, så väl som ut mot åskådaren. Det finns många som inte begriper sig på nyttan med 3D, och till dessa kan jag bara skicka en vädjan om att se Hugo som den var tänkt att ses. Det borde räta ut alla frågetecken.

Hugo är ett ypperligt exempel på hur en film kan sättas upp rent visuellt om man tänkt på 3D från första början, då varje scen har något objekt eller del av omgivningen den absoluta förgrunden, bortersta bakgrunden och alla steg däremellan, vilket på ett hittills oöverträffat sätt placerar beskådaren mitt i filmens visuella centrum, mitt bland tickande kugghjul inuti klocktornet och folk på perrongen. Snyggt är bara förnamnet, och jag kan inte understryka nog att 3D-teknikens alla belackare bör göra en avstickare från sina principer och kolla upp Hugo i 3D. Den här filmen förvandlar 3D från en huvudvärksframkallande plojgrej till en Oscarsbelönad konstform som kommer få stå som referens för 3D-formatet framöver.

Rent bildmässigt är Hugo också helt fantastisk (både i 3D- och 2D-utförande), och det är inte ett dugg förvånande att tre av Hugos Oscarsstatyetter vanns för cinematography, art direction, och visual effects. Transfern kommer i ett felfritt 1080p/AVC MPEG-4-utförande som är förbluffande vacker, från enastånde exteriöra miljöer där Paris ses från ovan, till extrema närbilder på klocktavlan, och med sprakande färger i en färgpalett som är utom denna värld. Trots en närmast total avsaknad av filmgryn, som ofta tenderar att ge ett artificiellt utseende, är Hugo varm och behaglig att se på, även i scener där datoranimeringen står för merparten av innehållet.

Bilden är klar, detaljrikedomen fulländad, i ljusa så väl som i skuggiga scener, och varje detalj, varje närbild är både knivskarp och full av liv på samma gång. Svärtan är perfekt, djup och mörk, och hudtonerna är (om än inte helt perfekta) realistiska mitt bland allt färgspektakel och CGI. Höjdpunkterna rent visuellt är framförallt miljöbilderna över Paris och den snabba kameraföringen rakt igenom stationen i filmens inledning, detta är 2012 års visuella höjdpunkt hittills på blu-ray (både i 2D och 3D).

Ljudspåret kommer i ett imponerande dts-HD Master Audio 7.1-utförande som på ett enastående sätt kompletterar filmens häpnadsväckande visuella intryck, med väl vald musik och med en ljudbild, som likt 3D-effekterna, placerar TV-soffan mitt i händelsernas centrum. När kameran sveper in på stationen och hundratals människor svischar förbi, hörs i princip var och en av dem passera förbi på båda sidor i ljudanläggningen på ett sjukt imponerande sätt. Mästerligt utfört och ett perfekt sätt att använda moderna ljudanläggningars kapacitet på.

Surroundet jobabr för fullt hela tiden och det är sällan en helt tyst omgivning man har omkring sig och om man hade haft koncentrationen fokuserad enbart på ljudet hade man kunnat urskilja både det ena och det andra, men allt som oftast kräver det visuella fullt fokus, vilket gör ljudspåret till ett komplement mer än något annat. Dialogen är hela tid klar och tydlig, även om den ine hela tiden är frontbaserad, utan ibland riktas ut mot anläggningens olika högtalare. Basen håller en god nivå, men är även den enda detaljen i hela ljudbilden som inte riktigt är i paritet med med övriga element, och som förhindrar det där perfekta omdömet, även om det kanske inte hade varit helt motiverat med de djupaste bastonerna i en film av denna karaktär.

Hugo 3D

Extramaterialet består av en kortfattad (ca 20 minuter) featurette om filmens tillkomst som täcker upp de viktigaste ingredienserna, så som intervjuer med skådespelarna, lite om castingen och det svåra med att jobba i 3D. Lite för kort för att kunna gå in på djupet, och det blir därför ganska ytlig kunskap som sprids, en kort översikt om atutomatons (självgående maskiner) och en en skämtintervju med Cohan som är riktigt rolig (som det mesta den mannen tar sig för). Här finns också en intressant inblick i specialeffekternas fader, Méliès, och vilket inflytande han haft, tillsammans med en hel del arkivklipp från hans filmer och en inblick i hur tågkraschscenen spelades in. Hög klass på alla featurettes, men hade gärna sett ett kommentatorspår och lite av allt det bortklippta material som säkerligen ligger och skräppar på klippborden...

* * *

Hugo är en underbar film som lite missvisande ofta uppfattas som en barnfilm. Det är den inte, även om alla åldrar med stor sannolikhet kan få ut något av den. Bäst är det fantastiska fotot, de häpnadsväckande specialeffekterna och 3D-miljöerna, tillsammans med ett ljudspår utöver det vanliga.

Aktuella priser för Hugo 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMHugoHugo hos CDON.COM79krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 91  av 100.

Hugo 3D


Hugo 3D blu-ray cover

Filmbolag: Paramount
Genre: Drama, Barn & familj
Region: B
Releasedatum: 2012-07-18
Antal skivor: 1 ( + filmen på 2D blu-ray)
Speltid: 126 m
Bild: 1080p Widescreen 1.78
Ljud: Engelska (DTS 7.1 HD MA)
Extramaterial: Shoot the moon

Skådespelare: Shoot the moon: Making of, The cinemagician: Georges Melies, Big effects, small scale, The mechanical man at the heart of Hugo, Sasha Baron Cohen: Role of a lifetime

Omdöme

Filmen:
90%
3D:
100%
Bilden:
100%
Ljudet:
95%
Extramaterialet:
50%
Totalt:
91%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser