Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Homeland - Säsong 1

Homeland - Säsong 1

Vem är terrorist?

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

I samband med den förskräckliga händelsen som inträffade i USA 11/9 2001 gjorde dåvarande president George Bush kriget mot terrorismen till sin hjärtefråga. I samma stund fick amerikanarna liksom stora delar av världen en ny demon att frukta, terroristen som stärkt av media och politiker ständigt utgjorde ett hot och som kunde lura precis under våra näsor. Homeland är bara en av många Tv-serier och filmer som byggt sin story kring hotet om terrorismen, men det som gör den så jäkla bra är att den tvingar tittaren att fråga sig; Vem är egentligen terrorist?

Baksidestext:
Prisbelönta HOMELAND bjuder på fängslande rollfigurer, oväntade vändningar, nervkittlande spänning och dramatik.

Den lysande men labila CIA-agenten Carrie Mathison misstänker att en räddad amerikansk krigsfånge kanske inte är vad han utger sig för att vara. Är sergeant Nicholas Brody från marinkåren en krigshjälte... eller en sleeper-agent från Al-Qaida som planerar en terroristattack på amerikansk mark? Mathison litar på sina instinkter och är beredd att riskera allt för att avslöja sanningen - sitt anseende, sin karriär och sitt förstånd.

Säsong 1 är späckad med tvetydigheter och dolda ledtrådar och varje avsnitt erbjuder något nytt...så titta noga

"Bortsett från mästerliga skådespelarinsatser och fint skrivna karaktärer ligger Homelands storhet i det faktum att åskådaren ständigt hålls på sträckbänken och famlar i ovisshet"


Omdöme:
Homeland är en serie som på ytan inte lockade mig något nämnvärt då den till sitt yttre doftade väldigt mycket amerikansk patriotism vilket jag anser att vi har fått mer än nog av i amerikansk populärkultur, inte minst i krigsfilmer. När man väl ser på serien får man dock klart för sig att Homeland är olikt alla andra liknande serier så tillvida att den i sina parallella historier både beskriver den amerikanska sidans syn på terrorism såväl som motparten, terroristens, syn på saken. Det är en intensiv och spännande historia där vi som åskådare får ta del av större och större del av sanningen ju längre serien går samtidigt som min känsla är att vi aldrig blir helt kloka på vad som egentligen försegår.

Våra huvudpersoner är klockrent castade med Damien Lewis i rollen som krigsfången Nicholas Brody som återvänder hem till Amerika som hjälte. Våldsamt plågad av sina upplevelser i fångenskap får varken vi eller familjen han återvänder till grepp om hans personlighet och det han har varit med om vilket gör att man som åskådare ständigt känner sig splittrad inför hans karaktär. Hans motpart finner vi i Claire Danes som gör en makalöst bra roll som den bipolära CIA-agenten Carrie Mathison som på grund av sina egna upplevelser i Irak genast fattar misstankar om den hemkomna krigshjälten. Mathison är övertygad om att Brody blivit omvänd under sin tid i fångenskap och nu agerar på order av terroristerna men då hela Amerika står bakom krigshjälten är det få personer som ens orkar lyssna på hennes kontroversiella teorier.

Danes gör en makalöst bra prestation som den intensivt, hysteriska, flummiga och under stundom ytterst älskvärda Mathison och hon finner en perfekt motpart i kollegan och mentorn Saul Berenson som gestaltas lika bra av Mandy Patinkin. Relationen de båda emellan får mig osökt att tänka på den svenskdanska produktionen Bron då det finns en hel del likheter mellan Danes Mathison och Sofia Helins Saga Norén på samma sätt som Patinkins figurerar som ett lugnande bollplank likt Kim Bodnia i Bron.

Bortsett från mästerliga skådespelarinsatser och fint skrivna karaktärer ligger Homelands storhet i det faktum att åskådaren ständigt hålls på sträckbänken och famlar i ovisshet. Även om gåtorna nystas upp ju längre serien går i samma takt som det hela blir mer intensivt och spännande så är jag övertygad om att vi fortfarande inte har en aning om hur det hela ligger till. Jag hoppas verkligen att gåtorna kommer fortsätta hopa sig när jag ger mig in i säsong 2 för om det är så som det verkar vara mot slutet av säsong ett så har vi fått många av svaren och det känns som att de efterföljande säsongerna kommer ha svårt att leva upp till samma nivå av ovisshet och spänning.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

Homeland på blu-ray bjuder en kristallklar och vacker bildpresentation där god detaljrikedom i allt från omgivningar till närbilder sticker ut. Färgpaletten som används känns naturtrogen och varm vilket gäller både vardagen i Amerika och den stormiga tillvaron i Irak medan de primära färgerna poppar ut på ett tillfredsställande manér. Svärtan är lika problemfri som färgpaletten med fina avgränsade skuggspel. Det enda som håller Homeland från full pott är ytterst få inslag av brus som jag dock är ganska säker på går att härleda till källmaterialet.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Även om Homeland handlar om underrättelsetjänster och terrorism så är serien i grunden ett slags Drama som gränsar till Thriller vilket gör att dialogen är det som driver serien framåt. Dialogen är därför hela tiden i fokus och presenteras med den värme, pondus och intimitet som krävs beroende på aktuell scen. Inte en gång drunknar orden i omgivningarnas läten. Trots den dialogbaserade storyn bjuds vi på en hel del skottlossningar och explosioner, inte minst i tillbakablickarna från kriget och dessa inslag presenteras med samma tyngd och värdighet som dialogen. Surrounden får vara aktiv, främst när det kommer till att återge atmosfärerna men också när den återger seriens fantastiskt snygga soundtrack.

Extramaterial:
Deleted Scenes, WEEK TEN: Prologue to Season Two, Homeland Season One: Under Surveillance

Aktuella priser för Homeland - Säsong 1

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
CDON.COMHomeland - Säsong 1Homeland - Säsong 1 hos CDON.COM99krFraktinfo
WEBHALLEN.comHomeland - Säsong 1 Homeland - Säsong 1  hos WEBHALLEN.com325krFraktinfo
WEBHALLEN.comHomeland - Säsong 1 & 2 (2013) Homeland - Säsong 1 & 2 (2013)  hos WEBHALLEN.com549krFraktinfo
Discshop.seHomeland - Season 1-5 Box Homeland - Season 1-5 Box  hos Discshop.se1295krFraktinfo
Discshop.seHomeland - Season 1-5 Box Homeland - Season 1-5 Box  hos Discshop.se1295krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 85  av 100.

Homeland - Season 1


Homeland - Säsong 1 blu-ray cover

Filmbolag: Fox
Genre: TV-serie
Region: B
Releasedatum: 2012-09-19
Antal skivor: 3
Speltid: 664
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Deleted Scenes, WEEK TEN: Prologue to Season Two, Homeland Season One: Under Surveillance

Skådespelare: Damian Lewis, Claire Danes, Morena Baccarin, David Harewood, Morgan Saylor, Diego Klattenhoff, Jackson Pace, Mandy Patinkin

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
40%
Totalt:
85%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser