Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Hitta Nemo 3D

Hitta Nemo 3D

Disney/Pixars bästa - även i 3D

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

En liten clownfisk med en något deformerad (lycko)fena, hans överbeskyddande far och en fisk med minne som en.. eh, guldfisk. Det är ingredienserna i årets mest efterlängtade utgåva på blu-ray, och herregud vilken utgåva det är! Vare sig om man kolla på 2D- eller 3D-versionen (rekommenderas!) utlovas en upplevelse utöver det vanliga...

Hitta Nemo har sin stomme i varje förälders mardröm, att ens barn ska försvinna, och vi får å ena sidan följa Marlin (Albert Brooks) och hans ofrivilligt påhakade sidekick Dorys kamp för att hitta, ja Nemo, och å andra sidan får vi följa Nemos kamp att ta sig tillbaka till sitt korallrev. Upplägget är lika enkelt som genialt, många av oss har antingen själva, eller haft vänner som fått utstå alldeles för överbeskyddande föräldrar, och Marlin är kanske den värsta sortens överbeskyddare som tänkbart är. Han har sina anledningar (vilka framgår av filmens första kapitel - som med fördel kan hoppas över för de lite mer känsliga), men hans beteende triggar något i Nemo som får honom att ta en onödig och ödesdiger risk. Hans järvhet och vilja att imponera på sina nyvunna vänner vid korallrevets slut leder till att han.. fisknappas av en dykare på jakt efter nytillskott till sitt akvarium.

Detta är starten på en vild jakt över en enorm sträcka för Marvin och Dory, en strapats som innebär möten med 150-åriga sköldpaddsslackers, vegetarianhajar, en enorm blåval och diverse mer eller mindre puckade flygfän. För Nemos del består utmaningen i att, tillsammans med de redan befintliga fiskarna, rymma från akvariet han hamnat i, och åter ta sig till friheten i havet...

Hitta Nemo 3D

"det finns fog för ett påstående som att Hitta Nemo på blu-ray ligger i den absoluta framkanten vad gäller vad blu-rayformatet har att erbjuda idag"


Hitta Nemo är en av de filmer jag sett flest gånger och det är verkligen en film som tål många visningar. Det finns hela tiden nya saker att upptäcka, och storyn, skådespelarinsatserna och aniemringen håller hela vägen. Det är med andra ord en perfekt film att ta fram till de små som gärna ser saker på repeat, men den är mer än en barnfilm. Nedan följer en hyllningstext utan dess like, men så är Hitta Nemo en fantastisk film, som dessutom paketerats i en fantastisk blu-rayutgåva.

Om själva filmen kan man säga att den tar upp ett klassiskt tema, och snyggt paketerar detta i ett äventyr med mycket värme och humor, oväntade twistar och mycket spänning. Alla håller den kanske inte som den bästa bland Pixars växande katalog av underhållande filmer, men för min egen del är det inget som överträffat detta. Det är därför underbart att se att den får den blu-raybehandling den förtjänar, nu när den äntligen släpps.

Edit: Idag meddelade Pixar att det i november 2015 kommer komma en... Hitta Dory :)

Hitta Nemo 3D

Bildformat: 1080p High Definition 1.78:1

Hitta Nemo närmar sig sitt 10-årsjubiluem, och även om det syns en aning jämfört med dagens animerade filmer, så är Hitta Nemo likväl en visuell upplevelse utöver det vanliga. Man häpnas fortfarande över hur fantastiskt vackert allt är gjort, och alla detaljer (som till exempel ett lager med partiklar som flyter omkring i vattnet) kommer verkligen till sin rätt, kanske för första gången VERKLIGEN till sin rätt på blu-ray. DVD-utgåvan som nu har några år på nacken är en av de bästa DVD-filmerna som finns att få tag i bildmässigt, och ändå bleknar den något kopiöst i jämförelse med det man här får uppleva, då Hitta Nemo i princip erbjuds på blu-ray helt utan några som helst bildmässiga fel eller artefakter.

Detaljrikedomen är just rik och vi får här gott om små, små detaljer som tidigare missats i sämre bildformat, som till exempel linjerna i sköldpaddornas skal och små nyansskillnader i havets färgsättning beroende på hur djupt ner händelserna utspelas. Färgsättningen är spot-on, och färgpaletten är ofta något av det bästa i animerade filmer, och Hitta Nemo innebär inget undantag - det är riktigt imponerande hur livfulla färgerna är och samtidigt behålls på en realistisk nivå.

Scenerna med fiskstim, eller för all del vid de livsfarliga maneterna (och det finns scener där det handlar om hundratals, kanske tusentals små rörliga element) flyter på helt perfekt i likaledes perfekt bildkvalitet, och det finns fog för ett påstående som att Hitta Nemo på blu-ray ligger i den absoluta framkanten vad gäller vad blu-rayformatet har att erbjuda idag som 2D-film, och i 3D-versionen blir det nästan ytterligare ett steg framåt...

3D-mässigt har Hitta Nemo konverterats från 2D-materialet, vilket vanligtvis inte brukar ge ett särskilt imponerande avtryck, och andra filmer med naturlig 3D har mer djup än vad Hitta Nemo kan uppvisa, men man har utfört ett fantastiskt gediget arbete med att göra Hitta Nemo så bra som det bara går i 3D - och man har också verkligen lyckats. Det finns många scener där man helt enkelt inte kan förstå att källmaterialet inte spelats in i native 3D, inte minst i korallrevet och alla detaljer däri som får nytt liv i 3D. Det finns pop-out-effekter, men de är inte där för sakens skull (kanske för att filmen har sitt ursprung i 2D), och det är snyggt gjort utan att bli fånigt. Spana till exempel in fiskar som inte har något med handlingen att göra - och som då och då simmar ut i vardagsrummet, för att sedan simma tillbaka in i bakgrunden.

Det finns en ganska stark motståndsrörelse till 3D-formatet, och det FANNS goda skäl för det, i formatets begynnelse (och för all del i sämre produktioner även idag) användes 3D-effekter enbart som gimmick, en plojgrej, men med filmer som Hugo och Life of Pi har 3D blivit ett nytt sätt att skapa film på, en ny sorts upplevelse som hör hemma i biosalongerna eller tv-sofforna - och inte på Liseberg eller Gröna Lund. Hitta Nemo hör till den senare skaran då den snyggt har gjorts om till 3D utan effektsökeri, utan istället har man tillfört en ny dimension till upplevelsen, precis som hemmabioanläggnignar länge har åstadkommit med 5.1- eller rent av 7.1-ljud.

Det är inte helt, helt perfekt, men bra nära. Hugo håller en lite mer imponerande nivå på 3D-effekterna, kanske beroende på att 3D-tänket där var närvarande under hela produktionen, men i 3D är Hitta Nemo faktiskt en än mer fantastisk upplevelse än vad 2D mäktar med (och då är ändå 2D-versionen av absolut referenskvalitet).

Ljudspår: Engelska: Dolby TrueHD 5.1 & 7.1, Svenska: Dolby Digital EX 5.1

Hitta Nemos ljudspår i 7.1 Dolby TrueHD är något i hästväg, och därmed kan man slå fast att Disney en än gång gett oss en makalös blu-rayproduktion, och att man behandlat Hitta Nemo med precis den respekt den förtjänar som en av Disneys främsta filmer totalt sätt, och definitivt det bästa som Pixar producerat. Riktningsverkan är perfekt, alla ljud sker på rätt ställe i ljudanläggningen i förhållande till bilden, och det finns några riktigt spektakulära scener rent ljudmässigt, men Hitta Nemo är ändå inte främst ett ljudspektakel, utan en perfekt mixad ljudbild som ger motsvarande djup ljudmässigt som 3D-versionen erbjuder bildmässigt.

Ofta är det de små, till synes obetydliga miljöljuden som skapar helhetsintrycket att Hitta Nemo är det här årets hittills främsta ljudproduktion på blu-ray, och känslan av att man är mitt i filmen är påtaglig - oavsett om det är 2D-versionen eller 3D-ditot man njuter av. Dialogen är mitt i prick, och den kommer från rummets alla hörn och väggar beroende på var den som talar befinner sig i filmen. Ljudmässigt, precis som handlings-, bild- och 3d-mässigt så skapar Hitta Nemo en värld som man effektivt sugs in i och trollbinder en från början till slut.

Extramaterial:Kortfilm: Knick knack, Intervju med skaparna, Bakom kulisserna: Disneyland - The Submarine Voyage, Borttagna scener, Akvarium (i 3D på 3D-utgåvan),

Bland extramaterialet utmärker sig Knick, knack är en oscarsvinnnade animerad kortfilm (verkligen kort, 4 minuter) från 1989, där hela handlingen är förlagd på en hylla i ett rum. Den lilla snögubben vill helst av allt ta sig ut ur sin snöglob till alla de andra leksakerna på utsidan, något som visar sig vara svårt. Det här är, i Sverige i alla fall, första gången Knick Knack dyker upp i HD-utförande.

Akvarium & Akvarium 3D är egentligen inget annat än menysystemets bakgrundsbild, som utan menyerna fungerar som ett akvarium då fiskar och andra vattenlevande djur ostört får skvalpa omkring. I 3D-versionen är det precis likadant, om än med lite mer utsvävande effekter...

Intervju med skaparna skänker en inblick i produktionen, medan Bakom kulisserna Disneyland "The Submarine Voyage" är en mycket intressant featurette om hur Disneys populära 50-talsattraktion u-båtarna, åter togs i bruk när Hitta Nemo kom till daga. Extramaterialet rymmer även borttagna scener. Hög kvalitet på det vi får, men tyvärr är inte allt med som den maffiga amerikanska utgåvan rymmer.

Aktuella priser för Hitta Nemo 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 97  av 100.

Finding Nemo 3D


Hitta Nemo 3D blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Familj, Barn
Region: B
Releasedatum: 2013-03-13
Antal skivor: 2
Speltid: 96
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Ljud: Engelska: Dolby TrueHD 5.1 & 7.1, Svenska: Dolby Digital EX 5.1
Extramaterial: Kortfilm: Knick knack, Intervju med skaparna, Bakom kulisserna: Disneyland - The Submarine Voyage, Borttagna scener, Akvarium (i 3D på 3D-utgåvan),

Skådespelare: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe, Leif Andrée, Ulla Skoog, Mikael Persbrandt

Omdöme

Filmen:
100%
3D:
95%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
70%
Totalt:
97%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser