Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

Den slutliga striden

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Harry Potter, Hermione Granger och Ron Weasly har nått vägs ände. Det finns ingen återvändo. Allt ska sluta nu. Frågan är bara hur. Filmerna om Harry Potter är nu den (i alla fall inkomstbringande sett) mest framgångsrika filmfranchisen någonsin. Visst, det är fördelat på hela åtta filmer, men det är ändå en helt otrolig mängd fans som J.K. Rowlings berättelse skaffat sig, både för böckerna och för filmerna.

I Harry Potter och Dödsrelikerna del 1 lämnade vi ungdomarna precis efter att husalfen Dobby gått ur tiden och Voldemort roffat åt sig fläderstaven, en av de tre dödsrelikerna. Harrys jakt på horrukruxerna har än så länge endast tagit honom ett steg närmare Vodlemorts dödlighet sedan Dumbledore störtade ut från astronomitornet efter att Snape utfört den dödliga Avada Kedava mot honom. Ron lyckades förstöra Salazar Slytherins medaljong under föregående film. Kvar att förstöra är tre eller fyra horrokrux och målet känns långt borta, men slutstriden är ändå väldigt, väldigt nära…

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

"Den åttonde och avslutande filmen ger sviten ett värdigt slut"


I och med del två av Dödsrelikerna är det sista kapitlet avslutat. Vi som läst böckerna fick slutet serverat för flera år sedan och filmupplevelsen skulle kanske kunna tyckas förringa den bild man fått av händelserna från böckerna, men redan från första filmen har de tjänstgjort som kompletteringar till böckerna och inte ersatt dem. Har man inte läst böckerna utan bara sett filmerna har man missat mycket..

Den åttonde och avslutande filmen ger sviten ett värdigt slut, även om de två avslutande mer än gärna kunde ha slagits ihop till en film då de båda blir lite utdragna i vissa stycken. I stark konkurrens med tredje filmen, Harry Potter och fången från Azkaban, är del två av Harry Potter och Dödsrelikerna min favorit i filmserien, och den går faktiskt att lyfta fram som en av årets bästa actionfilmer, trots att vi sett en hel uppsjö sådana under 2011.

Actionscenerna har annars i mångt och mycket lyst med sin frånvaro i Harry Potter-filmerna, trots att det finns en hel del inskrivna i böckerna. Kanske har det varit en teknikfråga då det vill till en hel del CGI för att det ska se trovärdigt ut med trollkarlsdueller… Egentligen är det bara i den femte filmen vi fått oss en actiondos värd namnet innan denna (trots att sjätte boken avslutades med en rejäl strid).

Filmen som sådan betar snabbt av händelseförloppet från Dobbys död i slutet av del 1 till slutstriderna i skolan och redan efter 25-30 minuter befinner sig Harry och gänget inne i Hogwarts med Voldemort utanför murarna.

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

Tyvärr spelades inte Harry Potter och Dödsrelikerna in i äkta 3D-format, utan materialet har i efterhand konverterats till 3D. Det gör att det blir tekniskt blir omöjligt att komma upp i samma fantastiska upplevelse som i 3D-versionen av till exempel Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten, och när standarden har satts så högt så tidigt i Blu-ray 3D:s utveckling blir det svårt för konverterade filmer att hänga med.

Formatet som sådant gillar jag, att såga 3D är lite som att i början av förra sekelskiftet på klaga på nymodigheten biograf när det finns teater… Det är en utveckling mot en större filmupplevelse, men vi är inte riktigt i mål ännu. Det måste finnas en anledning till att visa något i 3D, inte bara för att det går, precis som med övriga specialeffekter. I Dödsrelikerna 2:s fall blir det ser det skapligt ut totalt sett och det är främst de små detaljerna som saknas, men av och till blir det en hel del spökbilder och rent av ganska otydligt, vilket även går ut över andra delar av bildkvaliteten. Lyckas man bortse från detta så är det ändå rätt fräckt att ha en svävande dementor mitt i vardagsrummet, och trots en del defekter höjer det upplevelsen något.

Bildmässigt är dock 2D-versionen sanslöst snygg. Det här är den, bild- och handlingsmässigt sett, mörkaste filmen i serien och det är helt otroligt hur bra man fått till svärtan och detaljrikedomen i alla skuggiga partier. Detaljrikedomen är för övrigt något i hästväg och kanske det bästa exemplet vi hittills sett på blu-ray. Referenskvalitet från start till mål! Alla detaljer i närbilderna vi överröses med i filmens slutstrid är blu-ray när det är som bäst och om någon efter en jämförelse mellan detta och DVD-utgåvan fortfarande inte kan se någon skillnad mellan de två formaten så… …ljuger de.

Precis lika hög kvalitet är det på ljudspåret som kommer i 5.1 DTS-HD Master Audio. Surrounder är enormt och biokänslan är så påtaglig att man nog börjar fundera på varför man någonsin igen ska sätta sig ner i en biograf igen. Kanske är det till och med så att det är ljudspåret som lyfter filmen till en av årets bästa actionfilmer, den perfekta ljudmixen av explosioner, skrik, tysta viskningar och andra ljudeffekter – helt utan att något går förlorat.

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

Extramaterialet finns på en bonusdisc i 3D-utgåvan (vilket är det främsta skälet till att införskaffa just den), men är väldigt sparsamt på 2D-varianten (endast Maximum Movie Mode och några extrascener). På bonusdiscen i 3D-utgåvan skäms vi dock bort med mycket godbitar som till exempel intervjuer, dokumentärer och bortklippta scener.

* * *

Precis som med övriga filmer i serien, kanske främst från och med fången från Azkaban, bör man ha läst boken för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen. Det är helt enkelt omöjligt att täcka in allt av värde från Rowlings böcker på ett par timmars film.

Aktuella priser för Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 81  av 100.

Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D


Harry Potter och dödsrelikerna del 2 3D blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
80%
3D:
40%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
81%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser