Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Hanna

Hanna

Girl power i tät thriller

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

På senare år har kvinnans roll i Hollywood revolutionerats och fler och fler filmer skildrar den starka kvinnan. Jag tänker främst på filmer såsom Tomb Raider, Kill Bill och för all del Män som hatar kvinnor som nu tagit sig till Amerika. Regissören Joe Wright står för det senaste bidraget till genren i och med filmen Hanna.

16-åriga Hanna (Saoirse Ronan) har växt upp ute i den arktiska vildmarken tillsammans med sin far Erik (Eric Bana) där hon utan någon som helst kontakt med civilisationen blivit hemskolad i mer än bara religion och biologi. Fadern har sedan unga år drillat henne i olika stridstekniker och vid 16års ålder är Hanna den perfekta stridsmaskinen utan att egentligen veta varför. När vi introduceras för Hanna är det dock dags för henne att få reda på sin livsuppgift. Hon och fadern går skilda vägar och Hannas uppdrag är att mörda Marissa (Cate Blanchett), den chef som arbetar på CIA och enligt Erik är ansvarig för Hannas moders död.

Operationen går dock inte riktigt som de hade tänkt sig utan leder till att Hanna blir jagad land och rike runt samtidigt som Erik gör vad som står i hans makt för att återförenas med henne. Det ska dock visa sig att det finns mer till Hannas historia än vad fadern har förtäljt. Samtidigt som Hanna tvingas slå sig fram i en helt främmande värld går sanningen om vem hon är och vad som är hennes syfte sakta upp för den unga flickan.

Hanna

"Hanna bjuder på en story som avskalad och med sämre skådespelare varit väldigt lätt att vifta bort"


Hanna är en tät thriller som står ut mycket på grund av den kontrast vi bjuds på i och med flickan Hannas dubbla personligheter. Dels har vi den hårt drillade, beräknande mördarmaskinen men bakom fasaden ryms också en väldigt oskuldsfull och vilsen tonårstjej som aldrig gått på fest, aldrig lekt med jämnåriga, aldrig lyssnat på musik eller blivit uppvaktad av pojkar. Denna kontrast skymtar då och då förbi medan de be finner sig vid gömstället i Arktis men blir än mer påtaglig när Hanna själv tar sig fram genom den nya världen.

Hannas historia är inledningsvis väldigt rörande men går till att bli mer chockerande även om det kanske inte är helt oförutsägbart. Varför hamnar Hanna så högt upp på CIAs lista? Varför är det viktigare för Marissa att fånga Hanna än att fånga Erik? Många frågor dyker upp och vi märker snart att det finns mer som döljer sig bakom Hannas oskyldiga fasad än vad vi till en början inser.

Den största prestationen i filmen står Saoirse Ronan för då hon gör en fantastisk tolkning av Hanna. Hennes utseende och mimik är perfekt för rollen och bidrar mycket till ovan nämnda kontrast då hon hårt och brutalt mördar folk samtidigt som hon behåller samma oskyldiga uppsyn. Vi får även en bra rolltolkning av Eric Bana som fadern som drillar Hanna till den mördarmaskin hon idag är. Den moraliska aspekten av det hela tål såklart att diskuteras men även vad gäller Erik klarnar hans förfarande ju längre tiden går. Cate Blanchett är lika perfekt i rollen som den samvetslösa agenten.

Hanna trollband mig tidigt, redan i den kalla inledningen i Arktis när vi ser Hanna stycka ett djur hon precis skjutit till döds. Lika starkt är det under resterande första halva av filmen men på något vis känner jag att den tappar mot slutet. När väl pusselbitarna faller på plats är det hela inte lika spännande längre och slutet känns där med bara förutsägbart. Lite synd på en annars så outstanding action/thriller.

Hanna

Regissören Joe Wright har tidigare inte arbetat inom actiongenren men det han tar med sig från tidigare produktioner är sitt lysande sinne för snygga produktioner. Kameran arbetar galant filmen igenom och det bjuds på en faslig mängd olika miljöer att drägla till i denna film. Alltifrån frostbitna närbilder i Arktis till svettiga scener i öknen och kyliga scener från CIA’s kontor levereras med fingertoppskänsla, något som blu-ray utgåvan inte har några problem att förmedla till oss. Varenda scen känns helt naturlig och i de få fall där skärpan sviktar är det tydligt att det hela tillhör Wrights vision.

Ljudet är klockrent med ett soundtrack av The Chemical Brothers som sitter som handen i handsken. Dialogen är välmixad och det snyggaste är hur ljudnivåerna ändras från scen till scen. Under inledningen i Arktis är det väldigt tyst och lugnt då Hanna är ensam med sin far men när så CIA och den riktiga världen kopplas in brakar helvetet lös i vårt surroundsystem och det i kombination med den fantastiska bilden skriker referenskvalitet lång väg.

Hanna

Vi får en hel del extramaterial på utgåvan, däribland ett kommentarsspår med regissören som inte helt oväntat fokuserar mest på filmens tekniska aspekter såsom tagningar och val av platser. Det känns inte så ultimat att Joe Wright sköter hela kommentarspåret själv då det blir lite väl ensidigt och faktiskt inte så intressant. De bortklippta scenerna och alternativa slutet är ingenting som jag kände tillförde något vidare till storyn så de hör definitivt hemma bland extramaterialet. Vi får en kort dokumentär som tar oss med bakom kulisserna på en specifik scen samt tre kortare dokumentärer varav den mest intressanta heter Adapt or Die där vi får följa Saoirse Ronan en hel del under hennes träning. Överlag ett bra extramaterial även om jag saknar en lite större making off.

* * *

Hanna bjuder på en story som avskalad och med sämre skådespelare varit väldigt lätt att vifta bort. Själva hämndgrejen har vi sett förut. Den underbara Saoirse Ronan, som jag tror kommer synas rätt ofta framöver, i kombination med klockrena biroller och Joe Wrights filmiska vision lyfter filmen och får den att sticka ut ganska ordentligt. Hanna rekommenderas därmed varmt!

Aktuella priser för Hanna

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 88  av 100.

Hanna


Hanna blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
80%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
80%
Totalt:
88%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser