Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Gary Moore - Blues for Jimi

Gary Moore - Blues for Jimi

Från en gigant till en annan

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

När livespelningen Jimi Hendrix: Live at Monterey hade premiär i oktober 2007 blev en annan stor musiker och gitarrist ombedd att dra av ett par Jimi Hendrixlåtar för att liksom göra ett ännu större spektakel av releasen. Nu var det inte vilken musiker som helst utan den irländska rock och bluessångaren Gary Moore vars gitarrspel minner starkt om Hendrix vilket kan bero på att han liksom varenda gitarrist värd namnet inspirerades utav Hendrix nyskapande stil när han en gång i världen plockade upp guran. Resultatet av kvällen blev en unik och intim spelning som lyckligtvis dokumenterades till eftervärlden och nu äntligen når blu-rayhyllorna.

Låtlista:
•Purple Haze
•Manic Depression
•Foxey Lady
•The Wind Cries Mary
•I Don't Live Today
•My Angel
•Angel
•Fire
•Red House
•Stone Free
•Hey Joe
•Voodoo Child (Slight Return)

Gary Moore - Blues for Jimi

"då detta inte är en spelning som ska sälja in en musiker utan snarare en spelning för de som redan är sålda"


Det är kanske först när man ser och hör Gary Moore och hans band bestående av Darrin Mooney på trummor och Dave Bronze på bas dra igång introt till Purple Haze som man på riktigt inser hur rätt det är att just Gary Moore fått äran att hylla Hendrix denna kväll. Visst var hans uppgift att spela välkända Hendrixlåtar på ett hedrande vis men om man lutar sig tillbaks och sluter ögonen får man vara en ordentlig kännare för att inte ryckas med och i farten missta Moores gitarrgnuggande för något som Hendrix själv hade kunnat kräma ut ur sig in gitarr på slutet av 60-talet. När det sedan kommer till sången besitter Gary Moore i denna ålder inte samma halvdesperata passion som Hendrix kunde åstadkomma med stämbanden men känslan är likväl där och det låter förbaskat bra.

Bandet Moore har med sig på scenen är ruskigt tight och med tanke på formatet känns det genialt att man höll ner ensemblen till tre personer då det här precis som med The Jimi Hendrix Experience är tänkt att den klagande gitarren ska hamna i fokus. Stämningen på scen är avslappnad på så vis att både publiken och vi som ser det hela genom TV-rutan kommer nära inpå bandet och de ord som sägs mellan låtarna speglar också en avslappnad stämning hos musikerna men detta till trots präglas spelningen av en viss melankoli. Kanske beror den på att man hyllar en gigant som rycktes bort från oss allt för tidigt eller så är det helt enkelt så att blues och ylande gitarrsolon ska svida och göra ont, vilket man påvisar gång på gång under den drygt timmeslånga konserten.

Låtvalet är bra då man blandar upp välkända klassiker med lite mer smala låtar vilket i sig är helt rätt då detta inte är en spelning som ska sälja in en musiker utan snarare en spelning för de som redan är sålda. De inbitna fansen kommer garanterat också jubla när Moore presenterar kvällens överraskning och låter Mitch Mitchell och Billy Cox från The Jimi Hendrix Experience ersätta hans kompband i spelningens tre sista nummer Red House, Stone Free och Hey Joe. Det blir i dessa tre nummer både nostalgiskt och lite känslosamt och även om de tre männen inte lirat med varandra tidigare och därmed kanske inte är så samspelta så blir detta utan tvekan konsertens höjdpunkt.

Liksom sin förebild Jimi Hendrix gick Gary Moore bort i förtid då han förra året lämnade in på en utlandssemester. Om denna livespelning således blir den sista releasen från Moore så lämnar han oss med ett segertåg och det tror jag Jimi själv skulle skriva under på.

Gary Moore - Blues for Jimi

Bildformat: 1080i Widescreen 1.78:1

• När man ser till bildåtergivningen ska man ha med sig att detta inte handlar om någon fet spelning på Montreaux eller en hissnande stageshow som lastats land och rike runt innan inspelningen. Istället är det en relativt liten lokal utan någon häftig ljussättning så det rör sig om en ganska mörk upptagning.
• Tyvärr leder den mörka spelningen till en hel del brus i bilden när svärtan inte levererar tillräckligt.
• Vissa tagningar bjuder på bra skärpa men överlag är intrycket att bilden är alltför mjuk mot vad vi vanligtvis väntar oss av en HD transfer.
• De färger som finns återges med naturtrogen lyster och bra djup, men det handlar som sagt inte om en särskilt färgsprakande upplevelse.
• Andra defekter såsom blödningar i färg och svagare kontrast går också att finna så själva bildupplevelsen blir på det stora hela inte mycket att hänga i gran.

Ljudspår: DTS HD MA 5.1

• Ljudupplevelsen är desto mer angenäm och utgåvan bjuder två riktigt bra spår, nämligen ett DTS HD MA 5.1 spår och LPCM 2.0 stereo. Båda spåren låter riktigt bra då 2.0 mixen är lite mer aggressiv medan 5.1 mixen är luftigare och på det hela snyggare.
• Det spelas aldrig på mer än tre instrument samtidigt vilket i sig är ganska bra då man verkligen hör alla individuella instrument i detalj samtidigt som de är välmixade på det stora hela. Det är fräckt att kunna urskilja det luftiga trumspelet och den funkiga basen samtidigt som den skräniga gitarren skär som en kniv genom ljudbilden.
• Sången är så pass välmixad att vartenda ord bryter fram ovanför den distade gitarren.
• Spåret har en bra dynamik som fångar upp såväl de riktigt höga tonerna från gitarren såväl som de allra lägsta basgångarna. Publikens jubel och applåder finns med i bakgrunden utan att någon gång ta överhanden.

Extramaterial:Inget

Vi får tyvärr inget extramaterial på utgåvan

Aktuella priser för Gary Moore - Blues for Jimi

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seGary Moore - Blues for Jimi Gary Moore - Blues for Jimi  hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seGary Moore - Blues for Jimi Gary Moore - Blues for Jimi  hos Discshop.se249krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 71  av 100.

Gary Moore - Blues for Jimi


Gary Moore - Blues for Jimi blu-ray cover

Filmbolag: Playground
Genre: Musik
Region: B
Releasedatum: 2012-09-28
Antal skivor: 1
Speltid: 74
Bild: 1080i Widescreen 1.78:1
Ljud: DTS HD MA 5.1
Extramaterial: Inget

Omdöme

Filmen:
85%
Bilden:
50%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
71%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser