Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Footloose (2011)

Footloose (2011)

En fullt funktionell remake för dansfantaster

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

27 år efter det att Footloose gick upp på biograferna beslutades det att det var dags för en remake av klassikern från 1984. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på vilket uppsving musikalaktiga filmer fått på senare år med High School Musical och Glee som frontrunners, men är det ett motiverat släpp?

Boston-baserade tonåringen Ren McCormack (Kenny Wormald) har amnat i Bomont, Georgia för att där spendera sista skolåret. Ren har en minst sagt tuff tid bakom sig där han sett sin mor sakta gå bort i leukemi (hans far övergav dem när moderns sjukdom uppenbarade sig)…

Ren sörjer, men det gör även Bomont. Tre år tidigare omkom fem ungdomar i en bilolycka efter en dans. Som en märklig konsekvens av detta har man i staden förbjudit danser för minderåriga och infört hårda utegångsförbud efter 23:00.

En av de omkomna var prästen Shaw Moores (Dennis Quaid) son, och bestört av sorg blev han en av de drivande i införandet av de märkliga lokala lagarna. Moore ser dem som enda utvägen för att skydda stadens ungdomar. Många av ungdomarna följer reglerna (om än motvilligt), men långt ifrån alla och en som inte gör det är prästens egna dotter, Ariel (Julianne Hough, känd från Dancing With the Stars), som tvärtom super, har sex och är allmänt upprorisk.

Hon är tillsammans med en misslyckad typ vid namn Chuck (Patrick John Flueger), men när storstadskillen Ren McCormack anländer blir hon ändå väldigt intresserad, och snart har hon och Ren inlett en kamp mot stadens, och hennes fars, förbud mot dans.

Footloose (2011)

"Dessutom gäller det att man kan blunda för att det helt enkelt inte är en särskilt trovärdig film"


1984 var en stad som förbjudit dans en rätt märklig premiss för en film – 2011 är det nästan absurt. I dagens samhälle är det ganska orealistiskt att något sådant skulle kunna införas utan kraftigt motstånd, som nästan helt säkert skulle hörts ända till de stora dagstidningarna världen över.

Nu för tiden växer ungdomar upp med hela världen vid sina fötter i form av internet, Facebook, Twitter, Spotify (inte minst!) m.m. på ett sätt som tidigare generationer aldrig kunde drömma om, så idag är manuset än mer trovärdigt än det var för 25-30 år sedan. Därför är beslutet att göra en remake på just den här dansfilmen något märkligt. En bra lösning hade kanske varit att förlägga handlingen till ett mer troligt årtionde…

Fans till orginalet kommer inte känna att man vanhelgat något då regissören Craig Brewer håller sig originalet något så när trogen, även om han hottat upp storyn något för att få till en lite mer trovärdig touch på 10-talet. Re-Imagining kallas det, men det handlar trots allt mer om en remake.

Beslutet att rollbesätta dansare i huvudrollerna delar mig något. Följden är att dansen i filmen är helt fläckfri (något Kevin Bacon inte kan beskyllas för i originalet), men när det kommer till skådespelandet känns de inte riktigt mogna för huvudrollerna. I alla fall inte Kenny Wormald som av det här att döma inte kommer kunna kopiera Bacons karriär.

I en underhållningsindustri där dans och musik allt mer tagit över (på TV har vi Dancing With the Stars (Let’s Dance i Sverige), So You Think You Can Dance, Glee och på film finns Step Up-serien och High School Musical m.fl.) känns det ganska naturligt att även musikalen får sig ett uppsving, och Footloose (2011) är ett helt okej bidrag till genren. När den är rolig är den rolig, men när den ska vara dramatisk blir det ganska fånigt. Det hade varit klokt att låta handlingen utspela sig på 40- eller 50-talet, då hade trovärdigheten fått sig ett rejält lyft. I nutid brottas filmen hela tiden med en känsla av att det inte hade kunnat hända på riktigt.

Kul och underhållande om dans är din kopp te, annars finns det andra filmer att se. Men så köper man nog inte Footloose om man inte är dansintresserad heller… Dessutom gäller det att man kan blunda för att det helt enkelt inte är en särskilt trovärdig film.

Footloose (2011)

Vi får bilden i 2.35:1 och bildkvaliteten är strålande. Egentligen en näst intill felfri transfer med en bra färgpalett som får allt att se varmt ut och riktigt bra skärpa och detaljrikedom i varje scen. Det enda som inte är perfekt är svärtan som lämnar lite att önska, men sett över hela produktionen är det här näst intill referensklass.

Kristallklar dialog med bra tryck i soundtracket resulterar i ett ljudspår i 5.1 DTS-HD Master Audio som är precis lika bra som bilden. Bild- och ljudproduktionen är kanske vad som skänker Footloose (2011) dess existensberättigande som remake, för det är verkligen vansinnigt snyggt gjort!

Footloose (2011)

Bland extramaterialet utmärker sig ett intressant ljudspår med regissören Craig Bower, där han förklarar sin kärlek till originalet, vad han gjort för att få filmen relevant för dagens ungdom (det kan man undra) och berättar lite om till exempel skådespelarna… I övrigt får man vad man kan förvänta sig och lite till i form av borttagna scener och bakomfilmer.

* * *

På det stora hela tror jag att det ändå var ett klokt beslut med dansare (och skådis) och inte skådis (och dansare) i rollerna. Dansen är ju trots allt i fokus, och det är ganska uppenbart att filmen i första hand vänder sig till de dansintresserade, som därmed kommer sitta väldigt nöjda i tv-soffan filmens 113 minuter igenom.

Aktuella priser för Footloose (2011)

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 76  av 100.

Footloose (2011)


Footloose (2011) blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
76%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser