Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Fjällbackamorden 3: Strandridaren

Fjällbackamorden 3: Strandridaren

Skaplig fortsättning på Läckbergsviten

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Den senaste omgången Läckbergfilmer har inletts svajigt med stabila Tyskungen och den lite långrandiga Havet ger, Havet tar, men med denna tredje installation känns det som att serien är back on track, även om den är en bit ifrån toppen av den svenska deckargenren.

Baksidestext:
Den unga kustbevakaren Jessica hittar två djuphavsdykare döda efter en storm. Strax efter hittas ordföranden för Kungshamns Skeppsmuseum mördad. När Erica börjar undersöka den ovanliga situationen upptäcker hon att alla tre dödsfallen har kopplingar till ett skeppsvrak från 1820. Vad är hemligheten som sjönk till botten den natten för länge sedan när skeppet förliste?

FJÄLLBACKAMORDEN – STRANDRIDAREN är den tredje filmen i filmserien baserad på karaktärerna i Camilla Läckbergs framgångsrika bokserie om det lilla västkustsamhället Fjällbacka.

"nu känns det som att upplägget satt sig och de återkommande karaktärerna, eller kanske främst skådespelarna som gestaltar dem, hittat sina platser"


Omdöme:
Camilla Läckbergs böcker är kända för att väva samman nutida händelser med historiska sådana, och senaste tidens filmatiseringar är inget undantag. I denna tredje del lyfts ett för mig nytt begrepp fram: strandridare. Det är fråga om någon sorts forntida kustbevakning och i Fjällbackamorden 3: Strandridaren knyts den nutida berättelsen om två döda franska dykare till en historia om ett skeppsvrak som förliste nästan 200 år tidigare - ett klassiskt Läckberg-grepp, som dessutom fungerar minst lika bra i tv-rutan som i romanform.

Serien har börjat lite trevande med en fullt godkänd premiär i form av Tyskungen och inte fullt lika godkända Havet ger, Havet tar, men nu känns det som att upplägget satt sig och de återkommande karaktärerna, eller kanske främst skådespelarna som gestaltar dem, hittat sina platser och allt fler bitar faller på plats.

Fjällbackamorden 3: Strandridaren blir aldrig någon klassiker, men det är en proffsig produktion (som fortfarande sneglat lite väl på det som gjort Morden i Midsomer så framgångsrik) och en relativt underhållande stund i filmsoffan - förutsatt att man uppskattar den svenska deckargenren.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

OBS! Bildomdömet gäller för hela Fjällbackaserien. Bildkvalitetsmässigt ser filmen klart godkänd ut, med bra skärpa och en bra färgpalett, samt naturliga hudtoner. Detaljrikedomen håller ett gott snitt, särskilt i närbilder där skådespelarna anletsdrag är väl definierade, men även av relativt hög klass i bakgrunderna, även om det brister något i de lite mörkare partierna där detaljrikedomen istället har en tendens att gå förlorad.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

OBS! Ljudomdömet gäller för hela Fjällbackaserien. Ljudspåret är relativt frontbaserat med dialogen i första rummet. Kanske kunde man lagt mer krut på surroundet i form av miljöljud för att förstärka närvarokänslan, men det är å andra sidan inte fel att lägga fokus på den dialogdrivna handlingen.

Extramaterial:


Aktuella priser för Fjällbackamorden 3: Strandridaren

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-30  
CDON.COMFjällbackamorden 3: StrandridarenFjällbackamorden 3: Strandridaren hos CDON.COM49krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 58  av 100.

Fjällbackamorden 3: Strandridaren


Fjällbackamorden 3: Strandridaren blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Deckare
Region: B
Releasedatum: 2013-11-06
Antal skivor: 1
Speltid: 89
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Skådespelare: Claudia Galli Concha, Richard Ulfsäter

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
58%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser