Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Fjällbackamorden 1: Tyskungen

Fjällbackamorden 1: Tyskungen

En svensk Morden i Midsomer

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Succéförfattern Camilla Läckbergs Fjällbackasvit tar ett nytag i Tyskungen och med en ny rollbesättning från förra omgången får vi än en gång följa med när författaren Erika Falck och hennes make polisen Patrik Hedström löser brott i natursköna Fjällbacka.

Baksidestext:
När författarinnan Erica Falcks föräldrar omkommer i en våldsam bilolycka blir hon uppsökt av en man som påstår att han är hennes halvbror. När han några dagar senare hittas mördad börjar Erica gå igenom sin mammas saker. Hon upptäcker snart att hennes mamma hade mörka hemligheter, som någon gör allt för att hålla dolda. Erica dras längre och längre in i en väv av lögner och ond bråd död.

Fjällbackamorden - Tyskungen är den första filmen i filmserien baserad på karaktärerna i Camilla Läckbergs framgångsrika bokserie om det lilla västkustsamhället Fjällbacka.

"Fotografen fångar upp det trevliga Fjällbacka skickligt, och skapar en atmosfär som förrädiskt meddelar att här inte finns någon fara"


Omdöme:
Känslan av att man med alla medel tillgängliga försöker göra en svensk version av Morden i Midsomer infinner sig tidigt. Fotografen fångar upp det trevliga Fjällbacka skickligt, och skapar en atmosfär som förrädiskt meddelar att här inte finns någon fara. Inget fel med den ribban, men det är också bara i själva fotot som man egentligen lyckas hela vägen, även om det här är ett stort steg i rätt riktning.

Filmen gick upp på bio när den kom, och som biofilm förstår jag att den inte fick så värst bra omdömen; den spelas upp i ett alltför makligt tempo för att göra sig som annat än en TV-produktion, och som sådan kräver den heller inget större engagemang för att man ska hänga med fullt ut, även om det ibland blir lite komplicerat att hänga med i vem som är vem när det växlar mellan då- och nutid.

Läckberg har ofta fått kritik för att hon målar upp en orimlig bild av hur det går till att lösa brott. Det är hennes kreativa frihet som författare så klar, och dessutom - när filmatiseringen är stöpt i en Midsomer Murders-form är den kritiken fullständigt obefogad.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.39:1

OBS! Bildomdömet gäller för hela Fjällbackaserien. Bildkvalitetsmässigt ser filmen klart godkänd ut, med bra skärpa och en bra färgpalett, samt naturliga hudtoner. Detaljrikedomen håller ett gott snitt, särskilt i närbilder där skådespelarna anletsdrag är väl definierade, men även av relativt hög klass i bakgrunderna, även om det brister något i de lite mörkare partierna där detaljrikedomen istället har en tendens att gå förlorad.

Ljudspår: Engelska: DTS 5.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1

OBS! Ljudomdömet gäller för hela Fjällbackaserien. Ljudspåret är relativt frontbaserat med dialogen i första rummet. Kanske kunde man lagt mer krut på surroundet i form av miljöljud för att förstärka närvarokänslan, men det är å andra sidan inte fel att lägga fokus på den dialogdrivna handlingen.

Extramaterial:
Saknas.

Aktuella priser för Fjällbackamorden 1: Tyskungen

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMFjällbackamorden 1: TyskungenFjällbackamorden 1: Tyskungen hos CDON.COM49krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 61  av 100.

Fjällbackamorden 1: Tyskungen


Fjällbackamorden 1: Tyskungen blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Deckare
Region: B
Releasedatum: 2013-10-09
Antal skivor: 1
Speltid: 105
Bild: 1080p Widescreen 2.39:1
Ljud: Engelska: DTS 5.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Saknas.

Skådespelare: Claudia Galli Concha, Richard Ulfsäter, Lennart Jähkel, Per Morberg

Omdöme

Filmen:
65%
Bilden:
70%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
61%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-30
Monky
149.00kr (CDON.COM)
95
159.00kr (CDON.COM)
Pokémon the Movie: I Choose You! - Limited Steelbook
349.00kr (CDON.COM)
Berlin Alexanderplatz
949.00kr (CDON.COM)
Mr Robot - Säsong 3
299.00kr (CDON.COM)
Hacksaw Ridge / Point Break / Transporter Refueled
99.00kr (CDON.COM)
Blood Father / The Nice Guys / Boyka
99.00kr (CDON.COM)
Free State of Jones / Rush / Skiptrace
99.00kr (CDON.COM)

Fler releaser