Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Epic - Skogens hemliga rike 3D

Epic - Skogens hemliga rike 3D

Avatar i lilleputtarnas land

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Episkt, på ett småskaligt och litet sätt. Comic relief-karaktärer i form av en snigel med skal, och en mördarsnigel (utan skal). Miljötänk utan att skriva någon på näsan. I 3D. What´s not to like?

Tonårstjejen MK (Amanda Seyfried) har nyligen förlorat sin mor och bestämt sig för att ge sin märkliga far en ny chans. Han är besatt av tanken på att det finns avancerade småfolkscivilisationer i skogen där han bor, en besatthet som kostat honom sin familj och karriär. Han har samlat på sig en massa "nästan-bevis", men ännu inte sett något småfolk.

MK inser ganska snart efter att hon dykt upp att hennes pappa fortfarande är galen, och knappast kommer ändra sig, så hon bestämmer sig för att ge upp försöket att närma sig honom och istället resa tillbaka till staden. Hon hinner dock inte långt innan hon får syn på något märkligt, och innan hon vet ordet av har hon krympts ner till några centimeter i storlek, och kastats in i ett episkt äventyr - i småformat.

Epic - Skogens hemliga rike 3D

"det är inte människan som målas upp som det stora hotet och det är ett välkommet avbrott i en annars stereotypisk genre"


Epic är ett namn som anspelar på det stora i det lilla, kretsloppet, kampen på liv och död och allt det där. Titeln känns först en smula ironisk, men allt eftersom filmen rullas upp passar den allt bättre och vad man lyckats med här är att göra en barnfilm om miljö och miljöpåverkan (nåja) som inte skriver en på näsan. En bedrift bara i sig. En sanslös bedrift egentligen, och även om det här inte når Pixars nivåer är det en trevlig familjefilm, främst för de yngre (men den kan vara lite läskig), men som alla kan få ut något av.

Filmen är löst, löst baserad på barnboken The Leaf Men av William Joyce som också ligger bakom manuset. Berättelsen har anpassats till silverduken, och även om det inte är särskilt mycket kvar av berättelsen i boken. finns kärnbudskapet kvar. Den här typen av filmer brukar var väl övertydliga med sitt miljömedvetna budskap, men här finns inget sådant, det är inte människan som målas upp som det stora hotet och det är ett välkommet avbrott i en annars stereotypisk genre.

Animerade (storslagna) filmer brukar numera ofta väva in lite mer vuxna skämt för att föräldrar ska vilja ta med sig sina barn på bio lite oftare, och även om det inte helt saknas här, är det i första hand så att det här är en barnfilm. Särskilt de första 15-20 minutrarna kan vara lite långrandiga för en vuxen, men efter det växer en berättelse fram som hela familjen kan ha glädje av - skratta högt åt till och med, som till exempel åt en bananflugas korta livscykel...

Epic - Skogens hemliga rike 3D

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

Vi har sedan lång tid tillbaka kunnat konstatera att animerad film är blu-rayformatets bästa vän, och Epic är inget undantag. Det ser helt enkelt fantasistkt ut. Färgpaletten består av rika och fylliga färger som ger liv åt skogen, och skärpan och detaljrikedomen är något i hästväg. 2D-varianten är av referenskvalitet, och kikar man på Epic: Skogens Rike i 3D tillkommer, naturligtvis, ytterligare en dimension. Skogsmiljön kan vara en aning plottrig, och om man har en TV som lätt kan orsaka "spökeffekter" kan det bli lite för mycket, men samtidigt är det alla dessa detaljer som lyfter upplevelsen i 3D ytterligare en nivå. Pop-out-effekter finns och är imponerande i sig, men det känns samtidigt inte som om man skapat 3D-världen just för dessa - som så många andra filmer i samma genre, utan här är det alla små och väl genomförda detaljer som motiverar ett 3D-släpp.

Ljudspår: Engelska: DTS 5.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1

Det engelska ljudspåret är av mycket hög klass, medan det svenska håller vad man kan kalla "god svensk klass". Filmen är en tydlig barnfilm, så det finns fog för antagandet att det är det svenska som kommer rulla mest, men det kan vara värt att se filmen på engelska när barnen har lagt sig för ljudbilden som erbjuds i det engelska ljudspåret är av referenskvalitet med bra riktningsverkan och riktigt imponerande miljöljud i surroundet och ljudeffekter brummar på bra när så är motiverat. Mycket av detta återfinns även i det svenska, men dialogen blir en aning plattare.

Extramaterial:Fåglar, insekter och sniglar: Upptäck skogen, Insekter och deras kamouflage, Skogslivet när man bara är 5 cm lång, Moonhavens mysterier avslöjade, Och mycket, mycket mer!

Bonusmaterialet består av ett gäng kortare featuretter som är där i ett rent undervisande syfte för att lära oss mer om djur och insekter i skogen, varför det är bra att saker och ting ruttnar och förmultnar i skogen och hur man på ett psykologiskt plan skulle klara av att vara en tvärhand hög. Det som är intressant, och som "räddar" extramaterialet är i huvudsak Mysteries of Moonhaven Revealed, som är en sjuhövdad bakomfilm som ger oss inblickar i flera olika delar av produktionen. Till sist står också en trailer och lite previews att finna.

Aktuella priser för Epic - Skogens hemliga rike 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  
CDON.COMEpic - Skogens Hemliga RikeEpic - Skogens Hemliga Rike hos CDON.COM79krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 77  av 100.

Epic - Skogens hemliga rike 3D


Epic - Skogens hemliga rike 3D blu-ray cover

Filmbolag: Fox
Genre: Animation, Äventyr, Komedi, Fantasy
Region: B
Releasedatum: 2013-10-02
Antal skivor: 3 (Blu-ray 3D, 2D och DVD)
Speltid: 102
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska: DTS 5.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Fåglar, insekter och sniglar: Upptäck skogen, Insekter och deras kamouflage, Skogslivet när man bara är 5 cm lång, Moonhavens mysterier avslöjade, Och mycket, mycket mer!

Skådespelare: Amanda Seyfried, Josh Hutcherson, Beyoncé

Omdöme

Filmen:
65%
3D:
90%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
40%
Totalt:
77%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser