Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

End of Watch

End of Watch

Dope, money and guns

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

End of Watch är ett polisdrama där två av lagens väktare dras in i en dyster värld av mexikanska gangsters, skällande hundar och gallerförsedda husfönster - men där filmens ljus är vänskapen mellan poliserna som stilfullt och starkt gestaltas av Jake Gyllenhaal och Michael Peña.

Baksidestext:
Los Angeles-poliserna Taylor och Zavala riskerar livet varje dag när de patrullerar miljonstadens värsta kvarter. De är lagens hårdaste väktare och deras jobb är en konstant jakt efter gatans treenighet: dope, money and guns! Ända tills ett spektakulärt narkotikabeslag får dem att hamna på kant med stadens dominerande knarkkartell. Och för dem in i en undre värld som man knappt kan tro är verklig.

Oscar-nominerade Jake Gyllenhaal spelar en av sitt livs starkaste roller i denna tankeväckande polisactionfilm som kommer att revolutionera genren! Hela filmen upplevs från personernas eget perspektiv, filmat med minimala HD-kameror så att du hamnar på första parkett i L.A.-polisstyrkans livsfarliga vardag!

"Det finns en kemi dem emellan som fungerar mycket bra, och det är lätt att leva sig in i deras karaktärers besvärliga vardag"


Omdöme:
Tveklöst är det Jake Gyllenhaal som är det stora namnet här, men det som gör filmen riktigt sevärd är hans medspelare Michael Peñas insats, eller kanske mer samspelet mellan de två. Det finns en kemi dem emellan som fungerar mycket bra, och det är lätt att leva sig in i deras karaktärers besvärliga vardag. Michael Peña har varit med ett bra tag nu, men har inte haft så många bärande roller sedan hans starka insatser i Crash och Oliver Stones World Trade Center (den sistnämnda för övrigt tillsamans med Jake Gyllenhaals syster Maggie), men här visar han att han med enkelhet kan anförtros större roller.

David Ayer, filmens regissör, gjorde sig ett namn med filmen Training Day, även det ett polisdrama i Los Angeles-miljö. Skillnaden är att han i End of Watch hoppat av trenden med korrupta poliser och istället backat bandet och faktiskt ger oss riktiga good guys, vilket känns som en relativt frisk fläkt i en genre som i mångt och mycket snöat in just på korruptionsspåret. End of Watch är dessutom inspelat i ett annat tempo, för att uppnå en mer verklighetstrolig skildring.

Som lekman (och som svensk) är det svårt att säga om Ayer här ger oss en väldigt trovärdig beskrivning av hur polisarbetet i L.A. ser ut eller inte, men känslan är att det här är mycket nära sanningen, åtminstone ända fram tills filmens klimax. Ayer har också tagit till found footage-tekniken, det vill säga att det är inspelat som en sorts dokumentär (blandat med storfilmseffekter), vilket man kan ha delade åsikter om. Det blir lite plojaktigt å ena sidan, men när man väl kommit över den tröskeln bidrar det till en närvarokänsla man kanske annars inte skulle uppnå. Resultatet är i slutänden hur som helst ett starkt «buddy/cop drama» med genrens vassaste skådespelarinsatser på länge.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.85:1

End of Watch presenteras på blu-ray med en transfer som inte är helt problemfri, även om den med god marginal kvalar in i kategorin godkänt. Skuggiga partier gömmer detaljer och skärpan är bitvis inte mitt i prick. Det känns dock som om mycket av det här är väldigt medvetet från filmskaparnas sida då det lite smutsiga intrycket förstärker den känsla filmen förmedlar, vilket gör en bedömning av bildkvaliteten det mest problematiska med den här utgåvan. Även om presentationens brister inte skulle vara medvetna är kvaliteten dock av tillräckligt hög klass för att landa i ett godkänt betyg.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Ljudbilden överträffar bildkvaliteten med råge, och detta frontbaserade ljudspår engagerar med en klar och tydlig dialog, god riktningsverkan och små miljöljud i anläggningen som ytterliggare förstärker närvarokänslan i filmen. Även i de mer actionladdade scenerna levererar mixen med kraftfulla effekter, även om det inte är frågan om att utmana ljudanläggningen till bristningsgränsen.

Extramaterial:
Inget

Aktuella priser för End of Watch

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
WEBHALLEN.comEnd of watch (2012) End of watch (2012)  hos WEBHALLEN.com49krFraktinfo
Discshop.seEnd of watch End of watch  hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seEnd of watch End of watch  hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMEnd of watchEnd of watch hos CDON.COM59krFraktinfo
Discshop.seEnd of watch (Import)End of watch  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seEnd of watch (Import)End of watch  (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 72  av 100.

End of Watch


End of Watch blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Deckare/Crime, Drama, Thriller
Region: B
Releasedatum: 2013-04-03
Antal skivor: 1
Speltid: 109
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Inget

Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick, America Ferrera, Natalie Martinez, Frank Grillo, Cody Horn, David Harbour, Hugh Daly, Shondrella Avery, Kristy Wu, Gene Hong, Maurice Compte, Candace Smith, Cynthia Harmon, Zone

Omdöme

Filmen:
75%
Bilden:
80%
Ljudet:
90%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
72%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser