Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Drive Angry

Drive Angry

Hämnaren från helvetet

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Att påstå att Nicolas Cage som skådespelare numera befinner sig på höjden av sin karriär vore en grov lögn. Med en lång och oftast fläckfri meritlista bakom sig har det nu spårat ur i en produktion som snarare belyser kvantiteten före den ack så viktiga kvaliteten. Under 2011 har mannen medverkat i inte mindre än fyra filmer som i stor utsträckning fått ljumma mottaganden. Det är därför väldigt spännande att slå sig ner framför Drive Angry för någon gång måste väl ändå vinden vända?

Milton (Nicolas Cage) är en död man sedan ett antal år tillbaks och befinner sig i det brinnande helvetet där man dagligen, timme ut och timme in får uppleva sina käras lidanden. Han dog i ett försök att bryta sig ur en sekt som dyrkade satan och lämnade en ung dotter efter sig som han älskade mer än allt annat på jorden. När han får reda på att dottern så småningom också gick med i en satanisk sekt ledd av Jonah King (Billy Burke) och i sekten miste sitt liv bestämmer sig Milton för att fly undan helvetets käftar och söka hämnd.

Han ger sig ut på en obarmhärtig jakt efter sekten och framförallt ledaren som tänker offra Miltons barnbarn till Satan under kommande fullmåne. Längs vägen stöter han ihop med den unga servitrisen Piper (Amber Heard) som blir hans kompanjon och följeslagare längst vägen. Det blir inget enkelt uppdrag för de båda har inte bara Jonah Kings män efter sig utan även polisen som gör vad den kan för att få slut på Miltons blodiga bärsärkagång.

Även en tredje part följer Milton tätt i fotspåren. En man som kallar sig Revisorn (William Fichtner) ska visa sig vara Djävulens egen utsände man och sköter bokföringen i helvetet. Att Milton rymde från helvetet fick honom att se rött och varken galna djävulsdyrkare, polisen eller såklart Milton själv får stå i hans väg när det gäller att få ordning på räkenskaperna.

Drive Angry

"det krävs en bra prestation från vår huvudrollsinnehavare för att lyfta en film som denna"


Okay, själva handlingen är ganska så urflippad så här på pappret och den som söker efter en film med massa dolda budskap och logiska förklaringar gör nog bäst i att låta Drive Angry stå kvar på hyllan i videobutiken. Men om man som jag är förtjust i fartfylld action som går från noll till hundratio innan ens förtexterna har kommit igång så träffar Drive Angry faktiskt helt rätt. Man flirtar vilt med klassiska B-filmer och landar faktiskt inte helt långt ifrån det Rodriguez och Tarantino lyckades få till i Grindhouse, även om filmen inte når upp till exakt de höjderna.

Språket är ovårdat, det blir en del naket och hagelgevären dånar i kapp och lämnar i de flesta fall väldigt få kroppsdelar intakta. Filmen är inspelad i 3D format och kommer i november att släppas så som det var tänkt. Den filmen som släppts nu och som vi recenserat är i enkel 2D men visst märks det tydligt att många scener är inspelade för att passa i 3D. Överlag är det dock ingenting som stör men ibland blir det lite övertydligt i eldstriderna när kulor skall komma vinande mot tittaren men i vår 2D version mest er ut som tecknade små larver som flyger fram mot rutan.

Nicolas Cage är en bra skådespelare och här platsar han bra då det krävs en bra prestation från vår huvudrollsinnehavare för att lyfta en film som denna och en felaktig casting hade lett till att filmen fallit pladask. Vackra Amber Heard som Piper tycker jag mig känna igen men har ytterst svårt att placera henne. En sökning på imdb gör mig inte heller klokare. Hon gör i vilket fall också ett bra jobb som den tuffa bruden som slungas in i Miltons hysteriska värld till synes av en slump. I övrigt imponerar William Fichtner som Revisorn, en roll han gör galant.

Drive Angry

Bilden är nästan men tyvärr bara nästan ett Halleluja moment. Riktigt fin dynamik och skarpa färger som gör sig bra både på duk och på plattburk. De många fartfyllda actionsekvenserna blir aldrig suddiga eller oskarpa. Överlag är specialeffekterna tjusigt gjorda, med något undantag, vilket gör Drive Angry till en fröjd för oss blu-ray fans.

Ljudet når enkelt upp till referenskvalitet på denna utgåva. Knivskarp dialog välmixad med ett soundtrack som sitter som handen i handsken på denna diaboliska film. Mellan samtalen (och ibland under dem) består ljudbilden av gasande motorer, våldsamma explosioner och rejält med pang pang som får pälsen att stå på oss med hyfsad anläggning.

Drive Angry

Bland extramaterialet finner vi ett gäng bortklippta scener som varken tillför eller förstör någonting i den slutliga produktionen. Med aspekten att försöka hålla uppe tempot känns det ändå som att kasseringen av scenerna var ett bra val. How to Drive Angry är en slags bakomfilm med intervjuer av folket bakom produktionen och lite filmer från inspelningen. Den tredje delen av extramaterialet är Milton’s Mayhem där vi i ett kollage får se vad Milton förstör under sin blodiga hämnd. Lagom med extramaterial även om Milton’s Mayhem känns lite överflödigt för oss som har sett filmen.

* * *

Drive Angry kommer aldrig gå till historien som en utav Nicolas Cages större roller men den är likväl en ganska skön film att spendera drygt en och en halv timme på. Det är bra tempo från början till slut och filmen blir aldrig seg eller tråkig även om realismen lyser med sin frånvaro. Filmen står sig bra bland all annan action som produceras idag även fast vi väntar hoppfullt på dagen då Nicolas Cage letar sig upp till de större produktionerna igen.

Aktuella priser för Drive Angry

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 76  av 100.

Drive Angry


Drive Angry blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
76%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser