Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Den lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun

Havet är djupt...

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Disneys renässans fick ingen flygande start, utan djupdök långt ner i det djupa havet, och vilken succé det blev! Den lilla sjöjungfrun trollbinder från första bildrutan och för de som tvivlade kom här beviset: Disney var tillbaka, bättre än någonsin.

Baksidestext:
Dyk ner i havet med Den Lilla Sjöjungfrun och upplev Disneys fantastiska undervattensäventyr, baserat på H C Andersens tidlösa berättelse! Den bubblande glada Lilla Sjöjungfrun Ariel lever i havet med sin far Kung Triton, sina systrar och sina vänner, fi sken Blunder och reggae-sjungande krabban Sebastian. De bor i ett paradis, men Ariel kan inte sluta fantisera om hur ett liv på land skulle vara. Efter att en dag ha räddat en vacker prins från att drunkna, blir hennes önskan ännu starkare. I hemlighet kontaktar hon den enda som kan hjälpa henne – sjöhäxan Ursula. Med hennes hjälp kan Ariel få ben och uppleva det spännande livet på land. Men Ariels dröm förvandlas snabbt till en riktig mardröm. I en kapplöpning mot tiden måste Ariel vinna både prinsens kärlek och samtidigt rädda sin fars kungarike. Disneys 28:e Klassiker Den Lilla Sjöjungfrun är nu tillbaka på Disney blu-ray, detta är ett mästerverk som belönats med två Oscar® för Bästa sång och Bästa originalmusik.

"De yngre tittarna kommer sitta fastklistrade filmen igenom, medan även vuxna kommer bli underhållna"


Omdöme:
Den lilla sjöjungfrun inledde vad som skulle komma att bli känt som Disneys renässansperiod, och är även en av de mest omtyckta i samma period, i hård konkurrens med Skönheten & odjuret, Alladin och Lejonkungen. Redan på 30-talet fanns det planer på en Sjöjungfrunfilm, men först i mitten av 80-talet började planerna realiseras, och i november 1989 gick filmen upp på biograferna i USA. Filmvärlden såg betydligt annorlunda ut på den tiden och först över ett år senare fick den svenska biopubliken ta till sig Ariel, Blunder, Sebastian och de andra färgstarka karaktärerna.

Filmen är ett mästerverk bestående av fantastisk animation, härliga färger och färgstarka sånger, och med ett äventyr som håller hela vägen in i mål. De yngre tittarna kommer sitta fastklistrade filmen igenom, medan även vuxna kommer bli underhållna, även om filmen kanske främst riktar sig mot den yngre publiken.

Ariels röst i det svenska ljudspåret görs av Sissel Kyrkjebø, som faktiskt även stod för dubbningen i både det norska och det danska ljudspåret. Båda finns med här mså man kan jämföra själv och det är inget annat en fantastisk bedrift av den skickliga norskan.

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

Bilden håller mycket hög klass, och även om den är restaurerad så har den behållit mycket av den charm som bioversionen kunde ståta med bildmässigt, och för första gången kan man på riktigt avnjuta den detaljrikedom som gömt sig i filmens bakgrundsmiljöer. Färgpaletten är rik och lekfull, och man har fått till en bra blåaktig ton för undervattensmiljöerna.

Ljudspår: Engelska: DTS 7.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1

Det engelska ljudspåret, som kommer i sju kanaler, är av god kvalitet, men inte perfekt. Det finns en obalans mellan dialogen och effekter av och till, men framför allt musikstyckena väger upp den detaljen. Det svenska spåret är på alla sätt enklare, men av samma skrot och korn som de flesta andra svenska ljudspår till Disneyklassikerna.

Extramaterial:
Part Of Your World Musikvideo med Carly Rae Jepsen , Borttagen karaktär - Harold The Merman, Del av hennes värld: Jodi Bensons resa till New Fantasyland, Så gjordes Den Lilla Sjöjungfrun, Borttagna scener , Kortfilm: Flickan med svavelstickorna, Sing-a-long , Och mycket mer!

Aktuella priser för Den lilla sjöjungfrun

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-12-06  
WEBHALLEN.comDen Lilla Sjöjungfrun (1989) Den Lilla Sjöjungfrun (1989)  hos WEBHALLEN.com99krFraktinfo
CDON.COMDisney klassiker 28: Den lilla sjöjungfrunDisney klassiker 28: Den lilla sjöjungfrun hos CDON.COM149krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 86  av 100.

Den lilla sjöjungfrun


Den lilla sjöjungfrun blu-ray cover

Filmbolag: Disney
Genre: Familj & barn
Region: B
Releasedatum: 2013-09-25
Antal skivor: 1
Speltid: 79
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska: DTS 7.1 HD MA | Svenska: Dolby Digital 5.1
Extramaterial: Part Of Your World Musikvideo med Carly Rae Jepsen , Borttagen karaktär - Harold The Merman, Del av hennes värld: Jodi Bensons resa till New Fantasyland, Så gjordes Den Lilla Sjöjungfrun, Borttagna scener , Kortfilm: Flickan med svavelstickorna, Sing-a-long , Och mycket mer!

Skådespelare: Ben Wright, Buddy Hackett, Charlie Elvegård, Christopher Daniel Barnes, Claes Thelander, Edie McClurg, Evabritt Strandberg, Hans Josefsson, Jason Marin, Jodi Benson, Jörgen Düberg, Kenneth Mars, Paddi Edwards, Pat Carroll, Per Eggers, Per Myrberg, Rene Auberjonois, Rolf Skoglund, Samuel E. Wright, Samuel Elers-Svensson, Sissel Kyrkjebø, Sissela Kyle, Will Ryan, Åke Lindström

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
95%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
86%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser