Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Dead Man

Dead Man

Underbar film i mager utgåva

En filmrecension av J. Andervad , publicerad

Neil Youngs gitarr klingar tungt som ett mantra när bilden så sakterliga tonas ut och William Blake försvinner ut över det grå havet. Jim Jarmuschs Dead Man lämnar en förtrollad och förundrad och med knepiga tankegångar – vad tusan handlade egentligen det här om?

Svärmorsdrömmen William Blake (Johnny Depp) reser från sitt hem i Lake Erie, Clevland Ohio, för att tillträda ett utlovat jobb som revisor på Dickinsons Metal Work, i staden Machine. Tågrälsen är lång och han verkar ta sig längre och längre ut i vildmark och laglöshet. På tåget möter han sedan den märkliga eldaren (Crispin Glover), som varnar honom för resan och att han förmodligen lika gärna kan finna sin död vid resans mål. Utan att ta hotet seriöst kommer Blake fram och finner en rå, ogästvänlig stad, men han skyndar sig i alla fall till sin arbetsplats för att anta sitt jobb. När han kommer fram till verkstadens kontor får han dock veta att hans plats redan blivit tagen av en annan revisor. När han insisterar på att få prata med ägaren, Dickinsson (Robert Mitchum), slutar det med att han blir utdriven under vapenhot av densamme.

Senare den kvällen går han vilsen omkring i staden, utan några besparingar kvar efter resan och utan husrum. Efter att ha köpt en sup för sina sista slantar stöter han ihop med Thel (Mili Avital), en tidigare prostituerad som säljer pappersblommor. Thel verkar berörd av Blakes vänlighet och bjuder hem honom. De blir dock snart överrumplade av hennes tidigare kille Charlie (Gabriel Byrne), som skjuter och dödar Thel när hon försöker skydda William med sin egen kropp. Kulan går dock rakt igenom och skadar även honom, men han lyckas ändå slänga iväg ett dödande skott mot mannen, med Thels egen pistol. Sårad vinglar han härefter ut genom husets fönster, stjäl en häst och rymmer från platsen.


Det visar sig att mannen Blake sköt var ingen mindre än fabriksägare Dickinsons son, och hästen han tog är också dennes. Det första som Dickinson tar itu med följande morgon är således att leja tre personer, alla ökända för sina egenskaper som mördare, att sätta efter Blake. Den unga Johnny ”The Kid” Picket (Eugene Byrd), pratkvarnen Conway Twill (Michael Wincott) och legenden Cole Wilson (Lance Henriksen), rider alla iväg för att tillsammans ta tillbaka hästen och fånga in Blake, död eller levande.

Blake hittas snart utslagen i vildmarken av en mystisk indian som går under namnet ”Nobody” (Gary Farmer). Denne uppger att han försökt plocka ut kulan från Blakes bröst, utan att ha lyckats, eftersom den sitter för nära hjärtat. Nobody tar hand om Blake och blir fäst vid honom då han på något sätt tror att William Blake är 1700-talspoeten vid samma namn. Blake följer honom, till en början ovetande om vart han av indianen förs – på en andlig resa där han kan lämna detta livet och låta sin själ hitta tillbaka till sitt ursprung. Nobody och William tar sig på vägen genom osannolika strappatser med förföljarna hela tiden tätt i hasorna.

Dead Man

"Kanske är det på grund av dess verklighetsförankring man inte riktigt vet vad man ska tro om filmens handling"


Dead Man är på många sätt en kufisk film, där man till en början kanske mest vaggas in i dess drömlikt sövande atmosfär frambringat av den amerikanska vildmarkens vackra ödelandskap, det långsamma kamerasplelet och inte minst, Niel Youngs trollska, elektroniska hammranden i soundtracket, för att sedan lägga märke till den bizarra komiken med, för att ta endast ett exempel, Iggy Pops sjuka framträdande som transvestit med sodomitiska följeslagare. Härefter kanske man som sagt förundras, över filmens faktiskt intetsägande utgång, eller blir man kanske frustrerad?

Jim Jarmusch kategoriserar filmen som en psykadelisk western , vilket passar så väl in i beskrivningen att det förmodligen kommer få stå som ett typexempel. Berättelsen hämtar inspiration från klassisk folksagotradition, med välkända anektoter som att gå under namnet ”ingen” och annat som känns som typiska symboler, t.ex. de tre förföljarna, särskilt den demoniske Cole Wilson med glimande huggtänder, som närmast verkar vara, eller i alla fall företräda djävulen själv. Samtidigt hör detta nog till en av de mest verklighetsriktiga westernfilmerna någonsin, i dess skildring av laglöshet, stridigheter mellan ”europeer” och ursprungsbefolkning, samt att filmen vägrar ta ställning för endera sidan. Filmen är historiskt realistisk och verkar möjligtvis för att ge en mer äkta bild av ursprungsbefolkningen, samtidigt är det en påminnelse om det moderna USA och den europeiska sidan, med referenser till poeten William Blake såklart, men även i Niel Youngs och Iggy Pops medverkan, samt med Hollywood-veteranen Robert Mitchum.

Kanske är det på grund av dess verklighetsförankring man inte riktigt vet vad man ska tro om filmens handling. Antingen pågår det något sällsamt, eller så visas det bara egentligen upp en meningslös historia om en döende man – man får egentligen inga direkta tecken på att det skulle vara något annat, men trots det finns oändligt många utgångar man kan läsa in och man kan heller inte låta bli att göra det. Men det är inte detta som gör filmen levande, utan det är den ödsliga känslan som springer fram ur det mäktiga soundtracket, den fantastiska miljön och den bizarrt ironifyllda situationerna. Handlingen kommer således på ett sätt i andra hand och att bara låta sig glida med i den sömniga stämningen och njuta av vad man ser och hör är en full tillräcklighet. Johnny Depp fungerar utmärkt som den väldigt passiva och uttryckslösa karaktären William Blake och även Gary Farmer som den retsamt underfundiga indianen, men kanske är det den karga antagonisten Lance Henriksen som är bäst typecastad.

Dead Man

Dead Mans 1080p-upplösning är i mångt och mycket en fröjd för ögat med bra balans i svärta och en inte överdriven kontrast som skapar en realistisk, naturell framtoning. Den gråsvarta tågröken mot en vit himmel, landskapsviddernas skönhet, staden Machines snusk, allt känns väldigt påtagligt. Bilden kan dock vid vissa tillfällen tyckas väldigt suddig och oskarp, särskilt i många nattliga scener. Vid något tillfälle upplever man också att färgtonen förändras. Som tur var är det inget som stör allt för mycket, men man får ändå känslan av att det kunde varit bättre.

Ljudet i filmen kunde hört till högen felfritt, det hade inte varit omotiverat med tanke på dess egenskaper. Det allomfattande intrycket är dock att det saknas en gnutta riktig energi i ljudeffekter, även om det ofta är väldigt bra. Musiken klingar skrämmande vackert, men ibland lite för tamt istället för klart. Dialogerna framträder nästan alltid bra, men ibland kan det finnas irritationsmoment i form av obalans i mixen. Njutbart, men småslaskigt. Filmen hade antagligen tjänat på ett 5.1-ljudspår istälelt för som nu, DTS 2.0 HD MA.

Dead Man

I extramaterialet bjuds vi på små trevligheter i form av en musikvideo och några borttagna scener. Jätteroliga att se, men lite mer djupgående om filmen hade inte varit fel. En dokumentär eller bakomfilm kanske, eller något ord från regissören?

* * *

Dead Man är ingen ordinär western, men förmedlar ändå western-atmosfären på ett oslagbart äkta sätt. Kommer säkerligen höra till en klassiker inom independent-film.

Aktuella priser för Dead Man

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2018-02-14  
Discshop.seDead man's walk (2-disc)Dead man's walk (2-disc) hos Discshop.se49krFraktinfo
Discshop.seDead man's walk (2-disc)Dead man's walk (2-disc) hos Discshop.se49krFraktinfo
CDON.COMDead man runningDead man running hos CDON.COM59krFraktinfo
WEBHALLEN.comDead Man's Walk (1996) Dead Man's Walk (1996) hos WEBHALLEN.com59krFraktinfo
Discshop.seDead Man Down (Blu-ray + DVD)Dead Man Down (Blu-ray + DVD) hos Discshop.se79krFraktinfo
Discshop.seDead Man Running Dead Man Running hos Discshop.se79krFraktinfo
WEBHALLEN.comDead Man Running (2009) Dead Man Running (2009) hos WEBHALLEN.com79krFraktinfo
Discshop.seDead Man Running Dead Man Running hos Discshop.se79krFraktinfo
WEBHALLEN.comDead man down (2013) Dead man down (2013) hos WEBHALLEN.com145krFraktinfo
Discshop.seDead man walking (Import)Dead man walking (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seDead Man Down (Import)Dead Man Down (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seDead man walking (Import)Dead man walking (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seDead Man Down (Import)Dead Man Down (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
CDON.COMDead Man's ShoesDead Man's Shoes hos CDON.COM149krFraktinfo
Discshop.seDead man (Import)Dead man (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seDead man (Region B) (Import)Dead man (Region B) (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo
Discshop.seDead man (Import)Dead man (Import) hos Discshop.se249krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Andervad, betyget 88  av 100.

Dead Man


Dead Man blu-ray cover

Filmbolag: Echo Bridge Entertainment
Genre: Western, Drama
Region: A
Releasedatum: 2011-10-14
Antal skivor: 1
Speltid: 115
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (DTS 2.0 HD MA)
Extramaterial:
Deleted scenes
Music videos

Skådespelare: Crispin Glover, Eugene Byrd, Gary Farmer, Iggy Pop, Johnny Depp, Lance Henriksen, Michael Wincott, Michelle Thrush, Mili Avital, Robert Mitchum

Omdöme

Filmen:
100%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
88%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser