Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Day of Disaster

Day of Disaster

Hyfsad katastroffilm där människan är boven

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Det där med jordens undergång är ett tema som aldrig upphör att vara aktuellt även om hotet som så småningom tar kål på mänskligheten genom årens lopp har bytt skepnad. Ena stunden är det utomjordiska varelser som kommer till jorden för att förgöra människan medan det i nästa stund är den globala uppvärmningen eller naturen som tar ut sin rätt. I Day of Disaster utforskas en annan källa till undergång, nämligen den som genom forskning och experiment som övergår människans förstånd skapas av människan själv.

Baksidestext:
En rymdsond som kan fånga in solens obegränsade energi ska ge världen skydd mot såväl missiler som asteroider. Men systemet slår bakut och plötsligt bombarderas jorden med elektromagnetiska impulser.

"man hade tjänat på att inte göra skiljelinjen mellan de två episoderna så pass tydlig som den blev i detta fall"


Omdöme:
I Day of Disaster får vi möta Dr. Michael Ranger som en gång arbetade för Vita huset med att ta fram en rymdsond som skulle skapa ett globalt skydd mot missiler och hot från rymden i form av asteroider och dylikt. När han blev uppsagd fortsatte USAs försvarsdepartement utveckla hans prototyper men i samma stund de gick live med sonden slog den bakut och skapade en kedjereaktion som fick själva solens massa att röra sig mot jordklotet. När försvarsdepartementet står handfallna inför det gigantiska hot som närmar sig jorden blir det upp till Michael Ranger att tillsammans med sin dotter och blivande svärson försöka stoppa det omedelbara hotet som bara är några timmar ifrån att bryta igenom jordens ozonlager och ödelägga allt mänskligt liv. Uppdraget försvåras helt klart då försvarsminister har ett horn i sidan till Michael och försöker sätta honom bakom lås och bom.

Day of Disaster är ursprungligen en miniserie i två delar som här har sammanfogats och även om de båda delarna utspelar sig under loppet av tre dagar är ovanstående beskrivning bara ett av de hot som riskerar att ödelägga jorden. Michael Ranger tvingas nämligen också försöka få jordens kärna att åter komma i rörelse efter att den abrupt stannat som en följd av det inträffade. När man ser hela miniserien sammanfogad på detta vis till en film blir det väldigt uppenbart att det från början handlade om en miniserie då jag trodde att allt var frid och fröjd efter lite drygt 90 minuter då ett hot var avvärjt, folk började slappna av och så vidare. Som sagt visade det sig att ännu ett hot var antågande och snart drogs tempot upp igen till en andra episod som i mångt och mycket påminde om den första även om hotet såg lite annorlunda ut.

Personligen gillar jag miniserier av det här slaget då den rejäla speltiden ger plats för viss karaktärsutveckling även om manus i sig begränsar somliga karaktärer till stereotyper. Däremot tror jag att man hade tjänat på att inte göra skiljelinjen mellan de två episoderna så pass tydlig som den blev i detta fall. När man som här väljer att dela upp hotet mot jorden i två åtskiljda händelser så upplevs filmen i sin helhet som längre än vad den hade behövt upplevas och det får också till följd att när filmen väl är slut så är det egentligen enbart den sista episoden som stannar kvar i medvetandet då man helt enkelt hunnit glömma en del av omständigheterna kring den första händelsen och således också det som till en början triggade de båda händelserna.

Serien har inte haft någon gigantisk budget att röra sig med men man har ändå lyckats få till en hyfsad skara skådespelare och använt de medel man har till specialeffekter på ett klokt vis. Även om halvtaskig CGI ibland gör sig påmind så får man på det stora hela till det ganska bra.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.35:1

Katastroffilmen ser riktigt bra ut på blu-ray med en slående detaljrikedom som bara får stryka på foten vid något enstaka tillfälle och då på grund utav lite taskig ljussättning. I stort sett är det just ljuset som orsakar problem för bildtransfern då man ibland lyckas överexponera ljuset medan man får till en lite för grumlig look i några av de mörkare partierna. Färgpaletten och lystern är det dock inget fel på utan vi bjuds en rik och varm bild med många fall av utstickande färger både på jorden och inte minst i rymden när solens stekande hetta projiceras på åskådaren på ett övertygande vis.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Även om serien är av sci-fi karaktär så är det en relativt dialogdriven historia och ljudspåret har aldrig några problem att leverera dialogen oavsett övriga omständigheter i ljudbilden. Surrounden och basen får dock också spänna sina muskler vid flertalet tillfällen då asteroider och brinnande ting störtar ner mot jordklotet och krossar allt i sin väg. I seriens andra episod finns det en ganska mäktig scen där en stor del av jordskorpan delar sig vilket såklart är pampigt när det kommer till det visuella men också skapar en snygg ljudeffekt. Skottlossningar och explosioner får vi vår beskärda del utav och det fyller vardagsrummet med tillfredsställande effekt.

Extramaterial:


Aktuella priser för Day of Disaster

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
Discshop.seDay of disaster Day of disaster  hos Discshop.se49krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 62  av 100.

Day of Disaster


Day of Disaster blu-ray cover

Filmbolag: Atlantic
Genre: TV-Serie, Sci-Fi
Region: B
Releasedatum: 2013-11-20
Antal skivor: 1
Speltid: 173
Bild: 1080p Widescreen 2.35:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Skådespelare: Matthew Modine, Maxim Roy, Trevor Hayes, Ted Whittall, Kate Drummond, Kalinka Petrie, Susan Hogan,

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
80%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
0%
Totalt:
62%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser