Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Call Girl

Call Girl

Bordellhärvan på film

En filmrecension av M. Stedt , publicerad

En snygg och välspelad thriller som inte lämnade mig oberörd. 70-talets stora bordellhärva lär ha varit tacksamt att göra film av. Filmen är väl värd de fyra Guldbaggarna som den vann, inte konstigt när det är svensk film i toppklass.

Baksidestext:
Det är valår 1976. Kvinnlig frigörelse och sexuell revolution går hand i hand med neutralitet, kärnkraft och trygghet för alla. I Stockholm ligger dagisen vägg i vägg med poseringsateljéer, och sexklubbarna får kunder från det närliggande regieringskansliet. Unga Iris rekryteras som "Call Girl" från en ungdomsvårdsskola, och sugs blixtsnabbt upp från samhällets botten, förbi diskoteken och elitens kristallkronor, upp emot landets högsta politiker. När den utopiska bilden av Sverige hotas, stiger maktens män in för att upprätthålla den.
CALL GIRL är en politisk och emotionell thriller med nerv och socialt medvetande, inspirerad av 70-talets bästa amerikanska thrillers som "Alla presidentens män", "Tre dagar för Condor" och "Serpico" och med samma känslighet och realism som Truffauts "De 400 slagen".

"Guldbaggar för Bästa foto, Bästa kostym, Bästa ljud och bästa scenografi."


Omdöme:
Call Girl är en politisk thriller som är inspirerad av verkliga händelser från en bordellhärva som utspelade sig på sjuttiotalet. I den härvan ryktades det att flera högt uppsatta politiker, bland annat Olof Palme och Thorbjörn Fälldin, köpt sex av minderåriga. Genom att ändra eller inte nämna några specifika namn har lyckas filmen att ta sig runt problemet genom att öppet peka ut dem som sexköpare.

I filmen får vi se vännerna Iris och Sonja, två ungdomsvårdshemsplacerade tonårstjejer, dras in i en värld av prostitution som är allt annat än lätt att ta sig ur. Bordellmamman, Dagmar Glans (Pernilla August) är manipulativ och gör allt för att att få ”glada” fnask till sina kunder. Utan att Iris och Sonja vet ordet av är de fast i Dagmars klor.

Vi följer också det politiska spelet och polisernas arbete för att sätta dit de inblandade. Högt uppsatta chefer, bland annat chefen för FMV (Försvarets materielverk), som besöker prostituerade utgör en stor säkerhetsrisk för landet.

Det här är en snygg och välspelad film som är både spännande och intressant. Samtidigt är det väldigt skrämmande att se hur det kan ha gått till när unga tjejer lurades in prostitution och bedrövelser.

Filmen belönades med 4 Guldbaggar, Bästa foto, Bästa kostym, Bästa ljud och bästa scenografi. Dessutom var filmen nominerad för bland annat Bästa film, regi och kvinnliga huvudroll.

Bildformat: 1080p HD 2.35:1

Briljant foto och tidsenliga miljöer... Inte konstigt att det blev en Guldbagge för bästa foto. jag vill se mer av sådan här bildkvalitet i svensk film framöver.

Ljudspår: DTS HD 5.1 MA

Ljudet håller högsta kvatlitet och är stort och fylligt och inne håller också små detaljer. Ta till exempel ljudet från regnet utan för bilens rutor, det är så påtagligt så att jag var tvungen att titta ut genom fönstret för att se om det regnade just nu, men så var ju inte fallet.

Extramaterial:
Bortklippta scener

Aktuella priser för Call Girl

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-07-08  
CDON.COMCall GirlCall Girl hos CDON.COM49krFraktinfo
Discshop.seCall Girl Call Girl  hos Discshop.se79krFraktinfo
Discshop.seCall Girl Call Girl  hos Discshop.se99krFraktinfo
WEBHALLEN.comCall Girl (2012) Call Girl (2012)  hos WEBHALLEN.com145krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent M. Stedt, betyget 90  av 100.

Call Girl


Call Girl blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Politisk hriller
Region: B
Releasedatum: 2013-07-03
Antal skivor: 1
Speltid: 133
Bild: 1080p HD 2.35:1
Ljud: DTS HD 5.1 MA
Extramaterial: Bortklippta scener

Skådespelare: Ruth Vega Fernandez, Pernilla August, David Dencik, Sofia Karemyr, Peter Carlberg, Kristoffer Joner, Sverrir Gudnason, Magnus Krepper, Josefin Asplund, Sven Nordin, Dag Malmberg, Mats Blomgren, Simon J. Berger

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
70%
Totalt:
90%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser