Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Breaking Bad - Säsong 5, del 1

Breaking Bad - Säsong 5, del 1

Början på slutet

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Breaking Bad tillhör tillsammans med Dexter 2000-talets bästa serier i min bok och visst känns det tungt att båda dessa favoriter går i graven samma år, 2013, samtidigt som det är glädjande att de har fått avsluta på egna villkor utan nödiga slut framtvingade av bolagen. När det var dags att spela in den femte och sista säsongen av Breaking Bad valde man att göra den ett par avsnitt längre än de föregående men till fansens stora förtret sände man den också i två olika omgångar. Denna box innehåller således de första åtta avsnitten av den femte och sista säsongen av Breaking Bad.

Baksidestext:
Bryan Cranston och Aaron Paul är tillbaka i sina Emmy-vinnande roller som Walter White och Jesse Pinkman. Gus Fring är död, och Walts förvandling från välmenande familjeman till hänsynslös drogkung är så gott som klar. När han börjar nå framgångar med metaamfetamin hotas hans planer av en ny undersökning, ledd av hans obeveklige svåger Hank (Dean Norris). I den femte säsongen, producerad av Vince Gilligan och Mark Johnson, skildras Walter Whites skoningslösa uppgång till nya höjder ... och även hans fall..

"Det enda man vet med säkerhet är att när de åtta sista avsnitten dyker upp på blu-ray lär helvetet braka löst på riktigt"


Omdöme:
Inledningsvis vill jag säga att ni som ännu inte har sett Breaking Bad har en sjuhelsikes resa framför er vilket alla ni andra som har följt serien troligtvis kan hålla med om. Jag upptäckte själv serien för lite drygt ett år sen och plöjde snabbt de inledande säsongerna och har sedan dess suttit som på nålar i väntan på fortsättningen.

Visst är det på sätt och vis retligt när bolaget väljer att dela upp en säsong av en serie och sända den i två olika omgångar? Att man gjorde det valet med Breaking Bad har säkerligen två orsaker då man dels ville dra ut på spänningen hos fansen och samtidigt inte ville avsluta serien för abrupt då man på detta vis kunde få till 16 avsnitt på en säsong till skillnad från de 13 avsnitt som bjöds i säsong 4. Man kan dock ställa sig lite frågande till varför man väljer att släppa halva säsongen på blu-ray istället för att släppa den kompletta säsongen när de sista avsnitten väl har sänts. Då jag i största möjliga mån undviker att streama eller titta på TV-serier när de sänds för att sedan kunna avnjuta den kompletta säsongen på blu-ray är jag ändå ganska nöjd med att man delat upp säsongen även på blu-ray då serien ännu inte är riktigt slut för mig, vilket den är för alla dem som redan sett finalen.

När denna femte säsong inleds antar den direkt en något mer ödesdiger ton än de tidigare säsongerna. Fram tills nu har varje säsong avslutats på ett sådant sätt att en fortsättning är nödvändig men i och med Gus Frings död i slutet på säsong 4 känns det som att ett helt nytt kapitel tar form när den femte säsongen drar igång. Visst fick vi lite av en cliffhanger i slutet av förra säsongen men den var ganska subtil och är ingenting som blir centrerat nu.

Det är med glädje man återser Walter White och Jesse men också med ett visst obehag då deras relation inte är vad den brukade vara och på samma sätt är deras respektive livssituationer betydligt mer ansträngda. Situationen i hemmet är i det närmaste outhärdlig för Walters fru efter att hon inte bara greppat att hennes make tillverkar och säljer knark utan att hon också insett att han är en kallblodig mördare. Seriens styrka ligger just i denna fina linje mellan Walters två olika personligheter och den utveckling han genomgår under seriens gång. Att jämföra den Walter som figurerar i säsong 5 med den cancerdrabbade lärare vi stötte på i första säsongen är näst intill omöjligt då allt han gått igenom sedan han fick cancerbeskedet har gjort honom till en hemsk människa, oavsett hur goda hans motiv en gång var.

Bryan Cranston borde få mängder av priser för sin tolkning då han lyckats få publiken att ömsom ömka, ömsom känna avsmak för hans karaktär och Aaron Pauls tolkning som den allt mer nerviga Jesse Pinkman är inte mycket sämre.

När det åttonde avsnittet når sitt slut är det med seriens vassaste cliffhanger hittills och det enda man vet med säkerhet är att när de åtta sista avsnitten dyker upp på blu-ray lär helvetet braka löst på riktigt. Jag kan knappt bärga mig!

Bildformat: 1080p Widescreen 1.78:1

När Breaking Bad – säsong 5 dyker upp på blu-ray gör den det med en transfer som återger det hela exakt så som Vince Gilligan lär ha föreställt sig det. Vi som har följt serien vet att man använder sig av en rad olika filmtekniker och effekter under avsnitten vilket gör att bilden är ömsom glasklar och ömsom ansatt av ganska grova filmkorn men allting återges här perfekt enligt Gilligans vision. Färgerna är varma och mättade vilket ger det svettiga och ibland lite påverkade intrycket man vill åt och den svärta som presenteras känns så djup och korrekt den bara kan bli. Detaljrikedomen är liksom i tidigare säsonger mycket hög där närbilderna allt som oftast är ren perfektion vilket inte minst speglar sig i Walter Whites fårade och allt mer slitna anlete. Bara vid enstaka tillfällen upplever jag ett visst brus i mörka partier men dessa tillfällen går att räkna på handens fingrar.

Ljudspår: Engelska (DTS 5.1 HD MA)

Ljudbilden som bjuds håller högsta kvalitet och går fint ihop med den fina bildtransfern. Dialogen är såklart central och återfinns främst i anläggningen såvida inte karaktären i fråga talar utanför bild och man får till ett ruskigt bra djup i Walters mörka stämma oavsett om han hojtar högt eller viskar. Surroundsystemet utmärker sig och är ständigt aktivt vilket inte minst blir påtagligt i folktäta utrymmen där fotsteg och tjatter florerar i de främre såväl som i de bakre högtalarna. Även i de mer öppna ytorna bjuds vi på god aktivitet i surroundsystemet, lyssna bara på atmosfären ute i öknen när knastrande sand och små vindpustar får liv genom din anläggning. Ljudeffekterna och musiken sitter där den ska i mixen så vad gäller ljudbilden finns det inte några felaktigheter att anmärka på.

Extramaterial:
Chicks ´n´ Guns, Three Uncensored Episodes, Deleted & Extended Scenes, Behind the Scenes of Chicks ´n´ Guns, The Cleaner: Jonathan Banks as Mike, Prison Stunt Rehersal, Cast and Crew Commentaries on evry episode, Nothing Stops the Train featurette, Chris Hardwicks All-Star celebrity bowling, Jesse Plemons & Laura Fraser Audition Footage, Writers Room Timelapse, Gag Reel, 19 Episodes of Inside Breaking Bad, Gallery 1988 Art Show, The Writers of Breaking Bad, Scene by Scene: Directors Discuss Memorable Moments

Aktuella priser för Breaking Bad - Säsong 5, del 1

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-03-13  
CDON.COMBreaking Bad - Säsong 5Breaking Bad - Säsong 5 hos CDON.COM199krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 93  av 100.

Breaking Bad - Säsong 5, del 1


Breaking Bad - Säsong 5, del 1 blu-ray cover

Filmbolag: Sony
Genre: Tv-serie, Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-07-17
Antal skivor: 2
Speltid: 359
Bild: 1080p Widescreen 1.78:1
Ljud: Engelska (DTS 5.1 HD MA)
Extramaterial: Chicks ´n´ Guns, Three Uncensored Episodes, Deleted & Extended Scenes, Behind the Scenes of Chicks ´n´ Guns, The Cleaner: Jonathan Banks as Mike, Prison Stunt Rehersal, Cast and Crew Commentaries on evry episode, Nothing Stops the Train featurette, Chris Hardwicks All-Star celebrity bowling, Jesse Plemons & Laura Fraser Audition Footage, Writers Room Timelapse, Gag Reel, 19 Episodes of Inside Breaking Bad, Gallery 1988 Art Show, The Writers of Breaking Bad, Scene by Scene: Directors Discuss Memorable Moments

Skådespelare: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
90%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
93%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser