Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Boxtrolls 3D

Boxtrolls 3D

Små snälla monster under ytan

En filmrecension av M. Stedt , publicerad

Det här är en fängslande och spännande film om ett gäng troll som bor i underjorden. De klär sig i lådor, där av namnet boxtroll. Filmen är gjord med stop-motion-animation, vilket bara det är är skäl nog att se filmen. Det är en filmupplevelse utöver det vanliga.

Baksidestext:
Boxtrollen är monster som bor under Cheesbridges charmiga gator. Om nätterna kravlar de sig ut ur kloakerna för att stjäla stadens barn och goda ostar; det är åtminstone den myt som stadens invånare har lärt sig tro på.
Sanningen är dock att Boxtrollen är en samling älskvärda knasbollar som tagit uppgiften att på helt egen hand uppfostra ett människobarn vid namn Eggs. När Boxtrollen blir måltavla för en livsfarlig skadedjursbeskämpare som beslutat sig för att utrota dem, måste Eggs våga sig upp från underjorden för att rädda sin säregna familj. Tillsammans med en äventyrslysten flicka försöker han inte bara rädda Boxtrollen, utan även Cheesebridges själ.

"stort mått av tålamod, det är vad som krävs att göra stop-motion-anomation"


Omdöme:
Det är är en härligt fantasifull och förtjusande berättelse som både roar och charmar. Det är en mörkt komisk berättelse som överraskande nog berör vuxna teman om oärliga politiska slutsatser, effekterna av propagandamaskinen och farorna med upptagna försumliga fäder. Även om dessa dystra frågor spelar en viktig roll på ytan av handlingen, är filmen tillräckligt lätt för att förtrolla unga tittare och spännande för föräldrar.

The Boxtrolls är producerad med så kallad stop-motion-animering, vilket i princip innebär att animatörer flyttar små dockor en bråkdel av en tum i taget och sedan fotografera dem. Bilderna sätts sedan samma och blir en film. Det är ett oerhört tidsödande sätt att skapa film på, enligt producenten Travis Knight kunde de slutföra 1-2 minuter film per vecka. Sådana filmer tar år att göra och till skillnad från datorgenererade animation, det är otroligt svårt att ändra eller fixa en scen som en gång har filmats.

Filmen baseras på den engelska barnboken "Here Be monster" av Alan Snow. Den nominerades till en Oscar i kategorin bästa animerade film, en kategori som togs hem av Big Hero 6.

Bildformat: 1.78:1 High Definition Widescreen 1080p

Presentationen är helt fantastisk där fokus och uppmärksamhet ligger i att skapa en realistisk 3D-värld. De mörka gatorna i den fiktiva staden Cheesebridge tränger djupt in bilden och bildar en fantastisk känsla av djup. Vi får följa med genom långsträckta passager, där det nästan går att känna svängarna runt hörnen. Separationen mellan byggnader och föremål är utmärkt medan karaktärerna har en fin rundhet och är ytterst detaljerade. Några få sekvenser är inte lika imponerande som andra, men totalt sett, ger bilden en fantastisk demovärdig tredimensionell verklighet.

Ljudspår: DTS-HD Master Audio Engelska, DTS Surround 5.1 svenska

Dynamiska omfånget är distinkt med ren och tydlig skärpa i en mycket välbalanserad ljudbild. Dialogen är centrerad och klar och musiken är mycket passande. Det engelska ljudspåret, som "vanligt", mycket vassare än den svenska dubbningen.

Extramaterial:
Preliminära animerade scener, bakom kulisserna, minidokumentärer, kommentarer till filmen

Aktuella priser för Boxtrolls 3D

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Trailer

Filmen gavs av vår recensent M. Stedt, betyget 80  av 100.

Boxtrolls 3D


Boxtrolls 3D blu-ray cover

Filmbolag: Universal-Sony
Genre: Animation
Region: B
Releasedatum: 2015-02-02
Antal skivor: 1
Speltid: 96
Bild: 1.78:1 High Definition Widescreen 1080p
Ljud: DTS-HD Master Audio Engelska, DTS Surround 5.1 svenska
Extramaterial: Preliminära animerade scener, bakom kulisserna, minidokumentärer, kommentarer till filmen

Skådespelare: Ben Kingsley, Jared Harris, Elle Fanning, Nick Frost, Isaac Hempstead Wright med flera

Omdöme

Filmen:
80%
3D:
80%
Bilden:
90%
Ljudet:
80%
Extramaterialet:
60%
Totalt:
80%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-03-19
The Deuce - Säsong 1
199.00kr (CDON.COM)
LEGO DC Super Heroes: The Flash
149.00kr (CDON.COM)
The Secret Man
179.00kr (CDON.COM)
Images
299.00kr (CDON.COM)
Pistol for Ringo/The Return of Ringo
299.00kr (CDON.COM)
Napping Princess
449.00kr (CDON.COM)
Age of Innocence - Criterion Collection
299.00kr (CDON.COM)
Otley
299.00kr (CDON.COM)
Gumshoe
299.00kr (CDON.COM)
Passenger
299.00kr (CDON.COM)
Town On Trial
299.00kr (CDON.COM)
Persona 3 - Movie 1: Spring of Birth - Limited Edition
299.00kr (CDON.COM)

Fler releaser