Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Boardwalk Empire - Säsong 1

Boardwalk Empire - Säsong 1

Berättelsen om the real Sin City...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Det är något visst med riktigt bra TV-serier. Ingen av oss på bluraytips.se är något större fan av att sitta uppe sent på vardagskvällarna för att följa någon favoritserie utan försöker hålls oss i skinnet fram till dess att den kompletta säsongen släpps på blu-ray. Det är dock inte så lätt alla gånger när man hör hyllning efter hyllning gällande en ny serie men denna gång höll jag mig faktiskt i skinnet och väntade in releasen av Boardwalk Empire och först nu efter 12 täta avsnitt, relativt snabbt avbetade, är det min tur att lyfta på hatten och stämma in i hyllningskören. Eller vad säger ni själva om en TV-serie producerad av demonregissören Martin Scorsese och ett pilotavsnitt regisserat av densamme?

Boardwalk Empire utspelar sig i Atlantic City (The real Sin City) under förbudstiden och vi får se hur politikern och skattmästaren Enoch ”Nucky” Thompson (Steve Buscemi) stryker väljarna medhårs oavsett vilka åsikter väljarna har. Han talar sig å ena sidan varm för spritförbudet på kvinnoföreningarna och håller med dem i deras åsikt att sprit förstör förhållande, gör barn faderslösa och leder till mord och våldtäkt samtidigt som han å andra sidan lovar stadens pampar att männen i Atlantic City aldrig kommer behöva vara torrlagda. Nucky håller minsann vad han lovar då spritförbudet träder i kraft till absolutisternas stora glädje samtidigt som han direkt därefter inleder olaglig verksamhet och själv står för insmugglingen av sprit till staden och betalar hembrännarna goda pengar för att hålla liv i sin verksamhet. Att Nuckys broder är polismästare i staden och att borgmästaren själv gärna tar del av det flytande guldet försvårar inte direkt hans affärer.

Förutom en mycket godtycklig borgmästare och sin broder polischefen har Nucky en stor krets kontakter och troget folk på sin sida och spritaffären är inte heller den enda syltburken han olagligt nallar på då han bedriver flertalet högst tvivelaktiga affärer med det enda målet att tjäna mer pengar i staden Jimmy, The Babyface Killer, Darmody (Michael Pitt) figurerar som Nuckys alltiallo och finns jämt och ständigt vid hans sida men då han kommer hem från första världskriget har hans syn på tillvaron förändrats och han är inte längre tillfreds med att bara vara Nuckys springpojk. Han beslutar sig då för att byta arbetsgivare och flyr staden för att slå sig ihop med ingen mindre än den välkända och högt aktade gangstern Al Capone (Stephen Graham) till Nuckys stora vrede. Till skillnad från Nucky som låter andra göra skitjobbet och agerar mer som klassisk mafioso är Al Capone nere på marken och drar sig inte för att sparka skiten ur eller döda de som kommer i hans väg. Jimmy Darmody kommer dock återvända till Atlantic City förr än vi anar.

Från New York City kommer den aningen bortkomna och religiösa men inte helt ofarliga snuten Nelson Van Alden (Michael Shannon)för att utreda härvan med smuggelspriten men ramlar snart över både mord, hustrumisshandel och andra fuffensaffärer. Aldens misstankar riktas efter inte särskilt lång tid mot den högt uppsatta pampen Enoch ”Nucky” Thompson, men hur kommer man åt honom?

Boardwalk Empire - Säsong 1

"Jag skulle kunna rabbla upp alla skådisar här och berömma deras insats men jag låter bli och konstaterar att alla aktörer gör allting rätt."


Boardwalk Empire är en briljant, genial, klockren, enastående, en i sin klass, toppenserie. Hade skallen min kommit på fler superlativ sådär på rak arm hade jag pressat in även dem i ovanstående mening. Martin Scorsese, mannen som gett maffiafilmen ett ansikte i och med filmer som Maffiabröder, Casino och The Departed går in som producent och redan där vet man att ribban sätts högt men inte bara pilotavsnittet, regisserat av Scorsese håller hög klass utan vartenda avsnitt följer pilotens standard. Trots att det hela är en följetong håller de individuella avsnitten bra kvalitet och orkar stå på egna ben trots att man såklart missar en del bakgrundshistoria om man hoppar in i mitten utav serien.

Ett lyckat val av Terrence Winter som skapat serien är att hela tiden knyta an till verkliga händelser och verkliga individer. De flesta, ja, alla rent av har hört talas om gangstern Al Capone och The Babyface Killer. Enoch Thompson är baserad på den mindre välkända värstingen Enoch Johnson som levde jäkel i Atlantic City när det begav sig. Förbudstiden som skildras känner också de flesta till och det vi får se här är en möjlig version av det som hände, även om mycket såklart är fiktion så är ramberättelsen alldeles sann. Då serien tar avstamp 1919 då förbudet mot starka drycker trädde i kraft känns handlingen och historien den baseras på tillräckligt nära till hands för att man ska ta åt sig den.

Seriens styrka, som jag kan förstå också skulle kunna ses som en svaghet av den mer actionsökande publiken, är att man vågar hålla ett relativt makligt tempo som så ofta i maffiafilmer. Våldet står aldrig i centrum även om den våldsamma nerven och spänningen ständigt lurar runt hörnet och oron i Atlantic City verkligen lyser igenom duken. Man skulle så att säga kunna skära atmosfären med kniv. Det makliga tempot bidrar till just denna atmosfär och när sen sammandrabbningarna och kulsprutebataljerna kommer igång är det mer ös än i någon nu pågående serie. Man sparar inte in på vare sig blod, naket eller ovårdat språk då ”motherfuckers”, demolerade huvuden och guppande bröst är ständigt återkommande ingredienser. Även detta faktum, som vi såklart kan tacka kabelkanalerna för, bidrar till en ökad autentisk känsla i serien.

Bortsett från den briljanta regin inser vi väldigt snabbt att man satsat en stor mängd kulor på projektet då varenda attiralj, vartenda gathörn och allting som figurerar i serien känns på pricken tidsenligt. Kvinnornas roll i det mansdominerade samhället skildras på ett trovärdigt sett då kvinnan vid det här laget började stå upp betydligt mer än tidigare och driva frågor som alkoholförbud och kvinnlig rösträtt.

Det som känns unikt med serien är att varenda, och då menar jag varenda skådespelare känns som klippt och skuren för sin roll. Steve Buscemi som vi känner igen från otaliga filmer, inte minst Armageddon, Reservoir Dogs och diverse filmer med Adam Sandler i huvudrollen, är en briljant skådespelare vars allt annat än charmiga utseende gör honom till ett unikt ansikte i branschen. Som sliskig politiker tillika maffiaboss i fina kostymer och med ett ömsom lismande, ömsom brutalt beteende är han obetalbar. Hans utseende tillsammans med agerandet gör att man ganska enkelt själv håller på honom, fast man samtidigt inser vilket svin han är. Till och med vi köper hans politiska agenda på något vis. Utöver Buscemi fylls rollistan upp av briljanta skådespelare i birollerna som gör underverk med sina karaktärer. Jag faller pladask för hårdingen Stephen Grahams tolkning av Al Capone och likaså Michael Pitts Jimmy Darmody som till en början känns aningen malplacerad men gör det utav en anledning, som serien förtäljer. Jag skulle kunna rabbla upp alla skådisar här och berömma deras insats men jag låter bli och konstaterar att alla aktörer gör allting rätt.

Boardwalk Empire - Säsong 1

Som om inte serien i sig är bra nog levererar Warner den i den allra finaste av förpackningar vilket är ytterligare en anledning till att som vi avvakta blu-ray släppet. Bildupplevelsen är i det närmaste utav referensklass och det hela blir än mer charmigt när olika regissörer har tagit sig an de olika episoderna för skillnad märks. I alla fall får vi en ytterst livfull färgpallet i det hotfulla, men minst sagt levande Atlantic City. Precis som vad gäller seriens rekvisita har man anpassat färgerna en hel del efter tidsåldern vilket lägger ett visst åldrat lager över bilden som sitter som handen i handsken. Det är mycket mörka miljöer i serien och i dessa levererar man en svärta som sitter och klockrena kontraster. Ett effektfullt kameraarbete ser till att hotfulla skuggor kastas över den hotfulla staden vilket också bidrar till seriens effektivitet. Det märks verkligen att man gått all in på projektet och precis som med manus har man med bilden behandlat varje avsnitt som en egen liten film. Skärpan är i toppklass och vi bjuds att se varenda rynka, varenda por, vartenda blodstänk in i minsta detalj.

Ljudet når definitivt upp till referenskvalitet enligt konstens alla regler vilket också är stort för att komma ifrån en TV-serie. Först och främst ska seriens soundtrack nämnas som är ovanligt, intelligent och slående passande för serien, dess tidsanda och handling. Dialogen är riktigt smart och utgåvan behandlar den med all respekt då det är synnerligen bra mixat och ingenting går förlorat för oss tittare. Vi får en presentation i 5.1 och surrounden är aktiv i allt från stora rum med mycket akustik till handeldsstrider, slirande bilar och feta slagsmål. Basen används frekvent och gör det alldeles lagom. Ska du skryta med din anläggning, ska du köpa Boardwalk Empire.

Boardwalk Empire - Säsong 1

Extramaterialet kvalar också in som något utav det bästa jag har upplevt och då inte bara på grund utav dess stora omfattning utan även för att ALLTING känns matnyttigt. Den största behållningen är The Enhanced Viewing Mode som vi kan välja till alla 12 avsnitt där vi får bild i bild intervjuer med produktionsteamet, skådespelare samt historiker som är experter på just Atlantic City och berättar om inspelningen och de historiska tillfällen som ligger till grund för händelserna. Mycket intressant och lärorikt. Här bör man alltså se om hela serien på nytt med Enhanced Viewing Mode. Vi får också med ett bild i bild program som fokuserar mer på de olika karaktärerna och låter oss få veta ALLT om dessa.

Vackert är att vi får men en halvtimmes lång dokumentär som kallas Atlantic City: The Original Sin City som inte fokuserar på serien utan på hur det faktiskt var i Atlantic City när det begav sig. Som om inte detta vore nog får vi med ytterligare en dokumentär om förbudstiden samt en ordinär bakom kulisserna film som man kan tro vore överflödig efter att ha knäckt bild i bild materialet men den är också väldigt trevlig. Såklart presenteras allt extramaterial i HD.

* * *

Boardwalk Empire var en fantastiskt fin överraskning och jag kan knappt bärga mig tills den andra säsongen släpps på blu-ray. I väntan på att den dyker upp hoppas jag att andra bolag som släpper bra TV-serier följer Boardwalk Empires exempel och producerar så här ruskigt bra utgåvor i framtiden.

Aktuella priser för Boardwalk Empire - Säsong 1

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-05-30  
WEBHALLEN.comBoardwalk Empire - Säsong 1 (2010) Boardwalk Empire - Säsong 1 (2010)  hos WEBHALLEN.com129krFraktinfo
CDON.COMBoardwalk Empire - Säsong 1Boardwalk Empire - Säsong 1 hos CDON.COM149krFraktinfo
WEBHALLEN.comBoardwalk Empire - Säsong 1-3 Box Boardwalk Empire - Säsong 1-3 Box  hos WEBHALLEN.com489krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 94  av 100.

Boardwalk Empire - Säsong 1


Boardwalk Empire - Säsong 1 blu-ray cover

Filmbolag: Warner
Genre: TV-serie
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor: 5
Speltid: 672
Bild: 1080p Widescreen 1.85:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Evolving character dossier, Making Boardwalk Empire, Creating the Boardwalk, Speakeasy tour, Six audio commentaries with cast and crew, Atlantic City: The Original Sin City, Blu-ray exclusive enhanced viewing on all 12 episodes

Skådespelare: Steve Buscemi, Michael Pitt, William Hill, Nicholas Alexander Martino, Shea Whigham, Aleksa Palladino, Vincent Piazza, Paz de la Huerta, Paul Sparks, Michael K Williams

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
95%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
94%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser