Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Blondie

Blondie

En svensk medelhavsfilm

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Mer än ett drama, mer än en komedi. Svårdefinierat och karaktärsdrivet. En saga i tre akter. Jesper Ganslandts Blondie är klurig, både att hänga med i och i sin framtoning och det är inte alldeles säkert att man är helt på det klara med vad det är man precis sett när eftertexterna ebbat bort.

Baksidestext:
Tre systrar flyttar hem Elin lämnar modelluppdrag och sin en gång så glamorösa livsstil i Paris för att åka hem till mammans 70-årsdag. Lova ger upp sina studier i London för att bo hemma tills hon vet vad hon vill.

Katarina håller på att förlora kontrollen över sitt dubbelliv som gift tvåbarnsmamma och hårt arbetande kirurg med älskare. Samtidigt som mamma Sigrid bestämt riktat in sig på det stora kalaset till hennes ära.

"att det är en stilistiskt experiment är en känsla som snabbt kommer smygande"


Omdöme:
Regissör Jesper Ganslandt beskriver sin film som en svensk medelhavsfilm och där kan han ha hittat en nisch som är sällsynt outforskad. Grådisigt, oändligt vackert, dystert, humoristiskt, ångest men ändå inte ångestfullt. Om det är målet med Blondie så når han nästan fram. Lyssnar man på kommentatorspåret så förstår man att han är långt ifrån nöjd med sin skapelse, men med den ingångsvinkeln kan man ändå få ut något av Blondie.

Problemet är kanske att man inte hinner fatta tycke för karaktärerna, vi hade behövt lära känna dem bättre och de hade behövt ta för sig mer än vad som är fallet. Känslan är också kanske att det blir allt mer ointressant ju längre filmen går, vilket så klart är förödande för vilken film som helst. Titelkaraktären (även om flera är blonda) spelas av Carolina Gynning som faktiskt inte gör en helt tokig insats, men hon är ju inte skådespelerska till yrket. I alla fall inte innan den här filmen. Vi känner henne mest såklart från dokusåpavärlden eller eftermiddags-tv, och en och annan lär ha läst hennes böcker.

Filmen är tydligt uppdelad i tre akter (så tydligt att det står i klartext när nästa akt påbörjas) och att det är en stilistiskt experiment är en känsla som snabbt kommer smygande. Karaktärerna är visserligen svåra att ta till sig, men det finns något odefinierbart över dem som är intressant och det drömska filtret som Ganslandt lagt som en duk över alltihop lämnar en full av frågor när eftertexterna börjar rulla.

Bildformat: 1080p Widescreen 2.40:1

Blondie är försedd med en riktigt bra produktion vad gäller bildkvaliteten och man lyckas förtjänstfullt förmedla den drömska framtoning som filmskaparna är ute efter, rent visuellt. Färgpaletten imponerar stundtals och skärpan är glasklar och detaljrikedomen god. Vi når inte upp till Hollywoodkvalitet så klart, men det är heller inte något självändamål. Det finns lite smådistraktioner, som en del svartkross och en aning grådaskig svärta här och var, men överlag en bra svensk bildproduktion.

Ljudspår: DTS 5.1 HD MA

Dialogen är självfallet prioriterad i en sådan här karaktärsdriven film, och med det i åtanke är det svårt att ha några större invändningar mot ljudkavliteten i Blondie. Visst hade man kunat satsa mer på ett atmosfäriskt surround (därmed inte sagt att det saknas helt), men om man fastnar för Blondie elelr inte skulle aldrig i något läge hänga på ljudkvaliteten.

Extramaterial:
Kommentatorspår av Jesper Ganslandt & Kristofer Flensmarck

Aktuella priser för Blondie

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2016-04-13  
WEBHALLEN.comBlondie (2012) Blondie (2012)  hos WEBHALLEN.com89krFraktinfo
Discshop.seBlondie Blondie  hos Discshop.se99krFraktinfo

Trailer

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 53  av 100.

Blondie


Blondie blu-ray cover

Filmbolag: Nordisk Film
Genre: Drama
Region: B
Releasedatum: 2013-03-27
Antal skivor: 1
Speltid: 88
Bild: 1080p Widescreen 2.40:1
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Extramaterial: Kommentatorspår av Jesper Ganslandt & Kristofer Flensmarck

Skådespelare: Carolina Gynning, Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström, Marie Göranzon, Olle Sarri

Omdöme

Filmen:
40%
Bilden:
80%
Ljudet:
70%
Extramaterialet:
25%
Totalt:
53%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser