Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Bilar 2

Bilar 2

En blek uppföljare...

En filmrecension av J. Hallberg , publicerad

Bilar 2 är en sanslöst snygg uppföljare till den hyllade första filmen som bildmässigt sopar banan med övriga konkurrenter inom animation, men som handlingsmässigt inte når riktigt ända fram.

Sedan vi lämnade gänget från Radiator Springs förra gången har Lightning McQueen (Owen Wilson) vunnit Piston Cup fyra gånger och är nu är världsberömd inom racingen. Han tänker därför ta en välförtjänt semester i sin hemort tillsammans med bästa vännen Mater (Larry the Cable Guy) och flickvännen Sally, så när Miles Axlerod (Eddie Izzard), en oljemogul gone alternativebränsle bjuder in honom till den största racingtävling världen någonsin skådat tackar han vänligt men bestämt nej.

En provokation från en italiens Formel 1-bil lockar dock Lightning tillbaka till racingvärlden snabbare än han tänkt sig och med sig på den världsomspännande tävlingscirkusen tar han Mater, som antagligen aldrig varit utanför Radiator Springs. Detta blir pinsamt uppenbart för Lightning då Mater gång på gång skämmer ut honom. Till slut går han för långt när han rör till det under en tävling så att Lightning förlorar.

Besviken på sin vän skäller Lightning McQueen ut Mater som beslutar sig för att åka hem igen för att inte förstöra ännu mer. Vad varken Lightning förstått, eller Mater för den delen, är att Mater vid det här laget dragits in i en krånglig spionhärva. Någon är nämligen ute för att förstöra Axlerods racingtävling eftersom den promotar biobränslet Allinol, och starka intressen vill att alla bilar fortsatt skall drivas av bensin.

En klassisk förväxlingshistoria placerar Mater i händelsernas centrum (faktum är att det här är mer Maters film än Lightnings…), mitt bland brittiska spionbilar och elaka skurkar som inte tvekar en sekund att göra sig av med meningsmotståndare. Mater försöker förgäves förklara för spionerna Finn McMissile (Michael Caine) och Holley Shiftwell (Emily Mortimer) att han är en bärgningsbil och ingen spion, men varken skurkarna eller hans nya spionvänner tror honom – hans förklädnad som ”normalbegåvad” rostig amerikansk bärgningsbil är helt enkelt för bra…

Skurkarna, under ledning av Professor Zündapp, tänker med ett vapen maskerat som tv-kamera sätta bil efter bil i brand för att göra sken av att Allinol är väldigt riskfyllt och det blir upp till Mater att stoppa de onda planerna och rädda sin vän… och vem är det egentligen som ligger bakom det hela?

Bilar 2

"Filmen växer dock efter hand"


Bilar 2 är helt sjukt snygg på blu-ray, men handlingsmässigt är den lite spretig. Man har lagt väldigt stort fokus på biljakter och tävlingar, vilket kan bli lite utdraget om man inte ingår i filmens huvudsakliga målgrupp. Det känns också lite som om man mixat ihop två separata storys som antagligen hade tjänat på att utvecklas till två egna filmer.

På senare år har vi blivit lite bortskämda med att kunna se animerade filmer som fungerar på flera plan och för flera olika åldrar samtidigt, och även om Bilar 2 inte är ett stort avsteg från detta, är den inte riktigt lika charmig som sin föregångare. Filmen växer dock efter hand och kanske är det för att jag bländas av den fantastiska animationen, men Bilar 2 är en helt okej uppföljare som helt klart har sina stunder.

Bilar 2

I inledningen av filmen får man som blu-raynörd direkt vad som motiverar det omedelbara inköpet av Bilar 2. Scenen där trålaren puttrar fram över havet och möter stidsskeppet är sanningsenligt det grymmaste jag sett inom animation på blu-ray. Vattnet är helt makalöst. Det samma gäller för flera scener genom hela filmen och jag tror minsann det här är den snyggaste film jag sett rent bildmässigt och den är en given kandidat som den första film att plocka fram när fördelarna med blu-ray ska påtalas för någon. Ny ledare i referensklassen!

Ljudet, precis som bilden är otroligt. Ljudspåret är av yttersta klass och blandar enorma surroundeffekter med diskreta effekter i bakgrunden, en dundrande bas och perfekt fokuserad dialog. Det finns över huvud taget inget att anmärka på här, inga missljud eller något allt. Ska man demonstrera blu-ray ska man demonstrera Bilar 2. På det svenska ljudspåret hör vi Martin Stenmarck och Jan Modin i huvudrollerna.

Bilar 2

Om det är extramaterial man är ute efter ska man inhandla den limiterade plåtlådan, där finns en dedikerad skiva med bara bonusmaterial. På de vanliga utgåvorna är utbudet lite mer skralt, men vi får i alla fall bl.a. kortfilmen ”Semester på Hawaii” med Toy Story-gänget.

* * *

Aktuella priser för Bilar 2

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades  

Filmen gavs av vår recensent J. Hallberg, betyget 74  av 100.

Bilar 2


Bilar 2 blu-ray cover

Genre:
Region: B
Releasedatum:
Antal skivor:
Bild:
Ljud:

Omdöme

Filmen:
60%
Bilden:
100%
Ljudet:
100%
Extramaterialet:
40%
Totalt:
74%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser