Recensioner
Återbäring via Refunder highdefinition.se

Being Human - Series 1

Being Human - Series 1

Minst sagt omaka rumskompisar...

En filmrecension av P. Sundin , publicerad

Tänk dig en vampyr, en varulv och ett spöke som bor under samma tak och gör allt som står i deras makt för att verka mänskliga. Ett ganska absurt upplägg kan man tänka sig men det är exakt detta som Being Human handlar om. Under sex avsnitt får vi följa Mitchell, George och Annie i deras strävan efter normalitet samtidigt som de kämpar både med privata problem och onda krafter som tränger på utifrån.

George är den snälla killen. Han är blyg, smått socialt missanpassad och arbetar som sjuksköterska. Ingen får komma honom riktigt in på livet då han bär på en fruktansvärd hemlighet. Varje fullmåne klockan 00.00 drar han sig undan från storstäderna och söker skydd ute i en enslig skog där han förvandlas till en blodtörstande varulv. Han kämpar för allt han är värd med att försöka kontrollera besten han har inom sig då han inte kan leva med tanken på att skada oskyldiga och får mycket stöd och hjälp av sin rumskamrat Mitchell.

Mitchell är en iskall charmör som arbetar som städare på samma sjukhus som George. Han har en lång, betydligt längre än man tror, historia bakom sig då han för många, många år sedan dog, biten av en vampyr. Mitchell blev därmed också en vampyr med allt som följer konceptet. En evig törst efter människoblod och ett charmigt yttre fick honom att bli en av de största vampyrerna i landet fram tills den dag han insåg hur fel det var. Han är inte alls ute efter att skada oskyldiga och gör vad han kan för att hålla begäret i schack. Dock följer snedsteg på snedsteg och det hela blir inte lättare av att andra vampyrer jobbar hårt för att få över Mitchell på deras sida igen, den evolutionerande sidan som är redo att lägga människosläktet bakom sig i en framtid styrd av vampyrer.

De båda vännerna betyder oerhört mycket för varandra i deras kamp mot monstren som bor inom dem. Fast beslutna om att verka normala har de bosatt sig i ett brittiskt bostadsområde i ett hus som dock redan hade en hyresgäst. Annie bodde under sitt liv i huset tillsammans med sin fästman Owen och var på väg att gifta sig med honom när hon föll ner för trappan och slog ihjäl sig. Ända sedan den dagen har hon bott kvar i huset utan att kunna kontakta de levande tills den dagen George och Mitchell flyttar in. De tre har nu bildat ett kollektiv där de anpassar sig efter rådande omständigheter ihop.

Frågan är hur länge Mitchell ska kunna stå emot påtryckningarna från de andra vampyrerna, hur länge George ska orka förtrycka sina känslor för den vackra läkaren på avdelningen och hur Annie ska hantera att hennes före detta fästman Owen nu har gått vidare och bor ihop med en annan tjej. Det visar sig att Owen också ruvar på en mörk hemlighet som sakta men säkert hinner ikapp Annie.

Being Human - Series 1

"ofta väldigt spännande och bitvis brutalt medan man ständigt pepprar manuset med svart humor av bästa sort. "


Being Human är en briljant serie som endast gjorde mig besviken när den tog slut efter bara sex avsnitt. Man kommer snabbt in i karaktärerna och finner sig flera gånger sympatisera med deras livsöden. Samtidigt är det hela ofta väldigt spännande och bitvis brutalt medan man ständigt pepprar manuset med svart humor av bästa sort.

Karaktärerna är klockrent castade med Russell Tovey som George, Lenora Crichlow som Annie och Aidan Turner som Mitchell. Även övriga karaktärer finner snabbt sin plats och den enda jag inte köper helt och hållet är Jason Watkins som onda vampyren Herrick. Han känns tyvärr inte tillräckligt brutal för sin roll.

Being Human - Series 1

Vad gäller blu-ray utgåvan så är det en ganska genomsnittlig TV-serie bild vi bjuds på i alla fall när det gäller första säsongen. Den är skarp och fin för det mesta men kan ibland kännas en smula platt och i de mörka scenerna faller det lätt över och blir lite grynigt här och var. Det är likväl en helt klart godkänd bild överlag och då serien trots sitt övernaturliga tema inte direkt spänner musklerna med massa specialeffekter kräver vi inte så mycket mer. De specialeffekter vi får är i regel väldigt imponerande dock och betydligt över förväntningarna på en brittisk dramaserie.

Baksidan med blu-ray utgåvan är helt klart ljudspåret som vi får serverat i stereo. Effekterna är alltför tama ljudmässigt och musiken kväver i ett fåtal scener lite av dialogen som i övrigt dock är bra mixad. Det absolut värsta är att jag ve och fasa vid ett fåtal tillfällen (kanske inte mer än två) märker att ljudet blir felsynkat och det är egentligen oförlåtligt i blu-ray sammanhang.

Being Human - Series 1

Bra extramaterial får vi också där kanske set mest intressanta är när skådespelarna själva får berätta lite om och analysera sina karaktärer. Ett gäng bortklippta och förlängda scener finns med men som i de flesta fall känns de bortklippta av en anledning. I övrigt får vi en hel del featurettes som kanske inte är jätteintressanta i sig men helt klart sevärda för oss som gillar serien. Totalt 98 minuters extramaterial vilket inte är helt illa pinkat.

* * *

Första säsongen av Being Human är en klockren inledning på vad jag hoppas blir en lyckad TV-serie som får fortsätta ett par år till. Säsong två och tre är redan släppta på blu-ray och jag kan knappt bärga mig att se dem med detsamma. Faktum är att jag redan nu är sugen på att ta mig igenom säsong ett ännu en gång.

Aktuella priser för Being Human - Series 1

Butik Titel Pris
Priserna uppdateras fem gånger om dagen. Senaste prisändringen noterades 2017-06-29  
Discshop.seBeing human - Series 1 (2-disc) (Import)Being human - Series 1  (2-disc) (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo
Discshop.seBeing human - Series 1 (2-disc) (Import)Being human - Series 1  (2-disc) (Import) hos Discshop.se149krFraktinfo

Filmen gavs av vår recensent P. Sundin, betyget 75  av 100.

Being Human - Series 1


Being Human - Series 1 blu-ray cover

Genre: Komedi
Region: B
Releasedatum: 2009-05-15
Antal skivor: 2
Bild: Widescreen
Ljud: Engelska (Stereo)

Omdöme

Filmen:
90%
Bilden:
60%
Ljudet:
40%
Extramaterialet:
100%
Totalt:
75%

Följ oss!

Få vårt nyhetsbrevAntal prenumeranter:

Senaste recensionerna

Disney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3DDisney Pixar klassiker 17: Hitta Doris 3D

När Hitta Nemo dök upp på biograferna 2003 blev det en sådan braksuccé att den än idag är Pixars mest framgångsrika film (räknat i pengar, justerat för inflation). Många trodde därför att en uppföljare snabbt s...

Captain America: Civil War 3DCaptain America: Civil War 3D

Vi har alla tänkt det när vi ser en actionspäckad superhjältefilm (inte minst i Man of Steel); "ok, visst, hotet är avvärjt, faran är över, bra kämpat hjälte/hjältar, men... alla oskyldiga som krossades av fall...

The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Philip Zimbardo är en amerikansk psykolog och professor i psykologi vid Stanford University. Han är mest känd för att ha organiserat det kontroversiella Stanford Prison Experiment, som denna film är baserad på....

Hitman: Agent 47Hitman: Agent 47

Sällan har jag varit med om en film där en enda agent är helt överlägsen ett stort gäng motståndare, och skjuter ner dem en efter en utan att ens få den minsta skråma. Redan från början är det full fart på döda...

Kung Fu Panda 3 3DKung Fu Panda 3 3D

Vår vän Po ställs i den tredje installationen av vad som kanske är DreamWorks främsta franchise (och då ligger de även bakom Shrek och Madagascar) inför sin största prövning hittils. Något annat vore å andra si...

Aktuella tävlingar

Releaser kommande vecka


2018-04-23
Gåsmamman - Säsong 3
249.00kr (CDON.COM)
A Ghost Story
99.00kr (CDON.COM)
Jeg er William
159.00kr (CDON.COM)
Britannia - Säsong 1
299.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 Giftset
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 1-4 - Limited Steelbook
399.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park: The Lost World - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Jurassic Park 3 - Limited Steelbook
99.00kr (CDON.COM)
Once Upon a Time in the West - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Untouchables - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)
Watchmen - Limited Steelbook
149.00kr (CDON.COM)

Fler releaser